ΣΟΥΗΔΙΑ
Χιλιάδες νοσοκομειακά κρεβάτια κλειστά και φέτος το καλοκαίρι
Εξαιτίας της εντεινόμενης έλλειψης υγειονομικών
Ενα στα πέντε νοσοκομειακά κρεβάτια θα κλείσουν τους επόμενους μήνες στη Σουηδία εξαιτίας της έλλειψης υγειονομικού προσωπικού, με το πρόβλημα να επιδεινώνεται τους καλοκαιρινούς μήνες που εργαζόμενοι παίρνουν τις άδειές τους. Την περασμένη βδομάδα δημοσιεύτηκε έρευνα του ιατρικού σάιτ «Dagens Medicin» στις 18 από τις 21 περιφέρειες της χώρας, που έχουν την ευθύνη για τις υπηρεσίες Υγείας και τα νοσοκομεία. Σύμφωνα με την έρευνα, μόλις 14.200 νοσοκομειακά κρεβάτια θα μπορούν να δεχτούν ασθενείς, δηλαδή κατά 3.000 λιγότερα σε σχέση με τον Απρίλη και ακόμη λιγότερα απ' ό,τι το περσινό καλοκαίρι.
Τα νοσοκομεία λειτουργούν με οριακό προσωπικό και δεν μπορούν να καλυφθούν άδειες και ρεπό. Ορισμένες περιφέρειες προσφέρουν ένα μισθολογικό «μπόνους» σε όσους υγειονομικούς αποφασίσουν να εργαστούν τους καλοκαιρινούς μήνες, ωστόσο η Σουηδική Ενωση Επαγγελματιών Υγείας αντιδρά, λέγοντας πως οι υγειονομικοί «χρειάζονται τις διακοπές τους και επιπλέον ξεκούραση, επειδή έχουν ήδη δουλέψει απίστευτο αριθμό υπερωριών».
Η έλλειψη νοσοκομειακών κλινών στη Σουηδία είναι από τις μεγαλύτερες μεταξύ των χωρών της Ευρώπης τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, το 2015 είχε 2,4 διαθέσιμα κρεβάτια ανά 1.000 άτομα. Παρ' όλα αυτά και παρά τις μεγάλες αναμονές για νοσηλεία, χειρουργεία, ραντεβού, το συνολικό επίπεδο υγειονομικής περίθαλψης της Σουηδίας θεωρείται γενικά υψηλό, αφού η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη σε άλλα κράτη.
Η επιδείνωση των δημόσιων υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης της Σουηδίας, η έλλειψη κλινών και προσωπικού και ο μεγάλος φόρτος εργασίας των υγειονομικών απασχολούν πολύ τα τελευταία χρόνια τον και όλο και πιο συχνά πλέον τα ΜΜΕ φιλοξενούν αντίστοιχα ρεπορτάζ.
Στην άλλοτε χώρα - πρότυπο της καπιταλιστικής ανάπτυξης και της ΕΕ, η γενική τάση είναι χειρότερες υπηρεσίες, περισσότερες πληρωμές από τους ασθενείς, ιδιωτικοποίηση νοσοκομείων, κλείσιμο μαιευτηρίων και άλλων υπηρεσιών. Και όλα αυτά συμβαίνουν παντού για να μειωθούν οι κρατικές δαπάνες για την Υγεία, να απελευθερώνονται περισσότερα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τους επιχειρηματικούς ομίλους, να «κοστίζουν» όλο και λιγότερο οι εργαζόμενοι.