Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2023

Για την επίσκεψη του υπουργού υγείας στο Παπαγεωργίου

 Μην τον είδατε τον υπουργό


“Μάζευε και ας είναι ρόγες” λέει μια έκφραση που χρησιμοποιεί ο λαός μας.

Σε αυτή τη φράση ταιριάζει η χθεσινή επίσκεψη -εγκαίνια του υπουργού της “νέας” ΜΑΦ στην νευρολογική κλινική του νοσοκομείου Παπαγεωργίου. Μια ΜΑΦ που λειτουργεί εδώ και χρόνια. Πού είναι λοιπόν το καινούργιο; 120 χιλ. ευρώ. Τόσα είναι τα χρήματα που αναλογούν για κάθε ΜΑΦ που δημιουργείται σε σύνολο 19 που θα γίνουν σε όλη τη χώρα. Ένα πρόγραμμα  της κυβέρνησης για τη αντιμετώπιση των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων. Κάνα κρεβάτι και κάνα καινούργιο μόνιτορ όλη η πραμάτεια.

Αν πιστεύει η κυβέρνηση ότι με τέτοιου είδους μπαλώματα αντιμετωπίζεται η υγεία του λαού  της αντιγυρίζουμε ότι αυτά μοιάζουν περισσότερο σε παροχές τύπου “  καθρεφτάκια και τσιμπιδάκια”.

Τα 400 και πλέον κενά στο νοσοκομείο, ο μεγάλος αριθμός ελαστικών μορφών εργασίας και η ποικιλία στις συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες δεν απασχόλησαν και δεν αποτέλεσαν σημείο συζήτησης, έστω και αναφοράς της χθεσινής επίσκεψης 

Γιατί αν αυτά αποτέλεσαν αντικείμενο κουβέντας θα έπρεπε να δηλώσει και στο πως θα στελεχωθεί συνολικά η νευρολογική κλινική. Με εσωτερικές μετακινήσεις, εκ των ενόντων δηλαδή λύση, ή στην καλύτερη περίπτωση μέσω ΥΠΕ. Αυτή είναι η απάντηση και ο σχεδιασμός της κυβέρνησης.

Έτσι βλέπουν την παροχή υπηρεσιών υγείας. 

Ενώ ταυτόχρονα προωθείτε με εντατικούς ρυθμούς  η επιχειρηματικότητα στα νοσοκομεία και στις δομές, με τις αξιολογήσεις, τις αυξήσεις μισθών και θεσμοθέτηση bonus σε στελέχη – διοικητές των επιχειρήσεων κτλ

Αλλά μούγκα για 13ο και 14ο μισθό. Εδώ υπάρχει το δημοσιονομικό κόστος. 

Οι φοροελαφρύνσεις σε επιχειρηματικούς ομίλους, το σβήσιμο χρεών σε αεροπορική εταιρεία, οι αναβαλλόμενοι φόροι στις τράπεζες, που ειρήσθω εν παρόδω, είχαν 2,5 δις καθαρά κέρδη το τελευταίο εννιάμηνο, τα 7δις χρηματοδότησης των ΝΑΤΟικών εξοπλισμών δεν αποτελούν αντικείμενο του δημοσιονομικού κόστους .

Σε αυτά δεν θα υπάρξει απάντηση από κυβερνήσεις και η διοικήσεις..

Η τραγικότητα όμως εκφράστηκε και με τη στάση της πλειοψηφίας του ΔΣ του σωματείου που αρνήθηκε παρά την πρόταση της ΑΣΥ για παρέμβαση στην παρουσία του υπουργού. Πρόφαση η μη συμφωνία στο διεκδικητικό πλαίσιο που θα παρουσιάζαμε. Αλλά λόγια να αγαπιόμαστε.

Σε αυτήν την πολιτική από όποιους και αν υλοποιείται, ο εργαζόμενος θα πρέπει να βάλει εμπόδια. 

Οι σύγχρονες ανάγκες μας δεν περιορίζονται από το εκάστοτε δημοσιονομικό κόστος. 

Η ΥΓΕΙΑ δεν μπορεί να μπαίνει στο ζύγι του κόστους. 

Στο δρόμο της διεκδίκησης βρίσκεται και η λύση. Σε αυτό θα αναμετρηθεί ο καθένας μας ατομικά μέσα από τη συμμετοχή του στο συλλογικό αγώνα.

‘Έχουμε ανάγκη από ένα τέτοιο σωματείο, ταξικά προσανατολισμένο. Όχι διαχειριστικό όργανο της φτώχειας, του αυτά δίνει ο νόμος και του κοινωνικού εταίρου. Δεν είμαστε μια οικογένεια εργαζόμενοι και διοίκηση. Όταν ο ένας χάνει ο άλλος κερδίζει. Ίδια συμφέροντα δεν υπάρχουν.

Είναι καιρός ο εργαζόμενος να τους δώσει τις ρόγες στο χέρι.


      ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ


Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2023

Με κάλπικα επιχειρήματα η υπεράσπιση των ιδιωτικών πανεπιστημίων

 Με κάλπικα επιχειρήματα η υπεράσπιση των ιδιωτικών πανεπιστημίων

Νέο χτύπημα στην αξία του πτυχίου, ενίσχυση της εμπορευματοποίησης της Παιδείας, πρόσβαση στην πανεπιστημιακή μόρφωση συνδεδεμένη με το «πορτοφόλι» κάθε οικογένειας. Αυτά θα μείνουν όταν κατακάτσει η στάχτη που η κυβέρνηση επιχειρεί ανεπιτυχώς να ρίξει στα μάτια της νεολαίας και του λαού, σε ό,τι αφορά την ίδρυση ιδιωτικών - «μη κερδοσκοπικών» πανεπιστημίων.

Παραμονές Χριστουγέννων δόθηκαν στη δημοσιότητα οι άξονες του σχετικού νομοσχεδίου. Είχε προηγηθεί ένα διάστημα περίπου έξι μηνών, κατά το οποίο κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας επιστράτευσαν μια σειρά από επιχειρήματα για να προετοιμάσουν το έδαφος, εξαπολύοντας επίθεση στο κρατικό «μονοπώλιο» της Ανώτατης Εκπαίδευσης, στο άρθρο 16 του Συντάγματος και στους αγώνες για την υπεράσπισή του, την οποία παρουσιάζουν λίγο - πολύ ως «ιδεοληψία».

* * *

Αυτοί που κλείνουν τις πόρτες των ΑΕΙ σε χιλιάδες νέους, με το Λύκειο - εξεταστικό κέντρο, τι λένε στην εργατική - λαϊκή οικογένεια πιο ξεκάθαρα από ποτέ; Οτι τα παιδιά της θα πρέπει να υπερπηδήσουν το ένα ταξικό εμπόδιο μετά το άλλο για να φτάσουν στο πανεπιστήμιο, αλλά οι πόρτες για ανώτατες σπουδές με πτυχία ήδη αναγνωρισμένα είναι ορθάνοιχτες για όσους μπορούν να τις πληρώσουν!

