Τρίτη 31 Ιουλίου 2018

Βαθύτερη προσαρμογή στην πολιτική που αντιμετωπίζει την Υγεία ως «κόστος»

ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΜΟΙΟΓΕΝΩΝ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ (DRGs)
Βαθύτερη προσαρμογή στην πολιτική που αντιμετωπίζει την Υγεία ως «κόστος»
Πριν από λίγες μέρες, ο υπουργός Υγείας, Α. Ξανθός, κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης εργασίας του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (ΚΕΤΕΚΝΥ), διαφήμισε το σύστημα κοστολόγησης Ομοιογενών Διαγνωστικών Κατηγοριών (DRGs - Diagnostic Related Groups), ως ένα «εργαλείο» που θα ενισχύσει τάχα τη «διαφάνεια» και τη «δικαιότερη κατανομή πόρων».
Στην πραγματικότητα, ωστόσο, η εφαρμογή του εν λόγω συστήματος φέρνει ένα νέο άλμα βαθύτερης και πλήρους προσαρμογής της λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων και των παρεχόμενων υπηρεσιών τους στους κανόνες της «αγοράς».
Ο,τι κινείται κοστολογείται...
Πρόκειται για ένα σύστημα κατηγοριοποίησης, που ομαδοποιεί τους ασθενείς με βάση τα κλινικά τους χαρακτηριστικά και τις δαπάνες που απαιτούνται στο νοσοκομείο για τη θεραπεία τους. Η λογική του συνίσταται στο ότι όταν ένας ασθενής με συγκεκριμένη πάθηση ή συνδυασμό παθήσεων νοσηλευτεί σε οποιοδήποτε δημόσιο νοσοκομείο, να «κοστίζει» το ίδιο η νοσηλεία του. Η λειτουργία του συνοψίζεται στο «ό,τι κινείται, κοστολογείται» (αναλώσιμα, ιατρικές πράξεις, μισθοδοσία προσωπικού κ.ά.), ενώ συγχρόνως αποτελεί εργαλείο για την αντιδραστική «αξιολόγηση» νοσοκομείων, επιμέρους κλινικών και των εργαζομένων με βάση τους προσδιορισμένους οικονομικούς δείκτες.
Από τα μέσα περίπου της δεκαετίας του '80, τα DRGs χρησιμοποιήθηκαν στην αποζημίωση των υπηρεσιών και τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων των ΗΠΑ. Ετσι, μετά την πρωταρχική εφαρμογή τους στο πρόγραμμα «Medicare» των ΗΠΑ, τα DRGs άρχισαν να εφαρμόζονται σε διάφορους τομείς, είτε ως βάση ανάπτυξης των ενδονοσοκομειακών προϋπολογιστικών συστημάτων είτε ως σύστημα χρηματοδότησης και αποζημίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Στη συνέχεια το σύστημα εξαπλώθηκε ραγδαία και εφαρμόστηκε στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Η λίστα πλέον περιλαμβάνει χώρες όπως Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Δανία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Τουρκία, ΠΓΔΜ, Βουλγαρία, Κύπρος, Σερβία, Βοσνία, Σλοβενία και Κροατία. Οι χώρες αυτές είτε έχουν ήδη εφαρμόσει πλήρως το συγκεκριμένο σύστημα χρηματοδότησης είτε διέρχονται το στάδιο ανάπτυξης και εφαρμογής του.
Το σύστημα DRG θα καταγράφει πόσο στοιχίζουν κάθε εργαζόμενος, κάθε ασθενής, μια χειρουργική επέμβαση, κάθε ιατρική πράξη, τα υλικά που χρησιμοποιούνται κ.ά. Με λίγα λόγια, θα επικρατήσει πλήρως η λογική του «κόστους», που η κυβέρνηση την βαφτίζει «αλλαγή κουλτούρας»!
