Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021

ΠΑΜΕ Να αντικρούσουμε την επίθεση που καταδικάζει τον λαό σε ενεργειακή φτώχεια

«Με γοργό βηματισμό κυβέρνηση και διοίκηση της ΔΕΗ προχωράνε στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, αυτήν τη φορά μέσω της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της κατά 750 εκατ. ευρώ, μειώνοντας ταυτόχρονα το ποσοστό συμμετοχής του Δημοσίου από 51% σε 34%, κάνοντας ακόμα παραπάνω χώρο για τους ιδιώτες. Σκοπός της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, σύμφωνα με τη διοίκηση της ΔΕΗ, είναι να επιταχύνει και να ενισχύσει το επενδυτικό της πρόγραμμα στα 8,4 δισ. ευρώ μέχρι το 2026, στοχεύοντας στην αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος των ΑΠΕ σε 9,1 GW και στην επέκτασή της στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, για να επωφεληθεί από ευκαιρίες ανάπτυξης.

Στην ουσία αυτό που επιδιώκουν είναι η ενίσχυση του κεφαλαίου, στο οποίο δίνεται η δυνατότητα να διευρύνει τη δραστηριοποίησή του στον κερδοφόρο κλάδο της Ενέργειας, αξιοποιώντας την υπάρχουσα υποδομή και το δυναμικό της ΔΕΗ.

Πρόκειται για μια προδιαγεγραμμένη εξέλιξη στο πλαίσιο της πολιτικής της ΕΕ για την «απελευθέρωση» της Ενέργειας, που με ιδιαίτερη προσήλωση προωθείται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις, καθώς και την τωρινή κυβέρνηση της ΝΔ, με πολλές αρνητικές συνέπειες για τον λαό, τους εργαζόμενους και τους καταναλωτές.

Είναι τουλάχιστον υποκριτικό από τη μεριά της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση "χωρίς να έχει τρόικα, χωρίς να έχει μνημόνια και χωρίς πίεση, τα δίνει όλα". Τα κλάματα περί απώλειας του δημοσίου ελέγχου είναι κροκοδείλια. Ο ΣΥΡΙΖΑ, να θυμίσουμε, ήταν κυβέρνηση κατά την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, ήταν αυτός που έφερε τον Ν. 4425/2016 που ευθυγραμμίζει την ελληνική χονδρεμπορική αγορά με το target model (μοντέλο στόχου) της ΕΕ που εφαρμόζει σήμερα η ΝΔ. Ηταν επί κυβέρνησής του που η φθηνή λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ δημοπρατήθηκε πανάκριβα στην ιδιωτική αγορά, αυξάνοντας το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές.

Καλούμε τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ και ολόκληρο τον λαό να αντιπαλέψουν την πολιτική της "απελευθέρωσης", που αυτήν τη στιγμή εκφράζεται με ιδιωτικοποιήσεις, απολιγνιτοποίηση και σπορά ΑΠΕ, καλυπτόμενη πίσω από συνθήματα για προστασία του περιβάλλοντος. Mε αποκοπές ρεύματος, με αυξήσεις στα τιμολόγια από τη μια και κατακερματισμό στις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων από την άλλη,

Ο αγώνας των εργαζομένων είναι αυτός που μπορεί να φέρει αποτελέσματα, να αντικρούσει την επίθεση του κεφαλαίου, που σήμερα καταδικάζει τον λαό σε ενεργειακή φτώχεια. Αυτός ο αγώνας θα ανοίξει τον δρόμο για την υλοποίηση του ώριμου αιτήματος της εποχής μας: Να έχουν όλοι πρόσβαση σε φθηνή Ενέργεια, αξιόπιστα δίκτυα μεταφοράς και διανομής, για να ικανοποιούνται με επάρκεια και αξιοπιστία οι διευρυνόμενες λαϊκές ανάγκες».

Βασικοί σταθμοί της «απελευθέρωσης» και τα καλά της...

Σε ανακοίνωση της «Αγωνιστικής Συνεργασίας» ΔΕΗ υπενθυμίζονται βασικοί σταθμοί της πορείας «απελευθέρωσης» της αγοράς Ενέργειας και σταδιακής ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ.

«Αυτή η πολιτική» - σημειώνει - «ξεκινάει από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, έχει περάσει από πολλά στάδια και έχει υπηρετηθεί πιστά από όλα τα αστικά κόμματα που κυβέρνησαν, ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ - ΣΥΡΙΖΑ, το κάθε κόμμα με διαφορετικό μοντέλο, αλλά όλοι προσηλωμένοι στον κοινό στόχο.

Ας θυμηθούμε μερικούς σημαντικούς σταθμούς αυτής της πορείας.

Ξεπούλημα του Ασφαλιστικού εργαζομένων και συνταξιούχων.

Τρεις αλλεπάλληλες μετοχοποιήσεις της ενιαίας τότε ΔΕΗ έως 49%.

Αδειες σε ιδιώτες παραγωγούς για μονάδες φυσικού αερίου με εγγυημένα κέρδη.

Διαχωρισμός της ΔΕΗ σε ΔΕΗ - ΑΔΜΗΕ - ΔΕΔΔΗΕ.

Ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ.

Απολιγνιτοποίηση.

Τεράστιες επιδοτήσεις στα αρπακτικά της "πράσινης ανάπτυξης".

Τώρα ήρθε η σειρά από ό,τι έχει απομείνει για ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ».

Πολύτιμος σύμμαχος των κυβερνήσεων, καταγγέλλει η «Αγωνιστική Συνεργασία», «υπήρξαν οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΑΔ - ΕΑΜΕ».

Απαντώντας στον ισχυρισμό ότι «με την απελευθέρωση θα έχουμε φτηνή KWH, καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας, καλύτερες υπηρεσίες στους καταναλωτές», τονίζει:

«Η τιμή της μεγαβατώρας έχει φτάσει τα 157 ευρώ, τιμή αυξημένη κατά 70% από τον Γενάρη και είναι η υψηλότερη στην ΕΕ. Οι καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας έγιναν αναγκαστικές αποχωρήσεις για τους εργαζόμενους με μόνιμη και σταθερή δουλειά και αντικαταστάθηκαν από εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας κάθε μορφής. Οσο για τις καλύτερες υπηρεσίες στους καταναλωτές... με το πρώτο ακραίο καιρικό φαινόμενο είδαμε πολύωρες ή και πολυήμερες διακοπές ρεύματος, λόγω της μη συντήρησης των δικτύων και της δραματικής έλλειψης τεχνικού προσωπικού.

Υπάρχουν και κερδισμένοι βέβαια από αυτήν την πολιτική, είναι οι μέτοχοι των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων και της ΔΕΗ, όπως και τα αρπακτικά των ΑΠΕ».