Η πρόκληση συνεχίζεται όταν η κυβέρνηση ισχυρίζεται με θράσος ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια «θα καλύψουν και τη μεγάλη διαρκώς αυξανόμενη εγχώρια ζήτηση για πανεπιστημιακές σπουδές». Πριν από δύο μέρες, όμως, ο πρωθυπουργός εκθείαζε την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, για να τονώσει την Τεχνικοεπαγγελματική Εκπαίδευση, την οποία παρουσιάζει ως «απεγκλωβισμό» των νέων από τα δημόσια πανεπιστήμια. Θυμίζουμε ότι για τη θεσμοθέτηση της Ελάχιστης Βάσης, η κυβέρνηση επικαλούνταν την «αριστεία» και κατακεραύνωνε την εισαγωγή στα ΑΕΙ με χαμηλές βαθμολογίες. Σήμερα, ανακοινώνει ότι όποιος έχει χρήματα να σπουδάσει, δεν χρειάζεται να ανησυχεί για τα μόρια. Με γεμάτο πορτοφόλι «αγοράζεις» μέχρι και την ...αριστεία που σε πετάει έξω από το δημόσιο πανεπιστήμιο.

* * *

Οι ανάγκες των φοιτητών για υψηλού επιπέδου μόρφωση, κάθε άλλο παρά «απελευθερώνονται» με το «ελεύθερο πανεπιστήμιο», όπως θα τιτλοφορείται παραπλανητικά το νομοσχέδιο. Αντί για το πραγματικά σύγχρονο, έρχεται μεγαλύτερη υποταγή στη στρατηγική ομίλων και ιδιωτών, τόσο με τις «επενδύσεις» τους στην αγοραπωλησία ανώτατης εκπαίδευσης, όσο και στη λειτουργία και αποστολή των δημόσιων πανεπιστημίων, στην οποία ήδη παρεμβαίνουν στην έρευνα και στα προγράμματα σπουδών.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων θα λειτουργήσει θετικά και για τα δημόσια. Επικαλείται μάλιστα την εμπειρία από άλλες χώρες. «Αναβάθμιση» δεν είναι όμως η επιτάχυνση μιας σειράς αντιδραστικών αλλαγών, με συγχωνεύσεις, καταργήσεις τμημάτων, νέους «κόφτες» εισακτέων, μεγαλύτερη πίεση για άνοδο του ρυθμού αποφοίτησης, συρρίκνωση προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος για την αγορά των ιδιωτικών. Η πείρα δείχνει ότι ούτε τα δημόσια νοσοκομεία ούτε τα δημόσια σχολεία αναβαθμίστηκαν από τη συνύπαρξη με τα ιδιωτικά.

* * *

Η «προτεραιότητα στο δημόσιο πανεπιστήμιο», με την οποία η κυβέρνηση προσπαθεί να θολώσει τα νερά, είναι στην πραγματικότητα η επιτάχυνση όλων εκείνων των μέτρων που το μετατρέπουν σε ανώνυμη εταιρεία ή εργαλείο για τις επιχειρήσεις, προκειμένου στο εξής να είναι και πιο ανταγωνιστικό στα ιδιωτικά. Μια κατεύθυνση η οποία έχει ήδη δρομολογηθεί και από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, που έσπευσαν να εφαρμόσουν τις Οδηγίες της ΕΕ, με νόμους για την αναγνώριση των ιδιωτικών κολεγίων, τη γενίκευση των διδάκτρων, τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης από τις κυβερνήσεις τους.

Σήμερα η κυβέρνηση εξαγγέλλει με τυμπανοκρουσίες χρηματοδότηση των δημόσιων ΑΕΙ με 1 δισ. από τον τακτικό προϋπολογισμό, το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ. Μια ματιά στο πού πάνε τα λεφτά, δείχνει πως η «στήριξη» δεν αφορά τους φοιτητές, την επιστήμη, τα ιδρύματα και τις ανάγκες τους, αλλά απευθύνονται αποκλειστικά σε δράσεις που ενισχύουν τον επιχειρηματικό χαρακτήρα του δημόσιου πανεπιστημίου. Ενδεικτικά, με 50 εκατ. ευρώ χρηματοδοτείται η ανάπτυξη επιχειρηματικών ιδεών στα πανεπιστήμια, με δράσεις που για να επιδοτηθούν, θα πρέπει να έχουν το συνθετικό μπίζνες (business validitation, business concept). Προβλέπονται επίσης η προώθηση ΣΔΙΤ, συμφωνίες των ιδρυμάτων για προγράμματα από κοινού με ξένα ιδρύματα κοντά στα επί πληρωμή ξενόγλωσσα προγράμματα, ενώ αντίστοιχα ενισχύεται η έρευνα προς όφελος των επιχειρήσεων. Την ίδια ώρα, μαθήματα συγχωνεύονται λόγω συνταξιοδοτήσεων καθηγητών που δεν αναπληρώνονται, δεν διδάσκονται τμήματα του προγράμματος σπουδών, δεν μπορούν να στηριχτούν οι διπλωματικές εργασίες των φοιτητών.

* * *

Η κυβέρνηση μιλάει για «δικαίωση» των θέσεών της και καλεί σε συναίνεση, αξιοποιώντας τη στάση και των άλλων αστικών κομμάτων αφού πρόκειται για μια διαχρονική απαίτηση του κεφαλαίου και στρατηγική επιλογή της ΕΕ. Λογαριάζουν όμως χωρίς τον ξενοδόχο. Απέναντί τους οι φοιτητές έχουν ήδη δώσει μια πρώτη δυνατή απάντηση με το κοινό ψήφισμα 115 Συλλόγων, το οποίο θα απλωθεί τις επόμενες μέρες σε όλα τα αμφιθέατρα. Το νομοσχέδιο είναι αιτία πολέμου και η κυβέρνηση θα το καταλάβει γρήγορα, όσο κι αν προσπαθεί «να βγάλει τη λάντζα» χριστουγεννιάτικα, με κλειστές τις σχολές.


ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ Από τον ΕΟΠΥΥ το 80% της χρηματοδότησης

 Αναστενάζει η τσέπη των ασθενών, που πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές, αλλά και απευθείας για δαπάνες Υγείας. Ερχεται καθολική εφαρμογή των πρωτοκόλλων κοστολόγησης ιατρικών πράξεων

Tο δημόσιο σύστημα Υγείας θα χρηματοδοτείται κατά 80% από τον ΕΟΠΥΥ, δηλαδή από τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων, και θα συρρικνωθεί ακόμα περισσότερο η κρατική χρηματοδότηση, η οποία ανέρχεται σήμερα περίπου στο 60%.

Αυτόν τον στόχο βάζει η κυβέρνηση, όπως αποτυπώθηκε στις εργασίες του Πανελλήνιου Συνεδρίου με θέμα «DRG: Σχεδιάζοντας το Μέλλον των Ελληνικών Νοσοκομείων», που διοργάνωσε την περασμένη Παρασκευή το Κέντρο Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών - Ελληνικό Ινστιτούτο DRG. Και όπως ξεκαθαρίστηκε, «χωρίς DRGs δεν γίνεται "νέο ΕΣΥ"»...

Τα DRG's (Diagnosis Related Groups ή συστήματα διαγνωστικών ομοιογενών ομάδων) είναι συστήματα κατάταξης ασθενών σε κατηγορίες βάσει της διάγνωσης - αιτίας εισαγωγής, των ιατρικών πράξεων που έλαβαν χώρα κατά τη νοσηλεία, τυχόν υποκείμενων χρόνιων νοσημάτων κ.ά.