Η ΣΥΡΙΖΑίικη φρασεολογία είναι πλούσια και ευρηματική προκειμένου να συγκαλύψει ότι το συγκεκριμένο σύστημα κοστολόγησης συνδέεται με την πολιτική «απόσυρσης» του κράτους από τη χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ερχεται να υπηρετήσει τον προσανατολισμό για την πλήρη εναρμόνιση των δημόσιων νοσοκομείων με τους κανόνες της επιχειρηματικότητας και της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών τους, ώστε από το 2020 και μετά - σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ - να είναι πλήρως αυτοχρηματοδοτούμενα. Αυτό σημαίνει ότι η ανάπτυξη των τμημάτων τους, η στελέχωσή τους, ο εξοπλισμός τους, οι παρεχόμενες υγειονομικές υπηρεσίες θα συνδέονται απολύτως με το κριτήριο των εσόδων που θα έχουν από την πώληση των υπηρεσιών, ενώ ταυτόχρονα θα υποχωρεί ακόμα περισσότερο το κριτήριο των λαϊκών αναγκών. Στη βάση αυτή το δημόσιο νοσοκομείο π.χ. σε ένα νησί δεν θα έχει «κίνητρο» να αναπτύξει μαιευτική κλινική, διότι ο αριθμός των τοκετών δεν θα του εξασφαλίζει τα έσοδα αυτά που θα την καθιστούν «βιώσιμη»...
Το μαύρο άσπρο από την κυβέρνηση
Επιχειρώντας να συσκοτίσει αυτήν την πραγματικότητα και τις αντιλαϊκές στοχεύσεις της κυβέρνησης, ο υπουργός Υγείας, κατά την προαναφερθείσα συνάντηση του ΚΕΤΕΚΝΥ, έκανε λόγο για «αλλαγή κουλτούρας» και ισχυρίστηκε ότι «τα DRGs - ως "εργαλείο" μέτρησης του κόστους, συγκριτικής αξιολόγησης και ελέγχου της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας των νοσοκομείων - μπορούν να συμβάλουν στο πολιτικό σχέδιο της κυβέρνησης για καθολική και ισότιμη πρόσβαση ασφαλισμένων και ανασφάλιστων σε ένα αναβαθμισμένο δημόσιο Σύστημα Υγείας. Δεν πρόκειται για ένα μηχανισμό περικοπών, ελέγχου του ιατρικού έργου ή ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ, αλλά για ένα σύστημα που θα ενισχύσει τη διαφάνεια, την τεκμηρίωση του κόστους, τη μέτρηση του παραγόμενου έργου και - σε δεύτερο χρόνο - τη δικαιότερη κατανομή των πόρων ανάλογα με τη δραστηριότητα».
Το ελληνικό σύστημα DRG θα αναπτυχθεί πιλοτικά στα εξής 18 νοσοκομεία: «Ευαγγελισμός», «Ιπποκράτειο», «Λαϊκό», «Ελενα Βενιζέλου», Παίδων «Αγία Σοφία», «Αγιος Σάββας», «Τζάνειο», «Ωνάσειο», «Παπαγεωργίου», «Αγ. Δημήτριος», Πανεπιστημιακό Αλεξανδρούπολης, ΓΝ Καβάλας, ΓΝ Βόλου, ΓΝ Μεσσηνίας, Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων, Πανεπιστημιακό Πατρών, Πανεπιστημιακό Ηρακλείου, ΓΝ Σύρου.
Η κυβέρνηση, βέβαια, παρουσιάζει για άλλη μια φορά το μαύρο άσπρο. Η «νέα κουλτούρα» που ανέφερε ο υπουργός αποπνέει δυσωδία. Και μόνο το γεγονός ότι αντιμετωπίζει τη λαϊκή Υγεία ως «κόστος» που πρέπει να μετρηθεί ολοκληρωμένα, δείχνει ότι οι περικοπές που ήδη «τρέχουν» για την ανάπτυξη των δημόσιων μονάδων, τη στελέχωσή τους, τον εξοπλισμό τους, οι αυξημένες πληρωμές από τους ασθενείς για ένα μεγαλύτερο μέρος των αναγκών τους σε εξετάσεις, νοσηλεία, φάρμακα κ.λπ., αποτελούν «παρωνυχίδα» μπροστά σε αυτά που ετοιμάζονται.
