Δευτέρα 30 Αυγούστου 2021

ΑΓΓΛΙΑ - «ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ» Απογείωση της πολιτικής «εμβόλιο και ατομική ευθύνη» στη διαχείριση της πανδημίας

 Στις 19 του Ιούλη, η Βρετανία προχώρησε σε αυτό που ο αστικός Τύπος της χώρας ονόμασε «Μέρα της Ελευθερίας», δηλαδή την άρση σχεδόν όλων των περιοριστικών μέτρων που είχε επιβάλει η κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας COVID-19.

Συγκεκριμένα, αφαίρεσε την οδηγία για χρήση μάσκας, τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και το όριο στον αριθμό των ανθρώπων που μπορούν να βρίσκονται συγκεντρωμένοι στον ίδιο χώρο.

Μετά απ' αυτό, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, χαρακτήρισε τη Βρετανία την πρώτη χώρα που προσπαθεί να επανέλθει στην «κανονικότητα», στηριζόμενη αποκλειστικά στον εμβολιασμό, για την προστασία από τον κορονοϊό.

Με άλλα λόγια, αφαιρώντας μάσκες και περιορισμούς, που ούτως ή άλλως δεν υποκαθιστούν την ανάγκη για ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, προστασίας των εργαζομένων και του λαού, ο Τζόνσον απεκδύθηκε οποιασδήποτε ευθύνης του κράτους, πέρα από το να παρέχει τη δυνατότητα εμβολιασμού, με τα γνωστά προβλήματα που αντιμετώπισε η πορεία του εμβολιασμού και στη Βρετανία.

Προχώρησε σε ένα πρωτότυπο σε παγκόσμιο επίπεδο «πείραμα» εθνικών διαστάσεων, με στόχο την εξυπηρέτηση του κεφαλαίου, μεταποιητικού, εμπορικού, μεταφορών, τουρισμού, υπηρεσιών κ.τ.λ., ένα «επικίνδυνο και ανήθικο πείραμα», όπως το χαρακτήρισαν ακόμα και κορυφαίοι Βρετανοί επιστήμονες, με ανοιχτή επιστολή τους στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό «Lancet».

Οπως προειδοποιούν, το πείραμα αυτό θα προκαλέσει μη αναγκαίους θανάτους, θα διαδώσει τη λεγόμενη «μακρά COVID» σε εκατοντάδες χιλιάδες και ίσως οδηγήσει στην εμφάνιση ενός νέου υπερμεταδοτικού στελέχους του κορονοϊού.

Εξετάζοντας τα στατιστικά δεδομένα για την εξέλιξη της δημόσιας Υγείας στη Βρετανία, η «Μέρα της ελευθερίας» φαίνεται να σηματοδοτεί οτιδήποτε άλλο εκτός από το τέλος της πανδημίας. Η Βρετανία των 130.000 και πλέον νεκρών από τον κορονοϊό δείχνει να βαδίζει προς άλλη μια καταστροφική έξαρση της πανδημίας.

Είναι η χώρα που η κυβέρνησή της στην πρώτη φάση της πανδημίας διακήρυττε για ένα διάστημα ότι θα την αντιμετωπίσει μέσω της ανοσίας της αγέλης, που θα αναπτυσσόταν φυσιολογικά, καθώς οι άνθρωποι θα αρρώσταιναν από τον ιό!

Είναι χαρακτηριστικό για την αντιμετώπιση των μέτρων ακόμη και μέσα στη Βρετανία ότι όλες οι προβλεπόμενες άρσεις περιορισμών πραγματοποιήθηκαν μόνο στην Αγγλία, ενώ Σκοτία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία προχώρησαν - με βάση αποφάσεις των τοπικών κυβερνήσεων - σε άρση ορισμένων μόνο απ' αυτούς.

Παλινωδίες

Το αν η κυβέρνηση της Βρετανίας θα παραμείνει στην απόφασή της δεν είναι καθόλου σίγουρο, καθώς και στο παρελθόν έχει κάνει αρκετές στροφές 180 μοιρών, όπως η λεγόμενη «ακύρωση των Χριστουγέννων», όταν τον περασμένο Δεκέμβρη, μετά από έξαρση του στελέχους Αλφα (γνωστή τότε ως βρετανική μετάλλαξη) του κορονοϊού, είχε θέσει ισχυρούς περιορισμούς, τρεις μόλις μέρες μετά τη βεβαίωση ότι δεν θα έβαζε περιορισμούς ενόψει Χριστουγέννων. Οι παλινωδίες δεν είναι φαινόμενο μόνο της ελληνικής, αλλά όλων των αστικών κυβερνήσεων, και η βρετανική βρίσκεται στην κορυφή της λίστας.

