Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018

Κατάρρευση του συστήματος Υγείας στην Σουηδία – Οι πλούσιοι έχουν προτεραιότητα

Κατάρρευση του συστήματος Υγείας στην Σουηδία – Οι πλούσιοι έχουν προτεραιότητα




 από ΑΤΕΧΝΩΣ
 Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης //

5 Σεπτεμβρίου 2018 Σουηδία. Ο χρόνος αναμονής για να τύχει ο ασθενής εξειδικευμένης περίθαλψης έχει αυξηθεί σε όλες τις 21 Νομαρχίες-Επαρχίες στη Σουηδία, σύμφωνα με την εφημερίδα Dagens Medicin που ανέλυσε τα στοιχεία της Ένωσης Δήμων και Νομαρχιών Σουηδίας. Σε σύγκριση με το 2014 ο στόχος επέμβασης εντός 90 ημερών πιάνεται όλο και πιο σπάνια και σε ορισμένες περιοχές τα αποτελέσματα έχουν πέσει κατακόρυφα, πάνω από 30 ποσοστιαίες μονάδες.

Χειρότερη είναι η κατάσταση στην Επαρχία Γιέμτλαντ- Χέργενταλεν, όπου ο στόχος κατρακύλησε 35 ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε τέσσερα χρόνια. Τον Ιούνιο του 2018 μόνο το 53% των ασθενών εγχειρίστηκαν ή δέχτηκαν άλλη εξειδικευμένη περίθαλψη εντός του στόχου των 90 ημερών μετά την διαπίστωση της ασθένειας. Τον Ιούνιο του 2014, το ποσοστό ήταν 88%.

Η Νομαρχία Έρεμπρο ήταν η περιοχή όπου τα αποτελέσματα έχουν πέσει λιγότερο, από 73 σε 70%, ενώ η Χάλαντ στο νότο έχει τα καλύτερα αποτελέσματα. Το 94% των ασθενών έτυχε εξειδικευμένης περίθαλψης εντός 90 ημερών 2018. Πριν πέντε χρόνια, το ποσοστό ήταν 98%.




Το Νοσοκομείο της Επαρχίας που έπεσε 35 μονάδες

Η σημερινή κατάσταση συμπληρώνει και επιβεβαιώνει και την έρευνα της περασμένης χρονιάς, 2017 για την ταξική διάκριση στην αναμονή.

Οι ασθενείς μπορεί να έχουν τις ίδιες δυνατότητες για να θεραπευτούν από την ασθένειά του καρκίνου, αλλά όποιος είναι υψηλής μόρφωσης και εισοδήματος τυγχάνει καλύτερης περίθαλψης. Αυτό δείχνει μελέτη 6 300 ασθενών στο Περιφερειακό Νοσοκομείο Θεραπείας Καρκίνου Στοκχόλμης- Γκότλαντ και παρουσιάστηκε στην εφημερίδα Dagens Nyheter.



Ασθενείς με υψηλά εισοδήματα εγχειρίστηκαν για καρκίνο του προστάτη με ποσοστό 71% ενώ με χαμηλό εισόδημα μόνο το 52% από αυτούς που ήταν στην αναμονή εγχείρησης. Το ίδιο ίσχυε και για ποσοστά ρομποτικής εγχείρησης που είναι ακριβότερη μέθοδος και μεγαλύτερης ακρίβειας. Υψηλόμισθοι 77%, χαμηλόμισθοι 66%.

Εξηγήσεις δεν περιέχει η έρευνα αλλά εύκολα συνάγεται το συμπέρασμα της προτίμησης στους υψηλόμισθους που δείχνουν οι Διοικήσεις των Νομαρχιακών και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Υγείας που διαχειρίζονται τα Νοσοκομεία.

“Όπου φτωχός και η μοίρα του” μας λένε οι έρευνες ακόμη και στο προβαλλόμενο επί δεκαετίες πρότυπο ευμάρειας και ισότητας για όλους.