Τρίτη 21 Αυγούστου 2018

Οξυμένα προβλήματα με έλλειψεις προσωπικού και απλήρωτους εργαζόμενους


Χαρακτηριστικές καταγγελίες από Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα Εργαζομένων σε δημόσια νοσοκομεία
Οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, τα προσωρινά «μπαλώματα» με επικουρικούς και άλλους συμβασιούχους εργαζόμενους με ημερομηνία λήξης, που δουλεύουν συχνά απλήρωτοι, η υπερεντατικοποίηση της εργασίας, είναι ορισμένα από τα οξυμένα προβλήματα που εντείνονται συνεχώς στις δημόσιες μονάδες Υγείας, στο πλαίσιο της πολιτικής της εμπορευματοποίησης και του «εξορθολογισμού των δαπανών» για την Υγεία του λαού.
Χαρακτηριστικές για τις συνέπειες που έχει σε εργαζόμενους και ασθενείς αυτή η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, συνεχίζοντας το αντιλαϊκό έργο των προκατόχων της, είναι και οι πρόσφατες καταγγελίες που ακολουθούν από Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα Εργαζομένων σε δημόσια νοσοκομεία.
Σοβαρά προβλήματα στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στο «Θριάσιο»
Τα σοβαρά προβλήματα που προκαλεί η μεγάλη έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού και στη λειτουργία της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού (ΜΤΝ) του «Θριάσιου» Νοσοκομείου αναδεικνύει σε πρόσφατη ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων στο νοσοκομείο.
Αν και οι προϋποθέσεις για τη λειτουργία Μονάδων Τεχνητού Νεφρού προβλέπουν την παρουσία ενός νοσηλευτή ανά τρία έως τέσσερα λειτουργούντα μηχανήματα αιμοκάθαρσης, ώστε να εξασφαλίζεται η ασφάλεια των αιμοκαθαιρόμενων, σήμερα στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του «Θριασίου», με δεκατρία μηχανήματα αιμοκάθαρσης, εργάζονται συνολικά σε όλες τις βάρδιες μόνο οκτώ μόνιμες νοσηλεύτριες (η μία σε άδεια εγκυμοσύνης και άλλη μία σε περίοδο εκπαίδευσης και προσαρμογής) και τρεις μόνιμοι και ένας επικουρικός γιατρός. Την ίδια ώρα οι τακτικές και έκτακτες συνεδρίες αιμοκάθαρσης έχουν αυξηθεί κατά 14% σε σχέση με το 2017 και κατά 67% σε σχέση με το 2016.
Αποτέλεσμα είναι, εκτός από τις περικοπές κανονικών αδειών και ημερών ανάπαυσης των εργαζομένων, να υπάρχουν βάρδιες όπου μόνο δύο νοσηλεύτριες έχουν τη νοσηλευτική ευθύνη για δεκατρείς αιμοκαθαιρόμενους.
Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις και στις υπόλοιπες κλινικές και τμήματα του «Θριασίου», αφού με βάση ακόμα και αυτόν τον ανεπαρκέστατο Οργανισμό του νοσοκομείου είναι κενές 71 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού και 47 θέσεις τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου, ενώ τους επόμενους μήνες κινδυνεύουν με απόλυση περισσότεροι από 60 εργαζόμενοι του νοσοκομείου (επικουρικοί, μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ και ΟΑΕΔ).
Σχολιάζοντας την επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, το Σωματείο Εργαζομένων υπογραμμίζει: «Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης των δημόσιων μονάδων Υγείας από τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Αντί να προσλάβουν το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, επεκτείνουν τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις (εργαζόμενοι με ημερομηνία λήξης και πετσοκομμένα δικαιώματα), μειώνουν την κρατική χρηματοδότηση και προωθούν τη λειτουργία των δημόσιων μονάδων Υγείας με επιχειρηματικά κριτήρια. Στόχος τους είναι να διευκολύνουν να επεκταθεί ακόμη περισσότερο η δράση των επιχειρηματικών ομίλων στον τομέα της Υγείας».
