Τετάρτη 5 Αυγούστου 2020

ΕΞΑΡΣΗ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ Η πραγματική αιτία δεν μπορεί να κρυφτεί... πίσω από την «ατομική ευθύνη»


Η κυβέρνηση επιχειρεί να παρουσιάσει στο λαό ότι εξαρτάται από ...αυτόν η πορεία της πανδημίας. Την ίδια στιγμή που έχει αφήσει γυμνό το δημόσιο σύστημα Υγείας και έχει σε πρώτο πλάνο τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων του Τουρισμού...
Ενώ η κατάσταση στα νοσοκομεία και τις δημόσιες δομές Υγείας είναι κυριολεκτικά «στο κόκκινο», χωρίς να έχει παρθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο ενίσχυσης με προσωπικό και εξοπλισμό, η κυβέρνηση εμφανίστηκε χτες για άλλη μια φορά να παρουσιάζει στον ελληνικό λαό ως το κρισιμότερο στοιχείο για την αντιμετώπιση της έξαρσης του κορονοϊού την «ατομική ευθύνη».
Χτες, μετά από δύο μήνες, έγινε ενημέρωση με τη γνωστή σύνθεση, δηλαδή από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά. Παρά τα ανησυχητικά στοιχεία, όπως η αύξηση των κρουσμάτων και των ενεργών εστιών στη χώρα από το «άνοιγμα» του Τουρισμού, μόνο και μόνο για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων του κλάδου, η κυβέρνηση «φωτογράφισε» για άλλη μια φορά ως σχεδόν αποκλειστική αιτία φαινόμενα «ατομικής συμπεριφοράς» στη μη τήρηση ορισμένων μέτρων προστασίας, που, αν και υπαρκτό πρόβλημα, όχι μόνο δεν είναι η βασική αιτία, αλλά και αυτά σχετίζονται με τις κυβερνητικές αντιφάσεις στη διαχείριση της πανδημίας. Διαχείριση που είτε στη μια είτε στην άλλη φάση κριτήριο έχει τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Ετσι, είναι η ίδια η κυβέρνηση που δίνει τη δυνατότητα στους εφοπλιστές να «παστώνουν» σαν σαρδέλες επιβάτες στα καράβια τους, στις αεροπορικές εταιρείες στα αεροπλάνα, που δεν εξασφαλίζει επαρκή δρομολόγια στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, με αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να είναι ο ένας πάνω στον άλλο, που «ανοίγει» την κρουαζιέρα για να μη χάσουν τα έσοδά τους οι επιχειρηματίες του Τουρισμού, που υιοθετεί τις κατευθύνσεις της ΕΕ για χαλάρωση των υγειονομικών πρωτοκόλλων στις βιομηχανίες και τις επιχειρήσεις.
Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χτες είναι τα εξής:
Παράταση έως τις 31 Αυγούστου στο όριο των 100 ατόμων σε κοινωνικές εκδηλώσεις.
Από σήμερα απαγορεύεται η διέλευση από τον συνοριακό σταθμό της Κακαβιάς (11 μ.μ. - 7 π.μ.) και εγκατάσταση μόνιμου κλιμακίου του στρατού από τη Δευτέρα για τον έλεγχο των εισερχόμενων. Από τις 16 Αυγούστου, όποιος εισέρχεται από την Αλβανία θα μπαίνει σε 7ήμερη κατ' οίκον απομόνωση.
«Εντατικοποίηση» των ελέγχων σε εργοστάσια τροφίμων, ενώ στον ελεγκτικό μηχανισμό προστίθεται και ο ΕΦΕΤ. Να θυμίσουμε ότι μέχρι σήμερα οι έλεγχοι είναι σχεδόν μηδαμινοί.
Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους των πλοίων, ενώ απαγορεύονται οι εκδηλώσεις σε αυτά. Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν λίγες μέρες η πληρότητα στα πλοία αυξήθηκε στο 85%!!!
Σε τοπική κλίμακα θα μπαίνουν περιορισμοί στο ωράριο λειτουργίας νυχτερινών κέντρων, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα και τον αριθμό των κρουσμάτων στην εκάστοτε περιοχή.
Δεν φταίει το «άνοιγμα του Τουρισμού...»
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας Σ. Τσιόδρα, οι βασικές αιτίες της αύξησης των νέων κρουσμάτων είναι οι περισσότεροι σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα εργαστηριακοί έλεγχοι, η διενέργεια πιο στοχευμένων ελέγχων και η αύξηση της κινητικότητας του πληθυσμού. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, η μεγαλύτερη πηγή κρουσμάτων είναι τα εγχώρια, ενώ παρατηρείται μετατόπιση των κρουσμάτων σε νεαρότερες ηλικίες, τα οποία είναι ασυμπτωματικά (το 24% των κρουσμάτων είναι ασυμπτωματικά).