Για κάθε κατηγορία εκτιμάται η μέση διάρκεια νοσηλείας και υπολογίζεται το «κόστος», με το οποίο τα ασφαλιστικά ταμεία - δημόσια και ιδιωτικά - και οι ιδιωτικές πληρωμές θα αποζημιώνουν εξολοκλήρου τις υπηρεσίες των νοσοκομείων, εξασφαλίζοντας ενιαίους κανόνες κοστολόγησης μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών μονάδων Υγείας.

Τα DRGs χρησιμοποιούνται στις ΗΠΑ από τα μέσα περίπου της δεκαετίας του '80. Η πιλοτική εφαρμογή του συστήματος έγινε το 2017 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε 18 νοσοκομεία, εν μέσω πανδημίας η κυβέρνηση ΝΔ το «έτρεξε» στα νοσοκομεία της 2ης και 7ης ΥΠΕ, κι όπως ανακοινώθηκε, τον Μάρτη πρόκειται να ενταχθούν τα νοσοκομεία όλης της χώρας.

«Το κρίσιμο είναι να φτάσουμε στην αναλυτική κοστολόγηση κάθε πράξης, από τη χρονική στιγμή που θα εμφανίζεται ο ασθενής στο νοσοκομείο, πόσο κοστίζει ο ορός, κάθε ενέργεια, πόσο κοστίζουν τα υλικά που χρησιμοποιούμε σ' ένα χειρουργείο, τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται. Πρόκειται για ένα άρτιο σύστημα που θα περιλαμβάνει όλη τη δαπάνη, ό,τι και να κάνει ο ασθενής. Το μεγάλο εργαλείο αξιολόγησης είναι η καθολική εφαρμογή των DRGs. Είναι κομβικό σημείο για τη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ», ανέφερε ο Μ. Βορίδης, ο οποίος υπενθυμίζουμε το 2014 ως υπουργός Υγείας αγόρασε τα «δικαιώματα χρήσης» των DRG's από το γερμανικό κράτος, σε μια «γόνιμη» περίοδο (μνημόνια κ.ά.) για το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του, με στόχο την επιβολή νέων εγκληματικών περικοπών στην υγεία του λαού.

Την ένταξη των DRGs και στην Ψυχική Υγεία προανήγγειλε ο Δ. Βαρτζόπουλος, υφυπουργός Υγείας, καθώς όπως είπε «είναι εργαλείο για την αλλαγή των πάντων. Θα ξέρουμε τι κάνει κάθε διευθυντής κλινικής ή μονάδας. Να προχωρήσει όπως σε όλη την Ευρώπη η άσκηση ιδιωτικού έργου στα νοσοκομεία. Είναι κριτήριο για την αλλαγή διευθυντών, επιμελητών και προσωπικού. Επιτέλους να πάψει και ο κομμουνιστικός (!!!) τρόπος πρόσληψης ειδικευόμενων».

Ακολούθησαν παρεμβάσεις για επιπλέον κωδικοποιήσεις που πρέπει να προστεθούν στη σχετική πλατφόρμα, ώστε να ελέγχεται ποια κλινική υπερβαίνει τις μέρες νοσηλείας, για εντατικοποίηση των ποιοτικών αναλύσεων, εμπλουτισμό της πλατφόρμας με αρκετά ακόμα δεδομένα που θα οδηγεί σ' έναν πρότυπο χάρτη διαχείρισης προσωπικού, για τη διαβάθμιση της βαρύτητας της νόσου «καθώς έχει κοστολογικό αποτύπωμα».

Με λίγα λόγια, ξεδιπλώθηκαν όσα σχεδιάζεται να προστεθούν προκειμένου τα δημόσια νοσοκομεία να λειτουργούν με όρους «αυτοτελούς επιχείρησης», συρρικνώνοντας το κρατικό «κόστος» για εξετάσεις και νοσηλεία, ενσωματώνοντας στην τιμή της κάθε ιατρικής πράξης και τις αμοιβές των υγειονομικών, με περισσότερες προσλήψεις φτηνότερου και ευέλικτου προσωπικού.

Θυσιάζοντας σε τελική ανάλυση επιστημονικά κριτήρια και λαϊκές ανάγκες στον βωμό της παραπέρα εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης, ανοίγοντας σύγχρονους Καιάδες για όσους «κοστίζουν» ακριβά οι θεραπείες τους, για όσους η νόσος είναι προχωρημένη, για τις ασθένειες που δεν καλύπτονται από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, όσους χρειάζονται επιπλέον μέρες νοσηλείας κ.ο.κ.

https://www.rizospastis.gr

Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023

BONUS: «ΑΝΤΑΜΟΙΒΗ» ΜΕ ΟΡΟΥΣ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΥ, ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΩΝ & ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗΣ

 BONUS: «ΑΝΤΑΜΟΙΒΗ» ΜΕ ΟΡΟΥΣ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΥ, ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΩΝ &  ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗΣ

Το πολυδιαφημισμένο bonus της κυβέρνησης έδειξε το πραγματικό του περιεχόμενο και τι αυτό υπηρετεί. Η χορήγησή του κατ’ εφαρμογή του ν. 4940/2022 του νόμου Βορίδη για την «αξιολόγηση και στοχοθεσία» στους φορείς του δημόσιου τομέα (κυρίως υπουργεία) έκανε «άνω – κάτω» υπηρεσίες και εργαζόμενους και απόδειξε ότι με τέτοια συστήματα “ανταμοιβής” αυτό που επιδιώκεται είναι η διαίρεση και η χειραγώγηση των εργαζομένων, αφού: 

1. Το «Σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής υπαλλήλων» (ΚΥΑ 4772/23) αφορά υπαλλήλους «που εμπλέκονται σε έργα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» (Ταμείου Ανάκαμψης), που η κυβέρνηση θέλει να χρησιμοποιήσει για να «τρέξει» το μοίρασμα της πίτας των 30 δις ευρώ στους επιχειρηματικούς ομίλους. 

Δεν ξεχνάμε πως αυτή η ταχύτητα του μοιράσματος της πίτας η απορροφητικότητα δηλ. όπως την ονομάζουν όλα τα αστικά κόμματα συνδέεται με τα προαπαιτούμενα για κάθε εκταμίευση δηλ. με τις αντιλαϊκές και αντεργατικές ρυθμίσεις που από τη μια δίνουν κίνητρα και φοροαπαλλαγές για «πράσινες» και «ψηφιακές» επενδύσεις, για προσέλκυση «στρατηγικών επενδύσεων» κλπ και απ’ την άλλη φορτώνουν με «πράσινα» χαράτσια και φόρους το λαό, με ακόμα περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις, αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις στην υγεία, ένταση των πλειστηριασμών, παραπέρα ελαστικοποίηση της εργασίας και χτύπημα στο απεργιακό δικαίωμα (νόμοι Χατζηδάκη και Γεωργιάδη), προσαρμογή της λειτουργίας δημόσιων φορέων στις ανάγκες του κεφαλαίου (πχ ΟΑΕΔ/ΔΥΠΑ, ΣΕΠΕ/Ανεξ. Αρχή) κ.α.

Γι αυτό αρκεί μια ματιά στις ΚΥΑ που θέτουν τους «στόχους» των υπουργείων για να διαπιστώσει κάποιος ότι αφορούν σε Δ/νσεις που υλοποιούν έργα με διαδικασίες ΣΔΙΤ, σε Δ/νσεις που συμβάλανε στην ιδιωτικοποίηση αρμοδιοτήτων όπως το ιδιωτικοποιημένο Τηλεφωνικό Κέντρο 1555 του υπουργείου εργασίας, η ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης, η συμμετοχή ιδιωτών δικηγόρων και λογιστών στην απονομή των συντάξεων, η ίδρυση του Τ.Ε.Κ.Α., η διαμόρφωση του αντεργατικού μητρώου για τους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα στο υπουργείο πολιτισμού, Δ/νσεις που συμβάλανε στην νομοθέτηση και την προώθηση των παραπάνω αναφερόμενων προαπαιτούμενων.