«Στην κυβερνητική προπαγάνδα περί δήθεν "αναβάθμισης των δημόσιων μονάδων Υγείας" απαντάμε με την κλιμάκωση του αγώνα μας», υπογραμμίζει το Σωματείο και καλεί συνδικάτα και μαζικούς φορείς της περιοχής να πάρουν από κοινού αγωνιστικές πρωτοβουλίες και να διεκδικήσουν: Αμεση ενίσχυση της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού και συνολικά του «Θριάσιου» Νοσοκομείου με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Αναμόρφωση του Οργανισμού, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες. Πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Δημιουργία ενός σύγχρονου, αποκλειστικά δημόσιου, δωρεάν συστήματος Υγείας και Πρόνοιας, που θα καλύπτει πλήρως τις λαϊκές ανάγκες και θα εξασφαλίζει μόνιμη, σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα σε όλους τους εργαζόμενους.
Μεγάλες «ουρές» στο Ακτινολογικό του ΠΑΓΝΗ
Με μεγάλες «ουρές» αναμονής και με πολλαπλούς κινδύνους έρχονται αντιμέτωποι οι ασθενείς και οι εργαζόμενοι στο Ακτινολογικό Τμήμα του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού εδώ και χρόνια. Οι ανάγκες για μόνιμο προσωπικό αντιμετωπίζονταν με συμβασιούχους, που ναι μεν έδιναν μια προσωρινή ανακούφιση στους εργαζόμενους, όμως δεν έδιναν λύση στο πρόβλημα.
Οπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, το Ακτινολογικό Τμήμα έχει 15 μόνιμους εργαζόμενους (εκ των οποίων ο ένας είναι σε άδεια ανατροφής) και 4 συμβασιούχους (επικουρικοί και ΟΑΕΔ), οι οποίοι καλύπτουν δύο αίθουσες για απλές ακτινογραφίες, μία αίθουσα για μαστογραφίες, μία αίθουσα για μέτρηση οστικής πυκνότητας (DEXA) και πανοραμικές, μία αίθουσα για τις ακτινογραφίες στα ΤΕΠ, τις αίθουσες με τα ακτινοσκοπικά μηχανήματα στα ορθοπεδικά και άλλα χειρουργεία και τα φορητά ακτινολογικά μηχανήματα ανά κλινικές και μονάδες.
Το προσεχές διάστημα το ανθρώπινο δυναμικό του τμήματος θα μειωθεί και άλλο, καθώς αποχωρούν δύο ακόμη άτομα, με παραίτηση και άδεια ανατροφής.
Σήμερα το Ακτινολογικό λειτουργεί καθημερινά σε κυκλικό ωράριο για τα περισσότερα από τα παραπάνω, εκτός από κάποιες εξετάσεις (μαστογραφίες 4 φορές τη βδομάδα, DEXA και πανοραμικές 3 φορές τη βδομάδα), γιατί δεν υπάρχει τεχνολόγος. Το απόγευμα λειτουργεί με έναν τεχνολόγο σε ημέρα μη εφημερίας, ο οποίος πολλές ώρες από τη βάρδιά του είναι στο χειρουργείο, με αποτέλεσμα το τμήμα να υπολειτουργεί.
Τα Σαββατοκύριακα, σε ημέρα εφημερίας στην πρωινή βάρδια δεν υπάρχει τεχνολόγος στο τμήμα για τους ασθενείς των κλινικών, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται το Ακτινολογικό των Επειγόντων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Το ίδιο συμβαίνει και με τη βραδινή βάρδια, τις μέρες που εφημερεύει το νοσοκομείο.
Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί η παλαιότητα των μηχανημάτων του Ακτινολογικού των ΤΕΠ (το εμφανιστήριο λειτουργεί με χημικά), που εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία των εργαζομένων.
Την ίδια ώρα, δεν έχουν δοθεί πάνω από 600 ημέρες άδειας και ρεπό του 2017 και 2018.
Τις προηγούμενες μέρες, η διοίκηση του νοσοκομείου προσπάθησε να «μπαλώσει» τα κενά του Τμήματος καλώντας τους ήδη εξουθενωμένους εργαζόμενους να δουλέψουν υπερωριακά...
