Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020

Για την υποστελέχωση του νοσοκομείου Παπαγεωργίου

Λίγα στοιχεία (δικά τους και αυτά) που καταμαρτυρούν αυτό που οι εργαζόμενοι βιώνουν. 
Σύμφωνα με το οργανόγραμμα του νοσοκομείου – που και πλήρως καλυμμένο δεν καλύπτει τις ανάγκες του νοσοκομείου – σε σύνολο 1312 οργανικών θέσεων(πλην γιατρών), κενές είναι οι 326. Καλύπτονται προσωρινά από 96 επικουρικούς και 49 ΟΑΕΔίτες. Ακόμα κι αν μονιμοποιούνταν οι 145, παραμένουν 181 κενές θέσεις. Στους γιατρούς, οι κενές οργανικές θέσεις ανέρχονται σε 73. “Υπερκαλύπτονται” από 58 επικουρικούς και 21 πανεπιστημιακούς υπότροφους, που αποτελούν το 1/4 των ειδικών γιατρών, ή το 37% των 212 οργανικών θέσεων!
Οι 1679 εργαζόμενοι στο νοσοκομείο που παρουσιάζει η Διοίκηση, φαίνεται ότι υπερκαλύπτουν το οργανόγραμμα. Στα οργανογράμματα όμως δεν συμπεριλαμβάνονται οι ειδικευόμενοι γιατροί(222) και οι πανεπιστημιακοί(67). Έτσι από τις 1524 οργανικές θέσεις, καλυμμένες είναι οι 1138. Οι 386 κενές θέσεις καλύπτονται από 224 εργαζόμενους με ελαστικές μορφές απασχόλησης(επικουρικούς, ΟΑΕΔίτες, πανεπιστημιακούς υπότροφους, μπλοκάκια, κλπ.). Κενές παραμένουν 162. 
Έχουμε μετρήσει 8 μορφές εργασιακών σχέσεων στο νοσοκομείο. Στο οργανόγραμμα δεν περιλαμβάνονται επίσης, σίτιση, φύλαξη, καθαριότητα, που από την  πρώτη στιγμή που λειτούργησε το νοσοκομείο, δόθηκαν σε εργολάβους. Στην πορεία, εργολάβοι μπήκαν σε πλυντήρια και τηλεφωνικό κέντρο, ενώ σχεδιάζεται και η είσοδός τους στη διανομή του φαγητού. Οι εργαζόμενοι που “περίσσευαν”, μετακινήθηκαν “οικειοθελώς”, ώστε να καλύψουν κενά σε άλλες υπηρεσίες. 
Η υποστελέχωση φαίνεται σε μέρες απεργίας, όπου το προσωπικό ασφαλείας της απογευματινής και νυχτερινής βάρδιας παραμένει σχεδόν το ίδιο.
Στην υποστελέχωση, τη μερίδα του λέοντος κατέχει η νοσηλευτική υπηρεσία. Από τις 887 οργανικές θέσεις, καλυμμένες είναι οι 683(648 ΙΔΑΧ και 35 Δημοσίου). Τα 204 κενά “καλύπτονται” με 62 επικουρικούς και 37 ΟΑΕΔίτες. Ανάλογα φαινόμενα παρατηρούνται και στις άλλες υπηρεσίες(Τεχνική, Διοικητική, κλπ).
Έτσι:
α) Τμήματα καλύπτονται με ένα νοσηλευτή στη νυχτερινή βάρδια εκτός των ημερών που εφημερεύει το νοσοκομείο(π.χ. Παιδοχειρουργική, Παιδιατρική και μερικές φορές κάποιες χειρουργικές).
β) Το 11ωρο ανάπαυσης λόγω έλλειψης προσωπικού δεν εφαρμόζεται στα ΤΕΠ, όπου συνεχίζεται το πρωί-νύχτα. Επιπρόσθετα, το ΤΕΠ λόγω “δυσανάλογα υψηλού” αριθμού νοσηλευτικού προσωπικού βρίσκεται στο στόχαστρο της Διοίκησης, αφού δεν φέρνει έσοδα!
γ) χειρουργικές αίθουσες δεν ανοίγουν λόγω έλλειψης γιατρών κατά κύριο λόγο, αλλά και έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού.
δ) Τραυματιοφορείς, βοηθοί θαλάμων και διοικητικοί καλύπτουν 2 και 3 κλινικές.
ε) Αν και δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα στοιχεία, όπου μπορεί να γίνουν συγκρίσεις μεταξύ νοσοκομείων, μπορούμε με σιγουριά να πούμε ότι οι εργαζόμενοι ταλαιπωρούνται από μυοσκελετικά προβλήματα και burn out λόγω της έντασης της εργασίας.