2. Αποτέλεσαν κοινό τόπο σε όλους τους φορείς που εφαρμόστηκε το σύστημα “κινήτρων και ανταμοιβής” η αυθαίρετη διαφοροποίηση υπαλλήλων που ασκούν παρόμοια καθήκοντα και η άνιση μισθολογική μεταχείριση, αφού το νομοθετικό πλαίσιο ενισχύει το «διευθυντικό δικαίωμα», την αυθαιρεσία, το «διαίρει και βασίλευε», την προώθηση του ανταγωνισμού, της εντατικοποίησης και του κατακερματισμού της συλλογικής συνείδησης των εργαζομένων. 

Οι Υπουργοί ορίζουν τους στόχους-ορόσημα και ποιες Δ/νσεις εμπλέκονται με την υλοποίησή τους. Στη συνέχεια οι Δ/ντες ορίζουν ποιοι υπάλληλοι «εμπλέκονται στην υλοποίηση των στόχων», ποιοι δηλ. κρίνονται επιλέξιμοι για την καταβολή του bonus και τι θα δώσουν σε καθέναν, αφού μόνο το 40% του ποσού κατανέμεται ισομερώς στους υπαλλήλους και το υπόλοιπο εξήντα τοις εκατό (60%) κατανέμεται με απόφαση του Διευθυντή!

Με λίγα λόγια υπουργοί και δ/ντές υποτάσσοντας τις δημόσιες υπηρεσίες στην προώθηση της επιχειρηματικής δράσης και της κερδοφορίας, χωρίς κανένα αντικειμενικό κριτήριο αποκλείουν υπαλλήλους, τους διαφοροποιούν, τους διαχωρίζουν, αυξάνουν ή μειώνουν κατά το δοκούν τις αποδοχές τους! Προωθούν την ανθρωποφαγία, τη λογική «ο θάνατός σου, η ζωή μου», αφού τα χρηματικά ποσά είναι δεδομένα και όσο περισσότεροι υπάλληλοι ενταχθούν, τόσο μικρότερο θα είναι το χρηματικό ποσό που θα λάβει ο καθένας. Έτσι καλλιεργείται και η αντισυναδελφική αντίληψη ότι ο αποκλεισμός συναδέλφων μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερα ποσά για λιγότερους! 

Αυτό τον απαράδεκτο μηχανισμό πειθάρχησης, εξαγοράς και εκδούλευσης των εργαζομένων, την δυνατότητα άσκησης πίεσης σε όσους δεν είναι αρεστοί, σε όσους σηκώνουν κεφάλι και διεκδικούν τα δικαιώματά τους, επέβαλε η κυβέρνηση με το νόμο της «αξιολόγησης-στοχοθεσίας». Ταυτόχρονα οι αφηρημένες, αόριστες και υποκειμενικές έννοιες για δεξιότητες όπως «ακεραιότητα», «ηγετικότητα», «προσαρμοστικότητα», «ευελιξία και ανθεκτικότητα του υπαλλήλου στις αλλαγές» τους δίνει τη δυνατότητα να έχουν «λυμένα τα χέρια» στις επιλογές της «αξιολόγησης» που κάνουν.

Για να κρατάνε δε πιο σφιχτά οι κατέχοντες θέσεις ευθύνης και «το καρότο και το μαστίγιο» η κυβέρνηση αύξησε κατά 30% το σχετικό επίδομά τους, την ώρα που ο μέσος όρος για τους μισθούς είναι 5,53%!!!

3. Αξιοποιώντας την φτώχεια των εργαζομένων, που η ΝΔ και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις επέβαλαν, διατηρώντας όλες τις μισθολογικές περικοπές, επιδιώκει μέσα από το σύστημα της «ανταμοιβής» την όσο το δυνατόν πιο ενεργητική εμπλοκή των δημοσίων υπαλλήλων στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής. Θέλει υπαλλήλους που θα υιοθετούν κι ίδιοι τις κυβερνητικές πολιτικές, θα ταυτίζονται με τους στόχους και τη στρατηγική των επιχειρηματικών συμφερόντων. Αυτό εξάλλου ομολογούσε νομοθετώντας την δική της «αξιολόγηση» που «δεν έπεσε από τον ουρανό»…

Η εφαρμογή ανάλογης σύνδεσης μισθού με στοχοθεσία και αξιολόγηση προβλεπόταν και στον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ (4354/2015), που στο άρθρο 12 όριζε πως «όσοι υπάλληλοι βαθμολογούνται με άριστα κατά μέσο όρο σε 3 συνεχόμενες ετήσιες αξιολογήσεις, δύνανται να εξελίσσονται ταχύτερα στη μισθολογική κλίμακα της κατηγορίας τους, λαμβάνοντας 1 επιπλέον μισθολογικό κλιμάκιο»!!! 

Συναδέλφισσες συνάδελφοι, 

Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν, σε κανέναν υπουργό, σε καμιά κυβέρνηση να εξαγοράσει την συναίνεσή μας στην αντιλαϊκή πολιτική με το bonus που δίνει.

Κανένας εργαζόμενος να μην πει «ευχαριστώ» για το bonus, να μην σκύψει το κεφάλι για να γίνει «αρεστός».

Να δείξουμε τη δύναμη και την αποφασιστικότητά μας στον αγώνα για ουσιαστικές αυξήσεις μισθών στο σύνολο των εργαζομένων χωρίς εξαιρέσεις!

Να απαιτήσουμε αυξήσεις 20% στους μισθούς, επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού, αποσύνδεση του μισθού από την αντιδραστική αξιολόγηση και στοχοθεσία, κατάργηση της «εισφοράς αλληλεγγύης», προσμέτρηση της διετίας 2016-2017, αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, μέτρα ενάντια στην ακρίβεια και τη φοροληστεία.

                    ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ                                                                                                            


Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2023

Η ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΟΙ “ΑΝΤΟΧΕΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ” ΔΕΝ ΣΥΝΑΝΤΙΟΥΝΤΑΙ

 Η ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΟΙ “ΑΝΤΟΧΕΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ” ΔΕΝ ΣΥΝΑΝΤΙΟΥΝΤΑΙ

Στο νέο προϋπολογισμό που αφόρα το δημόσιο σύστημα υγείας, το μόνο βέβαιο  είναι ότι η τραγική κατάσταση των δομών υγείας θα συνεχιστεί , “βυθίζοντας στα σκοτάδια” την υγεία του λαού. 

Προτεραιότητα στις επιλογές της κυβέρνησης  αποτελεί η οικονομική σταθερότητα και όχι  οι κοινωνικές ανάγκες του λαού.  Αντί δηλαδή να μπαίνει σε προτεραιότητα π.χ. η ενίσχυση σε υγειονομικό προσωπικό των δημόσιων μονάδων Υγείας, που αποτελεί σήμερα το βασικότερο πρόβλημα στη λειτουργία τους και να χρηματοδοτηθεί αυτό το μέτρο από το κράτος, επικρατεί το κριτήριο των “αντοχών της οικονομίας”. Αυτό όμως το κριτήριο όχι μόνο δεν έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση έστω της στελέχωσης των δημόσιων μονάδων Υγείας, αλλά αντίθετα την επιδείνωσή τους.

