Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2021

Πλεονάζουσα θνησιμότητα και «παράπλευρες» απώλειες εκτοξεύουν τα θύματα

 

Πηγή: Associated Press

Την ώρα που παγκοσμίως τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπερνούν τα 223 εκατ. και οι επίσημα καταγεγραμμένοι θάνατοι τα 4,6 εκατ. οι λεγόμενες παράπλευρες απώλειες της πανδημίας λόγω της εμπορευματοποίησης και της υποχρηματοδότησης των δημόσιων συστημάτων Υγείας παραμένουν ανυπολόγιστες, ενώ τα στοιχεία για την πλεονάζουσα θνησιμότητα σε διάφορα κράτη δείχνουν ότι τα θύματα είναι στην πραγματικότητα πολλαπλάσια.

Μετά τα στοιχεία για αύξηση της θνητότητας στους καρκινοπαθείς, για «φρένο» στις προληπτικές εξετάσεις και ακύρωση επεμβάσεων σε Γερμανία, Βρετανία, ΗΠΑ και αλλού, από τη μετατροπή των συστημάτων Υγείας σε μιας νόσου, η πανδημία αναμένεται να επιφέρει και εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους από φυματίωση, AIDS και ελονοσία, λόγω του «κλονισμού των συστημάτων Υγείας», τονίζει σε έκθεσή του το Παγκόσμιο Ταμείο για την Καταπολέμηση του AIDS, της Φυματίωσης και της Ελονοσίας.

Σε κάποιες από τις «φτωχότερες» χώρες, οι πλεονάζοντες θάνατοι εξαιτίας του AIDS και της φυματίωσης ενδέχεται ακόμη και να ξεπεράσουν αυτούς εξαιτίας της COVID-19, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύτηκαν για την αντιμετώπιση της ανθεκτικής στα φάρμακα φυματίωσης μειώθηκε κατά 19%, δηλαδή προσφέρθηκε θεραπεία σε 1 εκατ. λιγότερους ανθρώπους απ' ό,τι το 2019.

Αντίστοιχα, τα προγράμματα και οι υπηρεσίες για την πρόληψη του HIV/AIDS συρρικνώθηκαν κατά 11%, οι διαγνωστικές εξετάσεις κατά 22%, ενώ ο αριθμός των θεραπειών που χορηγούνται σε μητέρες για να αποτραπεί ο κίνδυνος να μεταδοθεί ο ιός στα μωρά τους μειώθηκε κατά 4,5%.

Η πανδημία είχε «σαρωτικό αντίκτυπο» στον αγώνα για την αντιμετώπιση των τριών ασθενειών και για πρώτη φορά «οι βασικοί δείκτες βρίσκονται σε υποχώρηση». Οι αριθμοί για το 2020 «επιβεβαιώνουν αυτό που φοβόμασταν από τη στιγμή που εκδηλώθηκε η πανδημία», σημειώνει το Ταμείο, που αποτελεί σύμπραξη κυβερνήσεων, ΜΚΟ, επιχειρήσεων και οργανώσεων ασθενών.

Στο μεταξύ, η Αφρική ξεπέρασε τους 200.000 επίσημα καταγεγραμμένους θανάτους, ενώ λιγότερο από το 3% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως. Ωστόσο, οι αριθμοί που δημοσιοποιούνται από τις υγειονομικές αρχές κάθε χώρας ή από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) θεωρείται πως αντιπροσωπεύουν μόνο μέρος των κρουσμάτων και των θανάτων από COVID-19.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, αν ληφθεί υπόψη η πλεονάζουσα θνησιμότητα που συνδέεται άμεσα και έμμεσα με την πανδημία, ο απολογισμός των θυμάτων σε παγκόσμια κλίμακα ενδέχεται να είναι διπλάσιος ως τριπλάσιος από αυτόν που καταγράφεται επίσημα.

(Με πληροφορίες από: Εφημερίδα «Ριζοσπάστης», ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Reuters»)