Η παραπάνω τοποθέτηση του υπουργού είναι η συμπύκνωση όλων των αντιλαϊκών κατευθύνσεων της ΕΕ που παράγουν μέτρα στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της ατομικής ευθύνης για τις αναγκαίες υπηρεσίες Υγείας. Το «αναβαθμισμένο δημόσιο Σύστημα Υγείας» αφορά την αναβάθμιση της επιχειρηματικής του λειτουργίας, η «καθολική και ισότιμη πρόσβαση ασφαλισμένων και ανασφάλιστων» αφορά τις ενιαίες και ελάχιστες δωρεάν παροχές, τις καθολικές και ισότιμες αυξημένες άμεσες και έμμεσες πληρωμές από τους ασθενείς, η «αποδοτικότητα και η αποτελεσματικότητα των νοσοκομείων» σημαίνει «διαγωνισμό» και «αξιολόγηση» των εργαζομένων για το ποιος θα συμβάλει περισσότερο να στοιχίζουν οι ασθενείς πιο φτηνά.
Συσκοτίζοντας την ουσία του προβλήματος, η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα προβάλλουν την έννοια του «πραγματικού κόστους». Πρόκειται - πέραν των άλλων - για επιχείρημα που ενοχοποιεί ακόμα και αυτές τις μέχρι σήμερα ελάχιστες παροχές υπηρεσιών Υγείας προς το λαό. Εισάγει την αντίληψη ότι οι ασθενείς είχαν παροχές από το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία για τις οποίες πλήρωναν μόνο ένα μέρος τους. Αποτελεί πρόκληση προς το λαό, από τη στιγμή που αυτός είναι που παράγει τον πλούτο που φτάνει και περισσεύει για να έχει απολύτως δωρεάν όλες τις παροχές Υγείας. Είναι πρόκληση και γιατί παρ' όλα αυτά υπόκειται σε συνεχείς περικοπές, αυξήσεις των πληρωμών στον κλάδο Υγείας των ασφαλιστικών ταμείων, αυξήσεις ή και καθιέρωση συμμετοχών στις πληρωμές, «ανάθεση» στους φτωχούς να συνδράμουν την υγειονομική κάλυψη των πάμφτωχων - ανασφάλιστων. Φυσικά, για αύξηση της συμβολής από τους επιχειρηματικούς ομίλους ούτε λόγος, διότι αυτό δεν είναι «ρεαλιστικό» αφού είναι αντίθετο με την ανταγωνιστικότητα και την πολιτική αναθέρμανσης της κερδοφορίας τους, πολιτική που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει «κορόνα» στο κεφάλι του.
Τα προηγούμενα χρόνια οι δαπάνες των κρατικών νοσοκομείων για τη λειτουργία τους και τις υπηρεσίες τους - όσες δεν καλύπτονταν από τις πληρωμές των ασφαλιστικών ταμείων και των ιδιωτικών πληρωμών - καλύπτονταν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Τώρα το μεγαλύτερο μέρος απ' αυτές καλούνται τα ίδια τα κρατικά νοσοκομεία ως αυτοτελείς αυτοχρηματοδοτούμενες μονάδες να τις καλύψουν με την πώληση υπηρεσιών σε ασφαλιστικά ταμεία και ιδιώτες, να έχουν έσοδα που θα τα καταστήσουν όχι μόνο «βιώσιμα» αλλά και κερδοφόρα. Με αυτόν τον τρόπο τα νοσοκομεία θα λειτουργούν ως επιχειρήσεις του καπιταλιστικού κράτους.
Ο,τι χρειάζονται για να λειτουργήσουν (φάρμακα, αντιδραστήρια, εξοπλισμός κ.ά.) τα προμηθεύονται από τον ιδιωτικό και τον πρώην κρατικό επιχειρηματικό τομέα. Αυτό ίσχυε και πριν τα DRGs και ακόμη περισσότερο τώρα που είναι στη φάση εφαρμογής τους. Η ουσιαστική διαφορά είναι ότι πριν το μεγαλύτερο τμήμα της δαπάνης καλυπτόταν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Τώρα θα το πληρώνουν τα ίδια τα κρατικά νοσοκομεία και γι' αυτό προκύπτει η ανάγκη να καθοριστούν οι τιμές «κόστους» των υπηρεσιών τους.
Η εμπειρία της Γερμανίας
Ο υπουργός Υγείας υπενθύμισε ότι έχουν αγοραστεί ήδη από το 2014 οι άδειες χρήσης του γερμανικού συστήματος DRG. Ας δούμε ποια είναι η πορεία της Γερμανίας όπου - όπως και σε πολλά κράτη της ΕΕ - έχουν υλοποιηθεί αντίστοιχα μέτρα με την Ελλάδα.