Ορισμένα βασικά στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού

Η κυβέρνηση εμφανίζει μια αύξηση στα σχετικά κονδύλια κατά 4,5% (+250 εκατ. ευρώ) που αφορούν  τόσο την εξόφληση απλήρωτων χρεών προηγούμενων χρόνων ενώ  ταυτόχρονα θα πρέπει να  καλύψει  την υποχρηματοδότηση διαρκείας και τις τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές, προσωπικό, εξοπλισμό κ.λπ., πόσο μάλλον τις διευρυμένες λαϊκές ανάγκες.

Παράλληλα, η κυβέρνηση προβλέπει για μια ακόμα φορά τις περίφημες “6.500 προσλήψεις”, που αν και εφόσον γίνουν, απλά θα προσθέσουν 408 άτομα στο σύστημα Υγείας, παίρνοντας υπόψη τις χιλιάδες αποχωρήσεις που ήδη έχουν γίνει. Χώρια που ένα μεγάλο μέρος των 6.500 προσλήψεων θα είναι οι “επικουρικοί” που ήδη υπηρετούν και πιθανόν όχι όλων των ειδικοτήτων, δηλαδή πρόκειται στην ουσία για αλλαγή των εργασιακών σχέσεων και όχι πρόσθετο προσωπικό στις δημόσιες μονάδες Υγείας.

Με άλλα λόγια η ομηρία χιλιάδων συμβασιούχων στο χώρο της υγείας ως βεβαιότητα θα πρέπει να λογίζεται. 

Άλλωστε η διαιώνιση όλων των ελαστικών μορφών  εργασίας μειώνει το κόστος στον κρατικό προϋπολογισμό μιας και αυτό μετακυλύεται στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων ωθώντας τα σε ενίσχυση της λειτουργίας τους με όρους επιχείρησης. 

Σε μια τέτοια είδους κατάσταση χαμένος θα βγαίνει πάντα ο λαός βάζοντας το χέρι στην τσέπη για να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του αλλά και όλος ο εργαζόμενος υγειονομικός κόσμος καθώς θα βρίσκεται συνεχώς κάτω από την πίεση του χαμηλού εργατικού κόστους.

Σε αυτό το μονόδρομο που χαράχτηκε και που όλες οι κυβερνήσεις ασφαλτόστρωσαν οι εργαζόμενοι υγειονομικοί δεν έχουν άλλη λύση από το να αντισταθούν και να διεκδικήσουν μαζί με το λαό όλα όσα του καθορίζουν οι ίδιες οι ανάγκες του. 

ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΡΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ 

ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ 13ΟΥ και 14ΟΥ ΜΙΣΘΟΥ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15/12/23 στο ΑΓ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 7ΜΜ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΣΤΙΣ 19/12/23 στην ΕΔΟΘ 7ΜΜ


Άλλη μια ...κορυφή κατακτά το σύστημα Υγείας της χώρας μας


Ξεχαρβάλωμα

Άλλη μια ...κορυφή κατακτά το σύστημα Υγείας της χώρας μας, με θύματα τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Αυτήν τη φορά, στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι 2 στους 10 Έλληνες δεν κάνουν τις αναγκαίες εξετάσεις, που σημαίνει ότι δεν έχουν πρόσβαση ακόμα και σε στοιχειώδεις υπηρεσίες Υγείας. Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα μαζί με τη Φινλανδία και τη Ρουμανία είναι στις χώρες με το υψηλότερο ποσοστό κατοίκων που λόγω κόστους ή μεγάλης αναμονής δεν κατάφεραν το 2022 να πραγματοποιήσουν ούτε τις αναγκαίες ιατρικές εξετάσεις. Πρόκειται για στοιχεία που επιβεβαιώνουν την ξεχαρβαλωμένη δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, προειδοποιώντας παράλληλα για επιδείνωση της υγείας του λαού, αφού κάθε εξέταση που δεν γίνεται στην ώρα της σημαίνει και μη έγκαιρη διάγνωση, άρα και θεραπευτική παρέμβαση για κάθε είδους προβλήματα. Αυτά συμβαίνουν την ίδια στιγμή που σε κάθε γειτονιά ξεφυτρώνουν ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και αναπτύσσονται διαρκώς νέες διαγνωστικές μέθοδοι, στις οποίες έχει όλο και πιο δύσκολη πρόσβαση ο λαός. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κύκλος εργασιών των ιδιωτικών δομών Υγείας - κυρίως πρωτοβάθμιας - φτάνει το μισό δισ. ευρώ, ενώ από τους 66.290 γιατρούς μόλις το 9% εργάζονται σε δημόσιες δομές ΠΦΥ! Το ξεχαρβάλωμα, λοιπόν, εκτός από ονοματεπώνυμο (βλ. πολιτική όλων των κυβερνήσεων) έχει και ολέθριες επιπτώσεις στην υγεία του λαού, από τις οποίες θησαυρίζουν μια χούφτα επιχειρηματικοί όμιλοι.

Δεν συγκλονίστηκε

171 εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους το 2023 σε εργοδοτικά εγκλήματα, 67 περισσότεροι από πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα με τίτλο «Υγεία και Ασφάλεια - Δύο λέξεις, ένας στόχος». Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός, «το 2024 θα είναι χρονιά δράσεων για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία», ως «βασική κυβερνητική προτεραιότητα». Ανήγγειλε επίσης ότι θα δημιουργηθεί φορέας ασφάλισης επαγγελματικού κινδύνου, που «θα συμβάλει στην επισταμένη μέριμνα των εργοδοτών και των επιχειρήσεων για την αποτελεσματική πρόληψη εργατικών ατυχημάτων». Οχι, δεν ...συγκλονίστηκε η κυβέρνηση από τον τριπλασιασμό σχεδόν των σκοτωμένων στα εργατικά «ατυχήματα» μέσα σε έναν χρόνο. Άλλος είναι ο «πόνος» της και τον περιγράφει το Διεθνές Γραφείο Εργασίας σε μελέτη του για τις «συνέπειες» που έχουν αυτά στην οικονομία και στις επιχειρήσεις. Για το σύνολο λοιπόν των εργατικών «ατυχημάτων» (θανατηφόρων και μη) και των επαγγελματικών ασθενειών, το «κόστος» για το κράτος ανέρχεται σωρευτικά στο 4% του ΑΕΠ κατ' έτος, υπολογίζοντας την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τα επιδόματα, τις συντάξεις σε περίπτωση αναπηρίας ή θανάτου, τη μείωση της παραγωγικότητας κ.ο.κ. Οπότε, ψάχνουν τρόπους εξισορρόπησης του «κόστους - οφέλους» στην πρόληψη των εργατικών «ατυχημάτων». Να μην είναι δηλαδή η χασούρα του κράτους και των επιχειρήσεων μεγαλύτερη απ' όσα γλιτώνουν όσο δεν παίρνουν τα αναγκαία μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Πεζοπορία

