Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2022

Για τις μοριοδοτήσεις της κυβέρνησης

 ΟΧΙ στις απολύσεις, τις αναστολές εργασίας χιλιάδων εργαζομένων και την επαναφορά των εργολαβικών εταιρειών

Να μην περάσει η διαιώνιση της εργασιακής ομηρίας   με την κυβερνητική τροπολογία για «μοριοδότηση» - κοροϊδία 

 Χιλιάδες συμβασιούχοι συνάδελφοι (επικουρικοί, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, μέσω ΟΑΕΔ και ΕΟΔΥ, ειδικευόμενοι νοσηλευτές) εργάζονται στις δημόσιες μονάδες υγείας καλύπτοντας σημαντικό μέρος των μεγάλων ελλείψεων, που σύμφωνα με τους ανεπαρκέστατους οργανισμούς ξεπερνούν τις 20.000 κενές οργανικές θέσεις.

Εργάζονται, δίπλα στους μόνιμους συνάδελφους, αλλά με «πετσοκομμένα» δικαιώματα. Έχουν αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία και τυχόν απόλυση τους – εκτός από τα προβλήματα επιβίωσης στους ίδιους και τις οικογένειες – θα προκαλέσει σοβαρότατα προβλήματα στη λειτουργία των μονάδων υγείας, ιδιαίτερα στις σημερινές κρίσιμες συνθήκες. 

Αντιμετωπίζουν τον εμπαιγμό των κυβερνήσεων, που «αναγνωρίζουν το ρόλο τους» αλλά αρνούνται πεισματικά το δίκαιο αίτημα μας για μονιμοποίηση τους.

Αντί για την μονιμοποίηση των συναδέλφων, η κυβέρνηση της ΝΔ προχωρεί τις διαδικασίες για ανάθεση των υπηρεσιών καθαριότητας, σίτισης και φύλαξης σε εργολαβικές εταιρείες, ανοίγοντας τον δρόμο για χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων. 

Αξιοποιεί, ταυτόχρονα τον εμβολιασμό, από βασικό όπλο για την αντιμετώπιση της επιδημίας, σε εργαλείο για το χτύπημα της μόνιμης, σταθερής εργασίας. 

Γνωρίζουμε ότι η χρόνια υποστελέχωση και η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων σε βάρος της μόνιμης εργασίας από όλες τις κυβερνήσεις εντάσσονται στο σχεδιασμό για λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων, ως «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες» με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η απόρριψη από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΛ, ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ της πρότασης δεκάδων σωματείων για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων με τροποποίηση του άρθρου 103 του Συντάγματος.

Δικαιολογημένη λοιπόν είναι η αγανάκτηση μας για την πρόσφατη τροπολογία με την «μοριοδότηση» - κοροϊδία. 

Υπάρχει ήδη η αρνητική εμπειρία της προκήρυξης 2Κ, όπου εκατοντάδες συμβασιούχοι συνάδελφοι, με πολύχρονη προϋπηρεσία, έμειναν «εκτός» παρά την «πολυδιαφημισμένη» - από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και την ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ – μοριοδότηση.

Καλούμε όλους τους συμβασιούχους συναδέλφους να πάρουν την υπόθεση του αγώνα στα δικά τους χέρια, απομονώνοντας όσους προσπαθούν να καλλιεργήσουν τον εφησυχασμό, τη μοιρολατρία και το διαίρει και βασίλευε μεταξύ μονίμων και συμβασιούχων. 

Να βγάλουν συμπεράσματα από τη στάση της ηγεσίας της ΠΟΕΔΗΝ που αρνήθηκε να στηρίξει το αίτημα για αναθεώρηση του άρθρου 103 του Συντάγματος, τους σπρώχνει να γίνουν «πελάτες» σε δικηγορικά γραφεία, δηλώνει ότι τους στηρίζει αλλά ταυτόχρονα σε δεκάδες σωματεία πανελλαδικά τους αρνείται το δικαίωμα να γίνουν ισότιμα μέλη.

Να συγκροτηθούν Επιτροπές συμβασιούχων, που μαζί με τα αγωνιστικά σωματεία θα οργανώσουν τον κοινό αγώνα για ανάκληση των αναστολών εργασίας, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση των συμβασιούχων και κατάργηση των νόμων για την επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και την επιχειρηματική δράση στην Υγεία..

Συνεχίζουμε τον αγώνα με συμμετοχή στην Πανυγειονομική Απεργία, την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου, και στο Πανεργατικό Συλλαλητήριο, το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου, στις 12 μ., στο άγαλμα Βενιζέλου.

        ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