Τετάρτη 15 Μαΐου 2019

Απεργία 16/5.Δεν αρκεί να αγανακτούμε. Να παλέψουμε για το δίκιο μας!

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΝΟΣ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΕΜΠΤΗ 16 ΜΑΗ – 24ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ
Συγκέντρωση στις 10:30 π.μ. έξω από το Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης
√  Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, με άμεση καταβολή του επιδόματος αδείας. Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας
√   Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων                      με ελαστικές εργασιακές σχέσεις
√   Επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος. Ένταξη στα ΒΑΕ όλων όσων εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες. Λήψη αναγκαίων μέτρων για προστασία υγείας και ασφάλειας.
√     πλήρη, επαρκή κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων υγείας – πρόνοιας
ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΑΥΞΗΣΗ στους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας δεν προβλέπεται ούτε καν στις προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ – ΚΙΝΑΛ, αν και με τα μισθολόγια του 2011 και 2015 και τους εφαρμοστικούς νόμους του 1ου, 2ου και 3ου Μνημόνιου
Ταυτόχρονα, συνεχίζουμε να βιώνουμε καθημερινά τα προβλήματα που προκαλούν οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και η συνεχιζόμενη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας.
Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2018, δεν προκηρύχθηκε ούτε μία θέση μόνιμου προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία (επομένως δεν αντικαταστάθηκαν οι 1500 περίπου υγειονομικοί που συνταξιοδοτήθηκαν), ενώ και η προκήρυξη 2Κ/2019 των 1.116 θέσεων αφορά στην αντικατάσταση ισάριθμων επικουρικών συναδέλφων (δηλ, δεν προσθέτει ούτε έναν εργαζόμενο ενώ είναι σαφές ότι μεγάλο ποσοστό από τους υπηρετούντες επικουρικούς θα απολυθεί).
Παρά τις κυβερνητικές διακηρύξεις, αντιμέτωποι με την απόλυση είναι εκατοντάδες εργολαβικοί συνάδελφοι, που δεν θα προσληφθούν με τις προωθούμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ενώ και όσοι προσληφθούν, θα εργάζονται με πετσοκομμένα δικαιώματα (σε πολλές περιπτώσεις με 6ωρο και μικρότερο μισθό) και σύντομα θα βρεθούν ξανά αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της ανεργίας.
Το «επίτευγμα», για το οποίο έχουν κάθε λόγο να υπερηφανεύονται τα κυβερνητικά στελέχη (και οι εκπρόσωποι του νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού) είναι η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ, μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, «μπλοκάκια») με αντίστοιχη μείωση του αριθμού των εργαζομένων με μόνιμη σταθερή εργασία και πλήρη δικαιώματα.
Αποδεικνύεται, ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως και οι προηγούμενες, εφαρμόζει συνειδητά την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για χτύπημα της μόνιμης εργασίας και επέκταση της «ελαστικής απασχόλησης». δηλαδή ανακύκλωση της ανεργίας και δουλειά με ημερομηνία λήξης και μειωμένα δικαιώματα. Θυμίζουμε ότι ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ, μαζί με ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, είχε ψηφίσει το 1992 τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, που προέβλεπε και τις ιδιωτικοποιήσεις και την επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων. Δηλαδή, πολύ πριν ξεσπάσει η κρίσησχεδίαζαν το τσάκισμα των δικαιωμάτων μας για να εξασφαλίσουν τα επιχειρηματικά κέρδη.
Η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης η διαιώνιση των ελλείψεων προσωπικού και η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων εντάσσονται στο σχεδιασμό τους για λειτουργία των δημόσιων μονάδων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ως «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες» που θα καλύπτουν ολοένα μεγαλύτερο μέρος του κόστους λειτουργίας, συμπεριλαμβανομένης και της μισθοδοσίας, από την «πώληση» υπηρεσιών υγείας σε ασθενείς και ασφαλιστικά ταμεία.
Δεν αρκεί να αγανακτούμε. Να παλέψουμε για το δίκιο μας!
Να ξεπεράσουμε τα εμπόδια που βάζουν οι παρατάξεις του παλιού και νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού στον οργάνωση του αγώνα μας. Χαρακτηριστική, η πεισματική τους άρνηση να προκηρύξουν απεργία, όταν ψηφιζόταν το πολυνομοσχέδιο, που περιλάμβανε το χτύπημα στο ανθυγιεινό επίδομα, στο δικαίωμα της απεργίας και την απαγόρευση μετατροπής των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου!
Σας καλούμε να αγωνιστούμε, μαζί με όλες τις λαϊκές οικογένειες, για ένα σύγχρονο αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας και πρόνοιας, που θα καλύπτει πλήρως τις λαϊκές ανάγκες και θα εξασφαλίζει μόνιμη, σταθερή εργασίας με πλήρη δικαιώματα σε όλους τους εργαζόμενους.