Μέχρι και τα ...οφέλη της πεζοπορίας επιστράτευσε η υφυπουργός Παιδείας Δ. Μιχαηλίδου για να υπερασπιστεί την απόφαση συγχώνευσης μιας σειράς σχολείων στη Θεσσαλονίκη. Απαντώντας σε ερωτήσεις στη Βουλή, χρησιμοποίησε το εξής αμίμητο επιχείρημα: «Λέτε ότι έχουμε δύο ή τρία σχολεία στα οποία τα παιδιά θα χρειαστεί (μετά τις συγχωνεύσεις) να περπατούν ένα ή δύο χιλιόμετρα την ημέρα, και αυτό είναι πάρα πολύ. Εδώ θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσουμε. Δεν θα κάνω επίκληση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος λέει ότι είναι καλό και σωστό να περπατούμε όλοι οκτώ χιλιόμετρα τη μέρα»... Κακόγουστο χιουμοράκι από την υφυπουργό, στις πλάτες παιδιών φορτωμένες με τσάντες, με τις οποίες θα διανύουν μέχρι και δύο χιλιόμετρα για να πάνε σχολείο, μέσα από κεντρικούς δρόμους μεγάλης κυκλοφορίας και ταχύτητας, σε αντίξοες καιρικές συνθήκες... Ντράπηκε και η ντροπή. Οταν μάλιστα είναι γνωστό ότι οι συγχωνεύσεις γίνονται από την κυβέρνηση για την «εξοικονόμηση πόρων» και όχι βέβαια για το συμφέρον των μαθητών, όπως τόλμησε να πει η υφυπουργός.

Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023

Απόφαση ΔΣ Σ.Ε.Ν.Π ΩΣ ΕΔΩ ΜΕ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ! ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 15 ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΣΤΙΣ 19:00 ΣΤΟ ΑΓ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

 ΩΣ ΕΔΩ ΜΕ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ!

ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ- ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ- ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΚΑΙ ΦΘΗΝΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 15 ΔΕΚΕΜΒΡΗ

ΣΤΙΣ 19:00 ΣΤΟ ΑΓ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ο προϋπολογισμός που φέρνει η κυβέρνηση για το 2024 φτωχαίνει κι άλλο το λαό, 

και μοιράζει λεφτά στο κεφάλαιο!

Δεν δεχόμαστε άλλο:

Οι μισθοί μας να είναι καθηλωμένοι στα επίπεδα του 2007, πολλοί από εμάς να εργάζονται με ακόμα χαμηλότερο μισθό ακόμα και από τον κατώτατο, την ίδια ώρα που μόνο οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο μεγάλες επιχειρήσεις έχουν βγάλει κέρδη 5 δις και μέχρι το τέλος του χρόνου υπολογίζουν για άλλα 4 δις!

Να πληρώσουμε και φέτος 6,2 δισ.  ευρώ παραπάνω φόρους, με αυξήσεις του ΦΠΑ, με συνέχιση της ληστείας του Ειδικού Φόρου στα καύσιμα, την ίδια στιγμή που οι μεγάλες επιχειρήσεις μοιράζονται 12,1 δις € από τα δικά μας χρήματα!

Να περιμένουμε μήνες και χρόνια για εξετάσεις και χειρουργεία επειδή υπάρχουν ελλείψεις στα νοσοκομεία, να μην ελέγχεται η αντισεισμική θωράκιση των σχολείων, και να δίνονται εκατοντάδες εκατομμύρια σε κατασκευαστικές για το Flyover και στους Εμπόρους της Υγείας.

Να στερούμαστε από τη θέρμανσή μας, από τα τρόφιμα, από την ψυχαγωγία μας για να βγάλουμε το μήνα, και την ίδια στιγμή η κυβέρνηση να δίνει κοντά 5 δισ. το χρόνο στα κοράκια του ΝΑΤΟ για να σκοτώνουν παιδιά στην Παλαιστίνη.

Αυτός είναι ο προϋπολογισμός τους για το 2024! Εξασφαλίζει την ανταγωνιστικότητα των μεγάλων επιχειρήσεων, θωρακίζει και μεγαλώνει τα κέρδη των μετόχων, φτιάχνει τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη των λίγων που σημαίνει φτώχεια για τους πολλούς.

Και σε αυτό το αίσχος δίπλα στην κυβέρνηση στέκονται:

Όλα τα κόμματα που στηρίζουν το δρόμο της δήθεν ανάπτυξης για όλους, που θεό τους έχουν την κερδοφορία των μονοπωλίων και το ζύγι κόστους- οφέλους

Τις πλειοψηφίες ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, όπως και του ΕΚΘ, που μιλάνε για υγιή επιχειρηματικότητα, για «ρεαλιστικές» διεκδικήσεις για να μην χαθεί ευρώ από τα κέρδη των αφεντικών.

Κάθε μέρα που περνάει, μεγαλώνει η απόσταση μεταξύ της φτώχειας του λαού, των εργαζόμενων που παράγουμε όλο τον πλούτο και των μεγαλομετόχων που αυξάνουν συνεχώς την περιουσία τους.

Δεν υπάρχει άλλος δρόμος, πέρα από τον αγώνα!

Γιατί μόνο έτσι μπορούμε να βάλουμε φρένο στην επίθεση που δέχεται ο λαός μας για να θωρακιστούν τα συμφέροντα των λίγων

Γιατί μόνο με τον αγώνα μας μπορούμε να κατακτήσουμε μέτρα ανακούφισης των λαϊκών σπιτιών μπροστά στο δύσκολο χειμώνα που έρχεται

Γιατί μόνο με την οργανωμένη δράση μας μπορούμε να αποσπάσουμε μέτρα υπεράσπισης του λαϊκού εισοδήματος, να πάρουμε ανάσα.

Μόνο μέσα από τα σωματεία μας μπορεί να ανοίξει ο δρόμος της ανατροπής όλων αυτών των πολιτικών που μας στερούν το δικαίωμα να ζούμε και να εργαζόμαστε με βάση τα επιτεύγματα της εποχής μας!

Οργανώνουμε την πάλη μας για: 

Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις. Να δυναμώσει η πάλη για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Επαναφορά των Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα στους δημοσίους υπαλλήλους και στους συνταξιούχους.

Κατάργηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και στα υπόλοιπα είδη πρώτης ανάγκης. Γενναία μείωση και πλαφόν στις τιμές των τροφίμων, στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, πετρελαίου και θέρμανσης.

Στεκόμαστε στο πλάι των αυτοαπασχολούμενων και φτωχών επαγγελματιών, παλεύουμε μαζί τους τα δίκαια αιτήματά τους. Να αποσυρθεί εδώ και τώρα το νομοσχέδιο - έκτρωμα της κυβέρνησης, που μειώνει ακόμη περισσότερο τους φόρους των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και εξοντώνει τους φτωχούς επαγγελματίες. Αφορολόγητο για όλους τους επαγγελματίες στα 12.000 ευρώ. Άμεση κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλους, χωρίς προϋποθέσεις. 

Να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης, οι διακοπές ρεύματος- νερού- θέρμανσης.

Επιδότηση ενοικίου για εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά, τους φοιτητές και τις μικρές επιχειρήσεις, διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξηση της επιδότησης.

Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά.

Να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στον ΟΑΣΘ, να ενισχυθούν οι γραμμές με σύγχρονα και ασφαλή λεωφορεία. Μείωση της τιμής του εισιτηρίου στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΟΑΣΘ, ΚΤΕΛ, ΟΣΕ) κατά 50%. Δωρεάν μετακινήσεις για μαθητές, φοιτητές, ανέργους, ΑμεΑ και συνταξιούχους. Μέχρι να ολοκληρωθούν η ενίσχυση του ΟΑΣΘ, η λειτουργία του ΜΕΤΡΟ, ουσιαστικά μέτρα αποσυμφόρησης των δρόμων, να διακοπεί η κατασκευή του Flyover, που προκαλεί ήδη τεράστια προβλήματα και κινδύνους στην μετακίνηση του λαού της πόλης.