Παρ' όλα αυτά, δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η αύξηση των κρουσμάτων εντοπίζεται ακριβώς την ίδια περίοδο που «άνοιξε» σταδιακά ο Τουρισμός και χαλάρωσαν τα υγειονομικά πρωτόκολλα στον Τουρισμό και τις Μεταφορές. Οπως για παράδειγμα: Οριο πληρότητας στα αεροπλάνα κατευθείαν στο 100%, ελλιπής έλεγχος στα χερσαία σύνορα, υποχώρηση του διαβατηριακού και υγειονομικού ελέγχου στα σύνορα και στα αεροδρόμια, απουσία καθολικού προληπτικού ελέγχου από όλους τους επισκέπτες πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους, δειγματοληπτικοί ή καθόλου έλεγχοι , άνοιγμα απο χώρες με αύξηση κρουσμάτων κ.ά.

Επιστημονικά δεδομένα
Σχετικά με τις θεραπευτικές επιλογές, διατυπώθηκαν επιφυλάξεις για φάρμακα που δεν έπιασαν τους προσδοκώμενους στόχους (χλωροκίνη) και θετικές ενδείξεις όπως για τα μονοκλωνικά αντισώματα, «το νέο μεγάλο όπλο στη θεραπεία», και την αβικτιμπίλη. Σύμφωνα με τρεις διαφορετικές μελέτες, λιγότερο από το 1% του πληθυσμού της χώρας έχει μολυνθεί από τον ιό.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Σ. Τσιόδρας ανέφερε ότι «δεν μπορώ να προβλέψω πόσο κοντά ή μακριά είμαστε στο δεύτερο κύμα πανδημίας. Είναι στο χέρι μας να το περιορίσουμε». Σχετικά με το σύστημα Υγείας, σημείωσε ότι «μια υπερφόρτωση του συστήματος θα είναι καταστροφική». Υπενθυμίζεται ότι πάνω από 30.000 μόνιμοι γιατροί και νοσηλευτές εξακολουθούν να λείπουν από το «ενισχυμένο και θωρακισμένο» σύστημα Υγείας, τα δημόσια κρεβάτια ΜΕΘ παραμένουν ελάχιστα, ενώ έξι μήνες μετά την εμφάνιση της πανδημίας υγειονομικοί καταγγέλλουν ότι ακόμη και σήμερα δεν έχουν γάντια και μάσκες ακόμη και στην Εντατική.

Την ίδια ώρα που ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας μιλούσε για τη μάσκα στον πληθυσμό, τα περισσότερα επιστημονικά δεδομένα στηρίζουν τη χρήση της ως ένα μόνο από τα μέτρα περιορισμού της διασποράς και όχι το καθοριστικό. Αλλωστε, είναι γνωστό ότι αυτό που παίζει καθοριστικό ρόλο είναι ο χρόνος παραμονής σε κλειστούς χώρους σε συνδυασμό με τη σωστή χρήση της μάσκας.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα «αντιφατικά μηνύματα που στέλνει η κυβέρνηση (π.χ. πρόστιμα σε ανθρώπους που είναι στριμωγμένοι στα ΜΜΜ χωρίς δικιά τους ευθύνη και την ίδια στιγμή αύξηση της πληρότητας των πλοίων στο 80-85%)», ο Σ. Τσιόδρας απέφυγε να απαντήσει λέγοντας ότι υπάρχει ανάγκη ενιαίων μηνυμάτων.