Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018

ΓΕΡΜΑΝΙΑ Αυξάνονται οι φτωχοί εργαζόμενοι


Η συμβολική αύξηση του κατώτατου μισθού δεν μπορεί να καλύψει το αυξανόμενο κόστος ζωής



Μία συμβολική ...αύξηση του εθνικού κατώτατου μισθού αποφάσισε χτες το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο, και συγκεκριμένα από 8,84 ευρώ στα 9,19 ευρώ την ώρα, στην αρχή του 2019, και στα 9,35 ευρώ από το 2020. Στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, με τα τεράστια πλεονάσματα στον προϋπολογισμό και στο εμπορικό ισοζύγιο, αλλά και με σημαντικό ρυθμό ανάπτυξης για τα δεδομένα της Ευρωζώνης, η αύξηση κατά 34 λεπτά την ώρα μόνο ως κοροϊδία μπορεί να εκληφθεί. Ταυτόχρονα, χτεσινά στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας (με δεδομένα από μελέτη της ΕΕ για το 2017) δείχνουν πως η φτώχεια απειλεί εκατομμύρια ανθρώπους στη χώρα εξαιτίας των χαμηλών μισθών και συντάξεων.
Ο κατώτατος μισθός - που καθιερώθηκε το 2015 - βρίσκεται πολύ κάτω από τον λεγόμενο μέσο μισθό στη Γερμανία και λίγο πάνω από το όριο της φτώχειας (950 ευρώ). Ενδεικτικά, σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ, τα 9,19 ευρώ την ώρα σημαίνουν για έναν εργαζόμενο πλήρους απασχόλησης περίπου 1.500 ευρώ μεικτά το μήνα. Και φυσικά, αν ληφθεί υπόψη το ιδιαίτερα υψηλό κόστος ζωής στη χώρα, η κατάσταση για τους εργαζόμενους μερικής απασχόλησης είναι πολύ χειρότερη, αφού το εισόδημά τους δεν φτάνει ούτε το όριο της φτώχειας. Πολλές είναι οι κατηγορίες εργαζομένων που εξαιρούνται επίσημα από το δικαίωμα στον κατώτατο μισθό: Οσοι είναι κάτω των 18 ετών, οι μαθητευόμενοι σε μια επιχείρηση, οι εργαζόμενοι που εντάσσονται σε προγράμματα προώθησης της απασχόλησης, οι μακροχρόνια άνεργοι που βρίσκουν δουλειά (για τους πρώτους έξι μήνες), όσοι κάνουν την πρακτική τους (μόνο «υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις» τον δικαιούνται). Μια άλλη πλευρά είναι ότι αρκετοί επιχειρηματίες δεν δίνουν ούτε καν αυτόν τον κατώτατο μισθό. Πέρυσι τον Απρίλη, 1,4 εκατ. εργαζόμενοι έλαβαν τον κατώτατο μισθό, ενώ περίπου 800.000 αμείφθηκαν με ακόμη λιγότερα, παρόλο που πληρούσαν τις προϋποθέσεις για να τον λάβουν (Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία).
Επιπλέον, η καθιέρωση του κατώτατου μισθού στη Γερμανία «είχε επιπτώσεις», αν και όχι «μεγάλες», τονίζεται στην περσινή έκθεση των «πέντε σοφών οικονομολόγων» προς τη γερμανική κυβέρνηση. Οι επιχειρηματικοί όμιλοι προσαρμόστηκαν με: Ελάχιστες ή καθόλου μισθολογικές αυξήσεις, μείωση του ωραρίου εργασίας και αύξηση των τιμών των προϊόντων τους. Οι «σοφοί» προειδοποιούν επίσης ότι αυτό το μέτρο κάνει πιο δύσκολη την πρόσληψη εργαζομένων με χαμηλά προσόντα, καθώς κοστίζουν στους εργοδότες! Ζητούν δηλαδή διεύρυνση της δυνατότητας να παίρνουν ακόμα πιο φθηνούς εργαζόμενους.
1 στους 5 απειλείται από φτώχεια
Στο μεταξύ, χτεσινά στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας δείχνουν πως 1 στους 5 στη Γερμανία το 2017 απειλούνταν από φτώχεια, δηλαδή περίπου 15,5 εκατ. άνθρωποι (19%, από 19,7% το 2016). Στα πρόθυρα της φτώχειας θεωρούνται εκείνοι που κερδίζουν λιγότερο από το 60% του μέσου μισθού της Γερμανίας, δηλαδή χαμηλόμισθοι, ημιαπασχολούμενοι, «ευέλικτοι» εργαζόμενοι, χαμηλοσυνταξιούχοι και φυσικά άνεργοι.
Αυτήν τη στιγμή το ποσοστό απασχόλησης στη Γερμανία είναι το υψηλότερο εδώ και πολλά χρόνια, η ανεργία επίσημα έχει μειωθεί σε επίπεδα ρεκόρ (5%), αλλά τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι πολλοί εργαζόμενοι - συνταξιούχοι δεν πληρώνονται αρκετά για να κρατηθούν πάνω από το όριο της φτώχειας. Περίπου το 16,1% των ανθρώπων στη Γερμανία απειλείται από τη φτώχεια λόγω του χαμηλού μηνιαίου εισοδήματός τους και όχι επειδή δεν έχει εισόδημα (μισθό, σύνταξη κ.λπ.), προκύπτει από τα στοιχεία.