Καμία χρηματοδότηση – Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Αποφασιστική ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης για Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, για την προστασία από φυσικές καταστροφές. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλους αυτούς τους κρίσιμους τομείς.

Να δοθούν χρήματα για τη δωρεάν και πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους. Πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και των άλλων μονάδων Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, σε όλη τη Θεσσαλονίκη.

Όλοι στο συλλαλητήριο των εργατικών σωματείων,

Την Παρασκευή, 15 Δεκέμβρη

Στις 19:00 στο Αγ. Βενιζέλου

Να δώσουμε την πρώτη μαζική απάντηση των εργαζόμενων ενάντια στην πολιτική της φτώχειας του λαού, να βροντοφωνάξουμε 

Ως Εδώ! Δούλοι του 21ου αιώνα δεν θα γίνουμε!


                                                     ΔΣ ΣΕΝΠ

08/12/2023 ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 10:00 - ΠΕΡΑΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΥΠΕ ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ ΣΤΙΣ 10.30

 Η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί να αυξήσει το κύμα φυγής υγειονομικών από το ΕΣΥ, το ΕΚΑΒ, την Πρόνοια και όχι να το ανακόψει, με θετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες. 

Η εμπορευματοποιημένη υγεία προϋποθέτει νοσοκομεία που θα λειτουργούν με όρους ιδιωτικής οικονομίας.

Βασική αρχή τους να διασφαλίσουν από τη μία έσοδα για να έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν να λειτουργούν και από την άλλη να περιορίσουν τα έξοδά τους για να μπορέσει το ισοζύγιο να βγαίνει πάντα θετικό. Πάνω σε αυτό το αποτέλεσμα θα γίνεται πάντα και η επιπλέον χρηματοδότηση των νοσοκομείων από το κράτος. 

Στον περιορισμό των εξόδων λοιπόν και η εφαρμογή συμβάσεων με χρονικό ορίζοντα.

Στόχευση τους το χαμηλότερο κόστος, η  χειραγώγηση ενός σημαντικού αριθμού εργαζομένων, η διαρκής ομηρία και η αδιάκοπη τρομοκρατία.

Η υγεία δεν διασφαλίζεται με εργαζόμενους πειθαναγκασμένους και χρονοπροσδιορισμένους ούτε εμπαιγμό και κοροϊδία.

Στα Νοσοκομεία υπάρχουν  40.000 κενές οργανικές θέσεις και υπηρετούν 20.000 συμβασιούχοι. Το 35% των δασωστών στο ΕΚΑΒ, των εργαζόμενων στην Πρωτοβάθμια και των προνοιακών υπαλλήλων στις προνοιακές μονάδες είναι συμβασιούχοι. Εφέτος το χειμώνα δουλεύουν  στα Νοσοκομεία  κατά 3.000 λιγότερο προσωπικό από πέρυσι, λόγω μαζικών αποχωρήσεων και μηδενικών προσλήψεων. 


Το κύμα φυγής πέραν των άλλων αιτιών (χαμηλοί μισθοί, συνεχής κοροϊδία με την ένταξη στα ΒΑΕ, δυσμενείς συνθήκες εργασίας) ενισχύεται από την άρνηση της κυβέρνησης για την απευθείας μονιμοποίηση των  συμβασιούχων.

Το σύστημα υγείας χρειάζεται επαρκή χρηματοδότηση, μόνιμες σχέσεις εργασίας, ενίσχυση στην επιστημοσύνη του προσωπικού.

Τα παραπάνω διακυβεύονται και καταργούνται με  την πολιτική που βλέπει  την υγεία ως εμπόρευμα και κόστος, πολιτική που υπηρέτησαν όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις. Ενώ ταυτόχρονα οι ιδιωτικοί όμιλοι γιγαντώνονται μπουκωμένοι από τις τσέπες του λαού.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ 

Κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, μονιμοποίηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις όλων των συμβασιούχων.

Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων.

Αυξήσεις που να καλύπτουν τον πληθωρισμό τουλάχιστον 20% για όλους

Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.

Ένταξη στα ΒΑΕ όλων όσων εργάζονται σε νοσοκομεία .

Επαρκή κρατική χρηματοδότηση του ΕΣΥ. 

Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας.




ΔΣ ΣΕΝΠ


Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023

Α.Σ.Υ : Να βάλουμε φραγμό στον εμπαιγμό της κυβέρνησης

 Να βάλουμε φραγμό στον εμπαιγμό της κυβέρνησης


Η κυβέρνηση για άλλη μια φορά δεν αφήνει το καράβι της ιδιωτικοποίησης της υγείας να εξοκείλει. Προχώρησε σε μια χουβαρδάδικη ανανέωση των επικουρικών της τάξης των έξι μηνών.

Η εμπορευματοποιημένη υγεία προϋποθέτει νοσοκομεία που θα λειτουργούν με όρους ιδιωτικής οικονομίας.

Βασική αρχή τους να διασφαλίσουν από τη μία έσοδα για να έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν να λειτουργούν και από την άλλη να περιορίσουν τα έξοδά τους για να μπορέσει το ισοζύγιο να βγαίνει πάντα θετικό. Πάνω σε αυτό το αποτέλεσμα θα γίνεται πάντα και η επιπλέον χρηματοδότηση των νοσοκομείων από το κράτος.

Στον περιορισμό των εξόδων λοιπόν και η εφαρμογή συμβάσεων με χρονικό ορίζοντα.

Στόχευση τους το χαμηλότερο κόστος η  χειραγώγηση ενός σημαντικού αριθμού εργαζομένων περίπου 15 χιλιάδων, η διαρκής ομηρία και η αδιάκοπη τρομοκρατία.

Η υγεία δεν διασφαλίζεται με εργαζόμενους πειθαναγκασμένους και χρόνο- προσδιορισμένους. 

Το σύστημα υγείας χρειάζεται επαρκή χρηματοδότηση, μόνιμες σχέσεις εργασίας, εμπιστοσύνη στην επιστημοσύνη του προσωπικού.

Τα παραπάνω διακυβεύονται και καταργούνται με  την πολιτική που βλέπει  την υγεία ως εμπόρευμα και κόστος. Πολιτική που υπηρέτησαν όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις. Για του λόγου το αληθές ας ανατρέξουμε στο εξής στοιχείο. Μόνον από το 2009 εως το 2021 οι δημόσιες δαπάνες υγείας μειώθηκαν κατά 32% (απο15,3 δις σε 10,4δις). Οι δε αποχωρήσεις και συνταξιοδοτήσεις στο διάστημα 2022-2024 υπολογίζονται σε πάνω απο11.000.

Ενώ από την άλλη οι ιδιωτικοί όμιλοι γιγαντώνονται μπουκωμένοι από τις τσέπες του λαού.

Ως εδώ

Να βάλουμε φραγμό στις πολιτικές των κυβερνήσεων που θεωρούν ιερή αγελάδα την εμπορευματοποιημένη υγεία. 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ 

Μονιμοποίηση όλων ανεξαιρέτως των συμβασιούχων.

