Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021

Σαρώνουν οι γυναικολογικοί καρκίνοι

 Πάνω από 1,3 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως διαγνώστηκαν με γυναικολογικούς καρκίνους το 2020 (44% τραχήλου της μήτρας, 23% ωοθηκών, 29% ενδομητρίου και λιγότερο από 5% αιδοίου και κόλπου), σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν χτες, Παγκόσμια Μέρα Γυναικολογικής Ογκολογίας. Πάνω από το 20% των νέων περιστατικών το 2020 εντοπίζονται στην Ευρώπη.

Παρόλο που ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να αποφευχθεί και να θεραπευτεί, αν διαγνωστεί σε πρώιμο στάδιο, με τον έλεγχο HPV και το ΠΑΠ-τεστ, το 70% των γυναικών δεν κάνει τις αναγκαίες εξετάσεις. Το 2020 καταγράφηκαν 420.000 θάνατοι παγκοσμίως. Μόνο στα «επιτυχημένα συστήματα Υγείας» στις χώρες της ΕΕ, κάθε ώρα 2 γυναίκες χάνουν τη ζωή τους λόγω του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Ωστόσο, σε ένα ολοκληρωμένο, κεντρικά σχεδιασμένο σύστημα Υγείας, με σύγχρονες, πλήρως στελεχωμένες και εξοπλισμένες δημόσιες μονάδες ΠΦΥ, αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν, που θα μπορούσε να ανταποκριθεί στην ανάγκη πρόληψης, «οι τακτικοί έλεγχοι και εξετάσεις αυξάνουν την πιθανότητα πρόληψης ή ακόμη και έγκαιρης διάγνωσης γυναικολογικών καρκίνων, ώστε η θεραπεία να είναι πιο αποτελεσματική και να είναι δυνατή η αποθεραπεία».

Ακόμα και ο αναγκαίος εμβολιασμός κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), που είναι ο κυριότερος αιτιολογικός παράγοντας των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας και το εμβόλιο είναι 70% - 80% αποτελεσματικό, μένει σε τραγικά χαμηλά ποσοστά (κάτω από 30%) στις νέες γενιές. Με ή χωρίς πανδημία, ο λαός πληρώνει βαρύ τίμημα από τις διαχρονικές ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας, που σκόπιμα υποβαθμίζεται από όλες τις κυβερνήσεις, ώστε να πέσουν ως ώριμο φρούτο και «λύση» οι ΣΔΙΤ, η αύξηση πληρωμών, η ιδιωτικοποίηση και άλλων υπηρεσιών Υγείας και η διεύρυνση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων.