Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018

Συμβαίνουν στο Παπαγεωργίου :"Στο τέλος ξυρίζουν το γαμπρό"



Το 2018 Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως χρονιά ορόσημο της μεγάλης κερδοφορίας, της έτσι και αλλιώς αναπτυγμένης επιχείρησης-νοσοκομείο.
Με κύκλο εργασιών το 2017 141 εκατομμύρια και 41 εκατομμύρια κέρδος δικαιολογημένα καμπαρντίζει με τον τίτλο της ναυαρχίδας του ΕΣΥ. Τίτλος τιμής για διοικούντες πλειοψηφούντες και μειοψηφούντες, αλλά  και μερίδα εργαζόμενων. 
Επίσης το 2018 ορίζεται ως έτος αλλαγών στο στελεχικό δυναμικό, κάτι που δε μας έχουν συνηθίσει, αλλά και κάποιων, όπως φαίνεται, επικείμενων αλλαγών στον τρόπο λειτουργίας της διοίκησης. (Αυτό μένει να το δείξει ο καιρός).Πιθανόν οι ανώτεροι διοικούντες να ψυχανεμίζονται ότι η ανάπτυξη της επιχείρησης έφτασε σε κομβικό σημείο τέτοιο που να χρειάζεται ώθηση για αύξηση της παραγωγής αλλά και της κερδοφορίας μέσω πιο παραγωγικών διαδικασιών και δραστηριοτήτων.
Ο νεοφερμένος γενικός διευθυντής, κατ εντολή φυσικά, φαίνεται να κινείται στα κόκκινα, καθώς  γνώστης του αντικειμένου από θητεία σε παρόμοιες θέσεις, βρίσκει πεδίο δόξης λαμπρό. Πιθανόν να αισθάνεται και απαγκιστρωμένος από τους εκάστοτε κυβερνητικούς παράγοντες και τις επιδιώξεις τους.
Γνωρίζει και ο ίδιος ότι κρίνεται από την επιτυχία ή όχι της ήδη διαμορφωμένης στοχοθεσίας της επιχείρησης. Νοσοκομείο - επιχείρηση με λειτουργία  στη βάση της ιδιωτικής οικονομίας  με συγκεκριμένο πεδίο δράσης, αποτελεί για τον ίδιο πρόκληση.
Το βιώσιμο σύστημα υγείας, ως στόχευση της κυβέρνησης, προϋποθέτει την αυτοχρηματοδότηση των νοσοκομείων στη βάση της επιχειρηματικής δράσης.
Η φετινή κρατική χρηματοδότηση προς τα νοσοκομεία είναι ήδη κατά 360 εκατομμύρια μειωμένη. άρα ως λύση δεν μπορεί να προταθεί τίποτε άλλο από την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας των νοσοκομείων για να έχουν τη δυνατότητα να “βιοπορίζονται”. Πωλούν τις παροχές τους στους ασφαλισμένους είτε έμμεσα μέσω ΕΟΠΥΥ είτε άμεσα με πράξεις που απαιτούν το άνοιγμα της τσέπης του ασθενή - πελάτη.
Η όλη αυτή διαδικασία φαίνεται να βρίσκει ευήκοα ώτα και προσελκύει ενδιαφερόμενους που θα δώσουν υλική υπόσταση στις βασικές στοχεύσεις της κερδοφορίας. Αλλά όταν μιλάμε με όρους πολιτικής οικονομίας έχουμε να κάνουμε με μια επιχείρηση που επιδιώκει την αναπαραγωγή του κεφαλαίου και μάλιστα σε διευρυμένη βάση. Τώρα πώς θα εξειδικεύεται αυτή η διευρυμένη παραγωγική διαδικασία, θα εξετάζεται κάθε φορά από τους προκαθήμενους. Έχει ήδη εξασφαλιστεί η ανάπτυξη-επέκταση της βραχείας νοσηλείας  (κερδοφόρο τμήμα τα τελευταία χρόνια) . Εξασφαλίστηκε η ανάπτυξη της Οφθαλμολογικής -βλέπε μεταμοσχευτικό κέντρο κερατοειδούς-. Τώρα όποια προβλήματα πιθανόν υπάρχουν ή εμφανίζονται, εγκρίσεις, χορήγηση φαρμάκων λύνονται με  μια καλή “συνεννόηση”. Βαδίζει ολοταχώς η ανάπτυξη της αιματολογικής, πνευμονολογικής. Αυτό είναι το ένα σκέλος· συμπληρωματικό να θεωρείται και η ανάπτυξη δραστηριοτήτων που τώρα δεν έχουν κάνει εμφανή τα σημάδια τους.(Απογευματινά χειρουργεία, Ιατρικός τουρισμός, κτλ). Οψόμεθα.
       Οι επικείμενες αλλαγές στη νοσηλευτική υπηρεσία, που εδώ να αναφέρουμε  έχουν το χαρακτήρα της καθαίρεσης, θα φέρουν, όπως επιθυμούν, άλλον αέρα στην παραγωγική διαδικασία.
Ποιός αλήθεια πιστεύει ότι οι πριν αλλά και οι επόμενοι αξιολογήθηκαν ή θα αξιολογηθούν με βάση το χαρακτήρα, την παρουσία ή την κατοχή τυπικών προσόντων; Αυτά αποτελούν το περιτύλιγμα. Το περιεχόμενο βρίσκεται εντός και αυτό δεν είναι άλλο από τους στόχους της επιχείρησης. Και για τους καλοπροαίρετους, τους επιθυμούντες των επικείμενων αλλαγών να κρατήσουν μικρό καλάθι, όσο αφορά τις εργασιακές συνθήκες. Η αύξηση της κερδοφορίας πάει χέρι-χέρι με την ένταση της εκμετάλλευσης. Στην αλλαγή προσώπων έπαιξαν και οι κυβερνητικοί του νοσοκομείου, αποκρύβοντας στην ουσία το περιεχόμενο, που δεν είναι άλλο από τον τρόπο λειτουργίας του. Στην λογική του μικρότερου κακού πατά και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για τη συνέχιση της αντιλαϊκής της πολιτικής αλλά και οι εδώ προκαθήμενοι οι οποίοι “έπαιξαν” πάνω στο ζήτημα της αλλαγής της νοσηλευτικής υπηρεσίας σαν λύση τάχα όλων των δεινών του προσωπικού.
Εν κατακλείδι. Το κριτήριο στην αλλαγή και στην επιλογή είναι ένα και τοποθετείται στη βάση της οικονομίας. Πότε, πώς και με ποιους θα επιτευχθούν οι στόχοι της επιχείρησης. Οι συναισθηματισμοί και τα χαρακτηριστικά που συνθέτουν την πρόθεση ανήκουν στη σφαίρα της ηθικής. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να βρει έκφραση στην οικονομία.
Άρα η διεκδίκηση των εργαζόμενων δεν μπορεί να μένει σε φιοριτούρες και στολίδια αλλά να μπει σε τροχιά αλλαγής του περιεχόμενου και του τρόπου λειτουργίας της επιχείρησης –νοσοκομείου.   
 ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΝΟΣ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