Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2018

Όταν φουλάρεις από υγεία...

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
 Χιλιάδες απολύσεις στην «Deutsche Telekom»
 Την περικοπή 5.600 θέσεων εργασίας στη Γερμανία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη, η «Deutsche Telekom» (Ντόιτσε Τέλεκομ) και μάλιστα με τη συναίνεση του επιχειρησιακού σωματείου. Οι απολύσεις θα γίνουν στη μονάδα T-Systems, που αφορά σε υπηρεσίες τεχνολογίας της πληροφορίας (IT) και θα πραγματοποιηθούν σταδιακά έως το 2021, με στόχο τη μείωση του «κόστους» και «να επιστρέψει η εταιρεία σε ανάπτυξη».
Εχοντας στο πλευρό του τον εργοδοτικό συνδικαλισμό, ο όμιλος προχωρά σε χιλιάδες απολύσεις που θα «αναζωογονήσουν» την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητά του. Στις αρχές του καλοκαιριού η επιχείρηση έκανε λόγο για κατάργηση 10.000 θέσεων από τις συνολικά 37.000, εκ των οποίων οι 6.000 απολύσεις θα αφορούσαν μόνο τη Γερμανία. Μετά από βδομάδες «διαπραγματεύσεων» με το επιχειρησιακό σωματείο, υποτίθεται ότι μειώθηκαν οι απολύσεις σε 5.600, ωστόσο αρκετοί εργαζόμενοι έχουν ήδη αποχωρήσει «οικειοθελώς» το τελευταίο διάστημα.
Νέα υπόθεση κακοποίησης χιλιάδων παιδιών από Καθολικούς ιερείς
 Τουλάχιστον 3.677 παιδιά, στην πλειονότητά τους αγόρια ηλικίας κάτω των 13 ετών, έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης στα χέρια 1.670 κληρικών το διάστημα μεταξύ 1946 - 2014, σύμφωνα με έκθεση που επικαλούνται γερμανικά ΜΜΕ. Η μελέτη έγινε για τη γερμανική Καθολική Εκκλησία, η οποία κατηγορείται ότι εν γνώσει της απέκρυψε τα γεγονότα, και θα παρουσιαστεί στις 25 Σεπτέμβρη στη διάρκεια της συνόδου των Γερμανών επισκόπων.
Επί τριάμισι χρόνια, μια κοινοπραξία ερευνητών των πανεπιστημίων του Μάνχαϊμ, της Χαϊδελβέργης και του Γκίσεν εξέτασε 38.000 φακέλους και χειρόγραφα που προέρχονταν από 27 γερμανικές επισκοπές και διαβιβάστηκαν από την Καθολική Εκκλησία.
Σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης, επί δεκαετίες η Καθολική Εκκλησία «κατέστρεψε ή χειραγώγησε» πολυάριθμα ντοκουμέντα σχετικά με υπόπτους και «υποβάθμισε» εν γνώσει της τη σοβαρότητα και την έκταση της υπόθεσης. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι κατηγορούμενοι κληρικοί έπαιρναν μεταθέσεις χωρίς οι πιστοί να έχουν προειδοποιηθεί για τον δυνάμει κίνδυνο για τα παιδιά τους. Συνολικά, μόνο το 1/3 των υπόπτων αντιμετώπισε διώξεις με βάση το κανονικό Δίκαιο, όμως οι τιμωρίες ήταν ελάχιστες, ακόμη και ανύπαρκτες, εξηγούν οι συντάκτες της μελέτης.
Το 2017, έκθεση αποκάλυψε πως τουλάχιστον 547 παιδιά της Καθολικής χορωδίας του Ρέγκενσμπουργκ είχαν κακοποιηθεί στο διάστημα 1945 - 1992.
ΙΤΑΛΙΑ
Αυξάνεται η προσωρινή απασχόληση
 Στοιχεία για την απασχόληση το δεύτερο τρίμηνο του 2018 δημοσίευσε χτες το Ιταλικό Ινστιτούτο Στατιστικής (Istat), τα οποία αναδεικνύουν το πώς «αντιμετωπίζεται» η ανεργία σε όλη την ΕΕ.
Συγκεκριμένα, η Istat εμφανίζει εκείνους που έχουν απασχόληση το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα να είναι αυξημένοι κατά 205.000 άτομα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017. Μάλιστα, πολλοί βιάστηκαν να μιλήσουν για επιστροφή στα επίπεδα απασχόλησης του 2008.
Ωστόσο, τα ίδια τα επίσημα στοιχεία καταγράφουν ότι αυτό που προχωρά δεν είναι η αληθινή αντιμετώπιση της ανεργίας, μέσα από δημιουργία θέσεων εργασίας με πλήρη δικαιώματα, αλλά η διεύρυνση πολλών μορφών προσωρινής και ελαστικής απασχόλησης. Για παράδειγμα, μέσα στην τελευταία δεκαετία, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου έχουν αυξηθεί κατά 30,9%!...