Στη Γερμανία υπάρχουν 3 κατηγορίες νοσοκομείων: Τα κοινοτικά, τα νοσοκομεία της Εκκλησίας, ανθρωπιστικών κ.λπ. οργανώσεων και τα ιδιωτικά νοσοκομεία, κυρίως αλυσίδες και όμιλοι.
Ανεξαρτήτως κατηγορίας, όλα τα νοσοκομεία λειτουργούν ξεκάθαρα με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, δηλαδή πάση θυσία μείωση του κόστους και αύξηση του κέρδους. Με το σύστημα DRG γίνεται ένα «γκρουπάρισμα» ασθενών και νόσων, που προβλέπει τη βέλτιστη διάρκεια νοσηλείας για κάθε ασθενή, ανάλογα με την αιτία εισαγωγής και το ατομικό προφίλ (π.χ. χρόνιες νόσοι). Ο ασθενής που για κάποιον λόγο παραμένει στο νοσοκομείο περισσότερο από το βέλτιστο, δεν επιφέρει πλέον κέρδος ή επιφέρει ζημία στο νοσοκομείο. Στο τέλος κάθε εξαμήνου γίνεται απολογισμός από τη διοίκηση του νοσοκομείου για κερδοφόρα και μη κερδοφόρα τμήματα, με κριτήρια το πλήθος των ασθενών, την κερδοφόρα και μη κερδοφόρα μέση διάρκεια νοσηλείας και αναλόγως λαμβάνονται μέτρα για τα μη κερδοφόρα τμήματα (π.χ. μείωση θέσεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, μη κάλυψη κενών θέσεων, μη πληρωμή υπερωριών, πιέσεις από τον διευθυντή του εκάστοτε τμήματος για γρηγορότερη κίνηση των ασθενών κ.λπ.).
Τα νοσοκομεία δεν παίρνουν πλέον επιδοτήσεις από τον κρατικό ή δημοτικό προϋπολογισμό και είναι τα ίδια υπεύθυνα για την εξασφάλιση της λειτουργίας τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι πρέπει να αποταμιεύουν χρήματα ακόμα και για μελλοντικές επισκευές ή επενδύσεις.
Παράδειγμα ανάλογων κριτηρίων για τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων υπάρχει και στη Γαλλία, όπου το υπουργείο Υγείας εισηγήθηκε το κλείσιμο των μαιευτικών κλινικών των δημόσιων νοσοκομείων που πραγματοποιούν λιγότερο από 300 τοκετούς ετησίως, θεωρώντας ότι κοστίζουν υπερβολικά ακριβά. Το ίδιο ίσχυσε και για τις χειρουργικές κλινικές, οι οποίες οφείλουν να πραγματοποιούν περισσότερες από 1.500 πράξεις ετησίως.
Στην Αγγλία, οι κλίνες στα δημόσια νοσοκομεία έχουν μειωθεί κατά 4.000, ενώ στο νοσοκομείο του Εδιμβούργου μειώθηκε το νοσηλευτικό προσωπικό κατά 18%.
Η αντιπαράθεση που έρχεται στην επιφάνεια
Ουσιαστικά, με αφορμή τα DRGs έρχεται στην επιφάνεια η αντιπαράθεση ανάμεσα στην ανάπτυξη που υπηρετεί τους επιχειρηματικούς ομίλους, για την οποία οι εργαζόμενοι και οι ανάγκες τους αποτελούν «κόστος» που συνεχώς συμπιέζεται, και στην ανάπτυξη που κριτήριο έχει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, όπου η Υγεία αποτελεί κοινωνικό αγαθό το οποίο διασφαλίζεται καθολικά και δωρεάν από το λαϊκό κράτος.
Σε αυτήν την ανάπτυξη, με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες, υπάρχει μέσω του κεντρικού σχεδιασμού πλήρης αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων επιστημονικών και τεχνολογικών κατακτήσεων, του επιστημονικού και άλλου υγειονομικού προσωπικού, όλων των μεγάλων δυνατοτήτων που σήμερα δεν μπορούν να αξιοποιηθούν από το λαό λόγω του κριτηρίου του κέρδους και της αναρχίας του σημερινού συστήματος.