Μόνιμες και μαζικές προσλήψεις όλων των ειδικοτήτων

Επαρκής κρατική χρηματοδότηση του ΕΣΥ 

Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας.

Αυξήσεις στους μισθούς μας και επαναφορά 13ου και 14ου μισθού

Όλοι στη στάση εργασίας την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8/12/23 και συγκέντρωση 10,30πμ στην 3Η ΥΠΕ

                             ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ


Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023

Ερώτηση για τους εργαζόμενους στον ΕΟΔΥ και το πρόγραμμα «Philos».

 Ερώτηση για τους εργαζόμενους στον ΕΟΔΥ και το πρόγραμμα «Philos». 

Τις απαράδεκτες καθυστερήσεις πληρωμών και την αβεβαιότητα που δημιουργούν οι συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου στους εργαζόμενους στο πρόγραμμα «Philos» στηλιτεύει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με ερώτηση που υπέβαλε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το νοσηλευτικό προσωπικό του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) που εργάζεται στις δομές προσφύγων στο πλαίσιο του προγράμματος «Ολοκληρωμένη επείγουσα παρέμβαση υγείας για την προσφυγική κρίση – PHILOS» το οποίο εντάσσεται στο Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ), βρίσκεται σε διαρκείς κινητοποιήσεις, καθώς αφενός συνεχίζεται η ομηρία τους με τις ανανεώσεις των συμβάσεων εργασίας, αφετέρου υπάρχουν καθυστερήσεις στη μισθοδοσία τους. 

Οι εργαζόμενοι στο «PHILOS» προσελήφθησαν στην πλειονότητά τους το 2019 οπότε και ξεκίνησε το συγκεκριμένο πρόγραμμα με μεγάλα κενά και καθυστερήσεις στην κάλυψη τους εξαρχής, και έκτοτε βρίσκονται διαρκώς σε κατάσταση αναμονής, όσον αφορά τη συνέχιση της εργασίας τους. Το πρόγραμμα λήγει στις 15/2/2024, και οι εργαζόμενοι παραμένουν όμηροι σε ένα αβέβαιο μέλλον.   

Στους εργαζόμενους προκύπτουν διαρκώς οφειλές στο μισθό που καταβάλλονται με καθυστερήσεις μηνών και συχνά «έναντι» και όχι ολόκληρες, ενώ υπάρχουν οφειλές και σε αναδρομική καταβολή ορισμένου προβλεπόμενου επιδόματος 10 περίπου μηνών. Αποτελεί πρόκληση το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι του ΕΟΔΥ παραμένουν απλήρωτοι με το αρμόδιο υπουργείο να επικαλείται ότι οι καθυστερήσεις οφείλονται στις διαδικασίες για την ένταξη της νέας παράτασης του προγράμματος στο ΤΑΜΕ. 

Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι στις δομές έρχονται αντιμέτωποι με μία απαράδεκτη κατάσταση που προκύπτει από τις ελλείψεις σε προσωπικό, υγειονομικό υλικό και λοιπό υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Χαρακτηριστικά στην υπερδομή - φυλακή της Σάμου, όπου στοιβάζονται πάνω από 4.000 πρόσφυγες, δεν υπάρχει ούτε ένας γιατρός, αλλά ούτε και κάποια στοιχειώδη έστω φάρμακα, αναγκάζοντας τους πρόσφυγες να επισκέπτονται το νοσοκομείο του νησιού ακόμα και για ένα απλό αναλγητικό. 

Εκτός αυτών, οι εργαζόμενοι έρχονται αντιμέτωποι και με σειρά άλλων προβλημάτων που προκύπτουν από την υποχρηματοδότηση και τις μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν στο δημόσιο σύστημα υγείας γενικά αλλά και στις δομές ειδικότερα: Υπέρμετρη εντατικοποίηση της δουλειάς, ανάληψη αλλότριων καθηκόντων, απλήρωτες υπερωρίες από δουλειά τις Κυριακές. Αλλά και καταστολή απέναντι στις διεκδικήσεις τους, καθώς οι απεργίες τους κηρύσσονται με βάση το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο  παράνομες και καταχρηστικές, με συνέπεια την καλλιέργεια κλίματος τρομοκρατίας από τις διοικήσεις των δομών.   

Σε πρόσφατη παρουσίαση του σχεδίου δράσης 2021-2027 από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου αναφέρθηκε η επερχόμενη λήξη του προγράμματος PHILOS και η έναρξη του προγράμματος Ιπποκράτης. Στην πρόσκληση για υποβολή προτάσεων στα προγράμματα του ΤΑΜΕ της προγραμματικής περιόδου 2021-2027 αναφέρεται ως δυνητικός δικαιούχος ο ΕΟΔΥ, με συνολικό προϋπολογισμό 28 εκατομμύρια ευρώ, ενώ στο πρόγραμμα PHILOS ήταν 50 εκατομμύρια ευρώ. 

Επομένως προκύπτουν εύλογα ερωτηματικά για το μέλλον 420 εργαζόμενων οι οποίοι διαχειρίστηκαν επί 3 χρόνια την παροχή υγείας εν μέσω πανδημίας στις δομές προσφύγων και σε άλλες δομές υγείας. 

Από όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνεται ότι η πολιτική της δήθεν προστασίας των προσφύγων από την ΕΕ, μέσα από τα διάφορα προγράμματα που «ανοιγοκλείνουν» και μάλιστα σε κρίσιμα ζητήματα, όπως αυτό της υγειονομικής περίθαλψης, δεν επαρκούν να καλύψουν ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες τους. Ταυτόχρονα, αυτή η πολιτική συνεπάγεται μόνιμη ανασφάλεια και ομηρία για τους εργαζομένους των προγραμμάτων αυτών, κάτω από τη διαρκή απειλή της απόλυσης, τη στιγμή μάλιστα που πρόκειται για ένα έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό, το οποίο με την πολύτιμη πείρα που έχει συγκεντρώσει θα μπορούσε να στελεχώσει τις κρατικές δομές φιλοξενίας, με μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα. 

Με βάση τα παραπάνω ο ευρωβουλευτής του Κόμματος υπέβαλε τα εξής ερωτήματα:

«Πως τοποθετείται η Επιτροπή:

- απέναντι στην απαράδεκτη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για τους εκατοντάδες εργαζόμενους του ΕΟΔΥ στο πρόγραμμα "PHILOS" που εντάσσεται στο ΤΑΜΕ, με τις καθυστερήσεις πληρωμών και την αβεβαιότητα που δημιουργούν οι συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου; 

- για τους κατατρεγμένους πρόσφυγες που δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση σε αξιοπρεπή υγειονομική περίθαλψη, μία κατάσταση που αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω το επόμενο διάστημα με βάση τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για το νέο πρόγραμμα "Ιπποκράτης", με  δραστική περικοπή της σχετικής επιχορήγησης σχεδόν στο μισό; 

- σχετικά με το αίτημα των εργαζομένων να παραμείνουν στις θέσεις τους και να καλυφθούν τα υφιστάμενα κενά με μόνιμη και σταθερή δουλειά, συλλογικές συμβάσεις εργασίας που να κατοχυρώνουν σύγχρονα εργασιακά-ασφαλιστικά δικαιώματα και βελτιωμένους όρους εργασίας, αξιοποιώντας την πλούσια πείρα που έχουν συγκεντρώσει όλα αυτά τα χρόνια της εργασίας τους;»

01/12/2023                                     Η ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