Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020

Για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

 

Εδώ και μερικές εβδομάδες το σωματείο βρίσκεται σε διαδικασία διαπραγμάτευσης με τη Διοίκηση για την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης.


Στην πρώτη ουσιαστική επαφή στα τέλη του Ιούλη, η Διοίκηση δεν δέχτηκε να συζητήσει κανένα οικονομικό αίτημα του σωματείου, πλην της προσαύξησης στους εφημερεύοντες νοσηλευτές. Αυτό από μόνο του αναιρεί τους ισχυρισμούς της Διοίκησης, ότι δεν μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις σε οικονομικά ζητήματα.

Αρνήθηκαν επίσης να ικανοποιήσουν μη οικονομικά αιτήματα, όπως την επέκταση της δεκαήμερης ειδικής άδειας στις υπομονάδες. 

Η πρόταση της Διοίκησης περιορίζονταν σε βελτιώσεις που εμπεριέχονται έτσι κι αλλιώς στον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα για  πολύτεκνους, μονογονεικές οικογένειες κλπ., πάντα με την προϋπόθεση “εφόσον το επιτρέπουν οι υπηρεσιακές ανάγκες”, ή “δύναται”. Δηλαδή, η Διοίκηση θα κρίνει σε τελική ανάλυση, ποιός και τι δικαιούται!

Αξίζει να αναφέρουμε επίσης, ότι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης έριξαν την “ιδέα” της μείωσης αρχικά της άδειας πληροφορικής από 7 σε 5 ημέρες, με προοπτική την οριστική της κατάργηση στην επόμενη συλλογική σύμβαση.


Ως ΑΣΥ δεν παζαρεύουμε καμιά κατάκτηση των εργαζόμενων και επιμένουμε στο διεκδικητικό πλαίσιο, όπως αυτό διαμορφώθηκε από το Δ.Σ. του σωματείου. Θεωρούμε πως κάθε υποχώρηση από μέρους του σωματείου είναι προς το συμφέρον της Διοίκησης, αφού αποδυναμώνει τη θέση των εργαζόμενων σε μια ενδεχόμενη προσφυγή στη διαιτησία.


Αφού πρώτα μας φόρτωσαν με υποχρεώσεις και υπερεργασία, επιθυμούν τώρα να μας “ξαλαφρώσουν” από δικαιώματα και διεκδικήσεις. 

Γι`αυτό καλούμε τις υπόλοιπες παρατάξεις να μην προβούν σε καμιά ενέργεια υπογραφής εάν πρώτα δεν ενημερωθούν οι εργαζόμενοι. 


Ο εκβιασμός της Διοίκησης, “ή υπογράφετε αυτό που θέλουμε εμείς ή δεν υπάρχει συλλογική σύμβαση”, θυμίζει το “αν υπογράψουμε θα πάμε φυλακή” το 2014.

Τότε οι εργαζόμενοι απέδειξαν με την πάλη τους ότι μπορούν να λυγίσουν τη Διοίκηση. Αν χρειαστεί θα το κάνουν και τώρα.


Καλούμε τους εργαζόμενους σε επαγρύπνηση.