Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

Ειδήσεις -αποσιωπήσεις.

3.000 απολύσεις
Η σουηδική εταιρεία κατασκευής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού «Ericsson» σχεδιάζει να κλείσει και τις τελευταίες μονάδες παραγωγής της στη Σουηδία και να απολύσει περί τους 3.000 εργαζομένους, έγραφε την Πέμπτη 22/9 η ημερήσια «Svenska Dagbladet». Τον περασμένο Ιούλη, η «Ericsson» είχε προχωρήσει και σε άλλες περικοπές επιδιώκοντας να μειώσει το κόστος της για να αντιμετωπίσει, όπως δήλωσε, τις ολοένα και πιο δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζει στην αγορά. Να θυμίσουμε ότι και το 2014 η «Ericsson» είχε εφαρμόσει πρόγραμμα μείωσης του κόστους κατά 9 δισ. σουηδικές κορόνες (940 εκατ. ευρώ). Με τις νέες περικοπές υπολογίζει ότι θα εξοικονομεί 3 δισ. κορόνες ετησίως (313 εκατ. ευρώ). Η «Ericsson» απασχολεί παγκοσμίως 120.000 εργαζομένους, εκ των οποίων 17.000 στη Σουηδία. Τι δείχνει αυτή η εξέλιξη; Οτι παντού, σε όλα τα καπιταλιστικά κράτη, τα προβλήματα στην κερδοφορία του κεφαλαίου τα πληρώνουν οι εργαζόμενοι. Ο κολοσσός της «Ericsson», όχι κάποια τυχαία επιχείρηση, προκειμένου να μειώσει το «εργατικό κόστος» κλείνει εργοστάσια στη Σουηδία και ανοίγει αλλού, όπου η εργατική δύναμη είναι πιο φθηνή. Αυτός είναι ο αδίστακτος νόμος του κεφαλαίου. Από τον οποίο για να γλιτώσουν οι εργαζόμενοι πρέπει να παλέψουν για να απαλλαγούν από την εξουσία και την ιδιοκτησία του κεφαλαίου.
                                                      ΒΕΛΓΙΟ 
Διαδήλωση ενάντια στα αντεργατικά μέτρα
Στη βελγική πρωτεύουσα διαδήλωσαν χτες χιλιάδες άνθρωποι ενάντια στα νέα μέτρα λιτότητας που εισηγείται η τετρακομματική κυβέρνηση του νεοφιλελεύθερου Σαρλ Μισέλ. Σύμφωνα με τα συνδικάτα συμμετείχαν 70 χιλιάδες εργαζόμενοι, που απαίτησαν να μπει τέρμα στην επιδείνωση της ζωής τους. Βεβαίως οι ηγεσίες των συνδικάτων που προωθούν την ταξική συνεργασία, προβάλλουν αμυντικά αιτήματα και αναγκάζονται να κινητοποιηθούν όσο φουντώνει η οργή των εργατών. Τελευταία εξέλιξη αλλά όχι μοναδική είναι πρόσφατη ανακοίνωση της αμερικανικής Caterpillar ότι θα κλείσει τη μονάδα της στο Βέλγιο, πετώντας δύο χιλιάδες στο δρόμο.
Οι εργαζόμενοι στις μεταφορές και σε διάφορες δημόσιες υπηρεσίες είχαν τη μεγαλύτερη συμμετοχή στην κινητοποίηση.
Η κυβέρνηση του Σαρλ Μισέλ έχει προχωρήσει σε πάγωμα των μισθών στο Δημόσιο και έχει ανακοινώσει ότι θα αυξήσει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 από τα 65 έτη.