Η ...επάνοδος στην «κανονικότητα» πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες μετά από μια μεγάλη έξαρση διάδοσης του πολύ μεταδοτικού στελέχους «Δέλτα». Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι έπαιξε ρόλο και η διάθεση ικανοποίησης του ποδοσφαιρόφιλου εγγλέζικου κοινού, την περίοδο που η ομάδα ποδοσφαίρου της Αγγλίας προχωρούσε στο Euro και τα πλήθη συνωστίζονταν κατά δεκάδες χιλιάδες χωρίς μάσκες ή αποστάσεις στα βρετανικά γήπεδα, προκαλώντας έκπληξη σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο.

Η εξέλιξη αυτή στην Αγγλία παρακολουθείται στενά από επιστήμονες και πολιτικούς σε όλο τον κόσμο, την ώρα που στο Ισραήλ και σε ορισμένες Πολιτείες των ΗΠΑ επανέφεραν τη μάσκα όταν έγινε ορατός ο κίνδυνος από τη μετάλλαξη «Δέλτα».

Η αποκλειστική στήριξη στο προστατευτικό αποτέλεσμα του εμβολιασμού δεν έχει προηγούμενο σε καμία άλλη χώρα. Η «Δέλτα», που είναι τόσο μεταδοτική όσο και η ανεμοβλογιά, έχει οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων σε όλο τον κόσμο, τη χειρότερη έξαρση της πανδημίας στην Κίνα μετά την αρχική στη Γουχάν.

Η Αγγλία ασύνετα έχει γίνει ο «πειραματικός βραχίονας» ολόκληρου του κόσμου στη μελέτη τού πόσο καλά μπορούν να προστατεύσουν τα εμβόλια από μόνα τους, λέει η Σουζάν Μπάτλερ - Γου, κλινική μικροβιολόγος του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας.

Αύξηση

Τα στοιχεία δείχνουν ότι στην Αγγλία υπάρχει σταθερή αύξηση και των κρουσμάτων και των νοσηλειών και των θυμάτων COVID, από τη «Μέρα της ελευθερίας» και μετά. Ετσι, μεταξύ 19 και 25 Αυγούστου υπήρξε αύξηση κρουσμάτων κατά 12,1% σε σχέση με τη βδομάδα που προηγήθηκε. Στην ίδια εβδομαδιαία σύγκριση κατά 9,4% αυξήθηκαν και οι νοσηλείες, ενώ κατά 13,4% αυξήθηκαν οι θάνατοι από κορονοϊό.

Καθώς ο χειμώνας πλησιάζει, οι άνθρωποι στην Αγγλία θα ζουν όλο και περισσότερο σε κλειστούς χώρους, όπου η μεταδοτικότητα είναι μεγαλύτερη. Και η ζημιά από τον κορονοϊό, σε συνδυασμό με την τραγική έλλειψη μέτρων προστασίας, στη λογική του «κόστους - οφέλους», δεν φαίνεται μόνο στα στοιχεία για την καθημερινή εκατόμβη νεκρών, αλλά και στην αύξηση του αριθμού όσων πάσχουν από «μακρά COVID», όπως τονίζει η Ντίπτι Γκουρντασάνι, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο Κουίν Ελίζαμπεθ του Λονδίνου και μία από τους 100 επιστήμονες που έστειλαν την ανοιχτή επιστολή στο «Lancet».

Η Γκουρντασάνι θεωρεί ότι οι περιορισμοί άρθηκαν πρόωρα, καθότι τα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται, παρότι το 90% του πληθυσμού στην Αγγλία διαθέτει αντισώματα στον κορονοϊό, είτε από τον εμβολιασμό του (88% έχουν κάνει την πρώτη δόση, 77% και τις δύο δόσεις) είτε επειδή ανέρρωσε μετά από μόλυνση από τον κορονοϊό.

«Το πρόβλημα δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί αποκλειστικά από το πρόγραμμα εμβολιασμού», λέει ο Μαρκ Γούλχαουζ, καθηγητής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Αλλά η κυβέρνηση Τζόνσον και οι άλλες κυβερνήσεις του κεφαλαίου αντιμετωπίζουν τη δημόσια υγεία με άλλα κριτήρια...


Επιμέλεια:Σταύρος ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗΣ

Πηγές: «Scientific American», http://coronavirus.data.gov.uk