Ε. Τζ.

Δευτέρα 30 Ιουλίου 2018

Δεν υπάρχει κράτος;



«Δεν υπάρχει κράτος...», αυτήν τη φράση την ακούμε και θα την ακούσουμε πολλές φορές αυτές τις μέρες, ειδικά από όσους έζησαν τον εφιάλτη της προηγούμενης Δευτέρας, είδαν τα σπίτια τους να καταστρέφονται, φιλικά ή συγγενικά πρόσωπα να χάνονται. Η αλήθεια είναι όμως ότι κράτος υπάρχει. Κράτος υπάρχει όταν πρόκειται να εφαρμόσει πολιτική που στηρίζει τους επιχειρηματικούς ομίλους. Εκεί που χρειάζεται να ανοίξουν πεδία κερδοφόρας δράσης, να τους εξασφαλίσει κάθε είδους προστασία, κάθε νομική κάλυψη, κάθε διευκόλυνση, να τους προσφέρει απαλλαγές από φόρους, κονδύλια ενίσχυσης, χωροταξικό σχεδιασμό με βάση τα συμφέροντά τους. Κράτος υπάρχει για να φορτώνει ασήκωτους φόρους στις πλάτες των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων. Κράτος υπάρχει για Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια κομμένες και ραμμένες στην πολιτική μείωσης των κρατικών δαπανών, προσαρμοσμένες στις ανάγκες της επιχειρηματικής δράσης. Κράτος υπάρχει όταν χρειάζεται για την προστασία της εργοδοσίας να κηρυχθούν απεργίες και εργατικές κινητοποιήσεις παράνομες, κράτος υπάρχει όταν χρειάζεται να προστατευτούν οι πλειστηριασμοί ή ...το άγαλμα του Τρούμαν. Τότε μάλιστα η κυβέρνηση και ο κρατικός κατασταλτικός μηχανισμός με ΜΑΤ και άλλες δυνάμεις λειτουργούν ρολόι! Εκεί που δεν υπάρχει κράτος... είναι εκεί που χρειάζεται να παρέμβει υπέρ των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων: Δεν υπάρχει για να εξασφαλίσει εργατικές - λαϊκές ανάγκες σε Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια, δεν υπάρχει για να εξασφαλίσει την προστασία των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων από φυσικές καταστροφές. Αλλωστε, ακριβώς επειδή υπάρχει κράτος για τα συμφέροντα του κεφαλαίου... δεν μπορεί αυτό το κράτος να υπηρετήσει και τα συμφέροντα της λαϊκής πλειοψηφίας. Αυτή είναι η αλήθεια. Και αυτό το ζήτημα ας γίνει αφορμή η εύλογη οργή και αγανάκτηση απέναντι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τον κρατικό μηχανισμό να πάει παραπέρα, ας γίνει προβληματισμός το επόμενο διάστημα για το ποιο κράτος, ποια εξουσία μπορεί πραγματικά να υπηρετήσει τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα.

Κυριακή 29 Ιουλίου 2018

Όταν η κότα θεωρεί ότι δεν είναι κότα…



Από τη ώρα που ο κύριος Κοτζιάς –εφαρμόζοντας την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ–, παρέδωσε ποικιλότροπα την χώρα στην ευμενή διάθεση των μεγάλων υπερατλαντικών φίλων, συμμάχων και εταίρων,  η πολιτική προσωπικότητά του δείχνει να υπέστη ένα είδος μετάλλαξης.

