Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019

Θύμα κακοποίησης ένα στα πέντε παιδιά


Την αύξηση περιστατικών σωματικής και σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων υπογράμμισαν οι ειδικοί, σε πρόσφατη ημερίδα που διοργάνωσαν η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πειραιά και η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία με θέμα την «Ιατρική και νομική αξιολόγηση της ενδοοικογενειακής βίας». Σύμφωνα με τους ειδικούς, 1 στα 5 παιδιά πέφτει θύμα κάποιας μορφής κακοποίησης, με τους περισσότερους δράστες (ποσοστό 70 - 90%) να είναι άντρες, ηλικίας άνω των 30 ετών και, το χειρότερο, να ανήκουν στο φιλικό ή συγγενικό περιβάλλον της οικογένειας του παιδιού. Αυτό που λέμε άτομα «υπεράνω πάσης υποψίας».
Αναφερόμενος στο θέμα, ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πειραιά, Ηλ. Μπογιόκας, επισήμανε ότι τα τελευταία 10 χρόνια έχει σημειωθεί μεγάλη αύξηση περιστατικών παιδικής κακοποίησης. Οπως είπε, στο 73% των περιστατικών σωματικής κακοποίησης σε παιδιά που εξετάστηκαν στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πειραιά, διαπιστώθηκε ότι έφεραν ελαφρές και απλές σωματικές βλάβες, ενώ στο 8% των περιστατικών υπήρξε καταγραφή βαριών σωματικών βλαβών. Ο μεγαλύτερος αριθμός των θυμάτων ήταν αγόρια ηλικίας 13 - 18 χρόνων, ενώ θύματα βίας έπεσαν ακόμη και μικρά παιδάκια, ηλικίας 1 - 6 χρόνων. Στα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης, στο 22% των περιπτώσεων διαπιστώθηκε βιασμός των ανηλίκων, ενώ στο 31% υπήρξε καταγραφή άλλων ασελγών πράξεων. Επίσης, στο 33% των περιστατικών που καταγγέλθηκαν δεν διαπιστώθηκε κακοποίηση από τους ιατροδικαστές και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι καθυστέρησαν πολύ να πάνε το παιδί για εξέταση, αλλά και σε ψευδείς καταγγελίες γονέων. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τα περισσότερα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης που εξετάστηκαν αφορούσαν κορίτσια ηλικίας 13 - 18 χρόνων, ενώ πάνω από το 20% των θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης ήταν παιδάκια ηλικίας μόλις 1 - 6 χρόνων.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, Γρ. Λέων, τόνισε ότι βασικό πρόβλημα αποτελεί στη χώρα μας η ανεπάρκεια των δομών, καθώς μέχρι και σήμερα σε κανένα νοσοκομείο παίδων της χώρας δεν υπάρχει ιατροδικαστής, παρότι είναι το κεντρικό πρόσωπο για τη διερεύνηση αυτών των περιστατικών, ενώ στις περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης απαραίτητη είναι και η παιδοψυχιατρική - παιδοψυχολογική εκτίμηση.