Το Σωματείο απαιτεί:Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Να μην απολυθεί κανένας συμβασιούχος εργαζόμενος. Να υπάρχει το απαιτούμενο προσωπικό σε όλες τις βάρδιες ώστε να μπορούν να δουλεύουν με ασφάλεια, χωρίς να κινδυνεύουν από την ένταση και το φόρτο της εργασίας ούτε οι εργαζόμενοι ούτε οι ασθενείς. Να μπορεί το τμήμα να δουλεύει με πλήρη ανάπτυξη καθημερινά (μαστογραφίες, πανοραμικές και DEXA), για να εξυπηρετούν τις ανάγκες των ασθενών. Να δοθούν τα χρωστούμενα ρεπό και οι άδειες σε εύλογο χρονικό διάστημα και εντός του 2018.
  • Στο μεταξύ, τις συνέπειες της πολιτικής που αντιμετωπίζει ως περιττή πολυτέλεια τα μέτρα για την ασφάλεια των εργαζομένων και την πρόληψη των εργατικών «ατυχημάτων» έφερε εκ νέου στην επιφάνεια ο σοβαρός τραυματισμός εργαζόμενου στο νοσοκομείο, κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης ανελκυστήρα. Οπως καταγγέλλει το Σωματείο, ο εργαζόμενος, που δουλεύει σε εργολάβο, τραυματίστηκε στο κεφάλι στις 9/8, όταν ένα κομμάτι σίδερο έπεσε από τον 4ο όροφο στο υπόγειο όπου δούλευε. Ο εργαζόμενος εισήχθη στη Νευροχειρουργική κλινική και υποβλήθηκε σε επέμβαση. Το Σωματείο κατήγγειλε το συμβάν στην Επιθεώρηση Εργασίας. Στην ανακοίνωσή του, αναδεικνύοντας την απουσία μέτρων για την ασφάλεια των εργαζομένων, μεταξύ άλλων, τονίζει ότι «υπάρχει μόνο ένας ιατρός εργασίας (ΕΞ.Υ.ΠΠ) για περίπου 2.800 εργαζόμενους (ΠΑΓΝΗ - Βενιζέλειο), ο οποίος καλύπτει το νοσοκομείο δυο φορές τη βδομάδα», ενώ πολλά τμήματα του νοσοκομείου είναι υποστελεχωμένα, όπως συμβαίνει και με την τεχνική υπηρεσία, στην οποία «σήμερα έχουν απομείνει 50 εργαζόμενοι, όταν ο Οργανισμός του νοσοκομείου προέβλεπε 132».
Από το Μάρτη απλήρωτοι οι επικουρικοί γιατροί στη Χαλκίδα
Να πληρωθούν άμεσα όλοι οι επικουρικοί γιατροί και να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές σχέσεις εργασίας απαιτεί η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας, η οποία έχει προχωρήσει σε μια σειρά παρεμβάσεων για το θέμα στη διοίκηση του νοσοκομείου.
Οι επικουρικοί γιατροί του νοσοκομείου είναι απλήρωτοι πάνω από πέντε μήνες. Μετά από αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις τούς δόθηκε το ποσό των 1.200 ευρώ, το οποίο αποτελεί ένα πολύ μικρό μέρος από τα 20.000 ευρώ και πλέον που χρωστούν στον καθένα.
Στην τελευταία παρέμβαση που έγινε από την Επιτροπή Αγώνα, ο διοικητής δεσμεύτηκε ότι το πρόβλημα θα «λυνόταν» μέχρι τις 20/8, σε διαφορετική περίπτωση θα τους έδινε και πάλι έναντι...
Η Επιτροπή απαιτεί: Να πληρωθούν άμεσα όλοι οι εργαζόμενοι, να σταματήσει το «κρυφτούλι» πίσω από τον επίτροπο. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι επικουρικοί, έκτακτοι και άλλοι συνάδελφοι που καλύπτουν καθημερινές συσσωρευμένες ανάγκες του νοσοκομείου. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους. Να σταματήσει η επιχειρηματική δράση στον κλάδο.