«Η εποχή που θεωρούνταν διπλωματία το να κάνεις την κότα πέρασε. Αυτή είναι μια διπλωματία για κοτέτσι και όχι για εξωτερική πολιτική».
Τα παραπάνω πολύ σπουδαία τα εκστόμισε ο υπουργός εξωτερικών της αριστεροακροδεξιάς κυβέρνησης, ανάμεσα σε πολλά και εξίσου σπουδαία άλλα, σε συνέντευξη που έδωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο. Και με το γνωστό υπεροπτικό ύφος που τον χαρακτηρίζει εξήγησε ότι ο Σεργκέϊ Λαβρόφ –με τον οποίο «διατηρεί φιλικές σχέσεις»– του ζήτησε (ταπεινά) να τον προσκαλέσει στην Αθήνα. Καθώς η διαδικασία αυτή ακολουθείται στον διπλωματικό χώρο από κυβερνητικούς παράγοντες μικρών χωρών όταν θέλουν να επισκεφθούν την πρωτεύουσα μιας ισχυρής χώρας, ο απληροφόρητος τηλεθεατής της συνέντευξης εύκολα θα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η φτωχή και ασήμαντη Ρωσία εκλιπαρεί την ισχυρή Αθήνα να της δώσει κάποια σημασία.
«Εγώ έδωσα αυτήν την πρόσκληση, αν θέλει θα έρθει, αν δεν θέλει δεν θα έρθει, πάλι καλοδεχούμενος θα είναι»… Συμπλήρωσε μεγαλόψυχα ο «Μεγάλος». Ας κάνουν ό,τι θέλουν οι φτωχοί Ρώσοι, η ισχυρή Ελλάδα τους συμπονά και τους παραστέκεται. Άντε μπορεί και να τους δώσει και φιλοδώρημα… Αν έρθουν!  
Στις πολύ παλιές ιστορίες, τότε που υπήρχαν οι αριστοκράτες και οι άλλοι, ένα θέμα που έβγαζε πολύ γέλιο ήταν εκείνο του υπηρέτη, του δούλου, που υποδύεται ότι είναι αφεντικό. Πάνω στο μοτίβο αυτό γράφτηκαν αμέτρητες ιστορίες και αρκετές από αυτές μας είναι γνωστές μέσα από την τέχνη της εποχής. Οπωσδήποτε επρόκειτο για πετυχημένες ιστορίες που μπορούσαν εύκολα να «βγάλουν γέλιο» και να διακλαδωθούν σε πλήθος παρεξηγήσεων και απίθανων καταστάσεων σε τρόπο ώστε να κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή-ακροατή ή αναγνώστη.
Το κακό είναι ότι ετούτο το μοτίβο είναι υπερβολικά γνωστό και ότι, για διαχρονικούς λόγους ευταξίας, το τέλος ετούτων των ιστοριών είναι καθολικά παρόμοιο. Τελικά τα μεγέθη αποκαλύπτονται,  ο σφετεριστής ταπεινώνεται και τα πράγματα επιστρέφουν στη φυσική τους σειρά: ο ισχυρός είναι ισχυρός και ο αδύνατος, αδύνατος.
Από τη ώρα που ο κύριος Κοτζιάς –εφαρμόζοντας την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ–, παρέδωσε ποικιλότροπα την χώρα στην ευμενή διάθεση των μεγάλων υπερατλαντικών φίλων, συμμάχων και εταίρων,  η πολιτική προσωπικότητά του δείχνει να υπέστη ένα είδος μετάλλαξης. Έχει προφανώς αποδεχθεί ότι πλέον είναι υπουργός εξωτερικών στην μακρινή Ουάσιγκτον και όχι πλέον στην προβληματική Αθήνα. Χρησιμοποιεί λεξιλόγιο και ύφος ανάλογο και αισθάνεται απόλυτα σίγουρος για τον εαυτό του όταν απευθύνεται σε  «παρακατιανούς». Με δέκα αεροπλανοφόρα πίσω του, να τον στηρίζουν, σιγά μη δώσει σημασία στους Ρώσους…
Ως καλός υπηρέτης όμως διαθέτει αρκετό απόθεμα κουτοπονηριάς και ισχυρό ένστικτο προσαρμογής στη φωνή του κυρίου του.  Την ώρα που «ταπεινώνει» τη Μόσχα προσέχει εξαιρετικά να μην θίξει τους φίλους ή τους εν δυνάμει φίλους του αφεντικού του. Παρουσιάζεται ταπεινός και καθώς πρέπει απέναντι στην ισχυρή Αλβανία (με την οποία, όπως μάθαμε από τους κκ Χάαν και Τσίπρα έχουμε θέμα συνόρων…), την Βόρεια Μακεδονία (στο ΝΑΤΟ πλέον με ελληνική πρόσκληση) ή την Τουρκία.
Η τελευταία μάλιστα χώρα έχει από καιρό δημιουργήσει μείζον διπλωματικό ζήτημα ως προς τη χώρα μας. Κρατά αιχμαλώτους σε καιρό ειρήνης. Αμφισβητεί επίσης σύνορα, παραβιάζει κανόνες και επικράτεια, προκαλεί ποικιλότροπα και απειλεί. Πέρα όμως από το φάσμα διπλωματικών θεμάτων η γειτονική μας σύμμαχος έχει ένα χαρακτηριστικό: είναι εν δυνάμει φίλη με το αφεντικό ή μάλλον είναι αρκετά μεγάλη ώστε το αφεντικό να τη θέλει φίλη του.
Ως προς αυτήν λοιπόν και με βάση τις ιερές επιθυμίες του αφεντικού, η κότα μάλλον αποφάσισε να …κάνει την κότα. «Ποιείν την νήσσαν» το έλεγαν οι αρχαίοι, αλλά μάλλον δεν έχει σημασία. Και στη μια και στην άλλη εκδοχή περί πουλερικών πρόκειται…

Πέμπτη 26 Ιουλίου 2018

ΗΠΑ Επάνοδος ξεχασμένων μολυσματικών νόσων στην καπιταλιστική μητρόπολη


Στο Κέντρο Τουμέινι για τους χρόνια άστεγους, στο Ντιτρόιτ των ΗΠΑ, άνθρωποι ζουν σε πλαστικές καρέκλες, ορισμένοι επί βδομάδες, κάποιοι ακόμη και χρόνια, καθώς το κέντρο δεν διαθέτει κρεβάτια και δεν έχουν πού αλλού να πάνε. Ο συνωστισμός, οι άθλιες συνθήκες ζωής και υγιεινής, εντείνουν το πρόβλημα διάδοσης των μολυσματικών ασθενειών. Στο Ντιτρόιτ, τη μεγαλύτερη πόλη του Μίσιγκαν, βρίσκεται σε εξέλιξη επιδημία Ηπατίτιδας Α
Από τον Αύγουστο του 2016 μια επιδημία Ηπατίτιδας Α άρχισε να εξαπλώνεται στην αμερικανική πολιτεία του Μίσιγκαν, από την οποία έχουν ασθενήσει έως τώρα 770 άνθρωποι. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιδημία του είδους στις ΗΠΑ από το 1995, που έγινε διαθέσιμο το εμβόλιο για την ασθένεια αυτή. Η περίπτωση του Μίσιγκαν δεν είναι μεμονωμένη. Η Ηπατίτιδα Α, μια ιογενής νόσος, μόλυνε 700 άτομα στην Καλιφόρνια. Αλλά και η Γιούτα, το Κολοράντο, το Ουαϊόμινγκ και το Κεντάκι χτυπήθηκαν σκληρά.
Η έκταση της επιδημίας είναι ασυνήθιστη. Σε πολλές άλλες περιπτώσεις, η ασθένεια μολύνει μερικές δεκάδες ανθρώπους που συσχετίζονται με τον τόπο προμήθειας τροφής - ασθενούντες εργαζόμενοι σε ταχυφαγεία και εστιατόρια που μολύνουν την τροφή και μέσω αυτής κάποιους πελάτες σε σύντομης χρονικής διάρκειας περιστατικά. Η συνεχιζόμενη επί χρόνια μετάδοση της νόσου από άτομο σε άτομο είναι σπάνια. Ξεχωρίζει και η σφοδρότητα της επιδημίας. Περίπου το 81% όσων μολύνθηκαν στο Μίσιγκαν νοσηλεύτηκαν στη συνέχεια για βλάβες στο συκώτι και 25 είχαν πεθάνει μέχρι τον περασμένο Μάρτη. Συνήθως το ποσοστό όσων έχουν ανάγκη νοσηλείας για την αρρώστια αυτή κυμαίνεται μεταξύ 11% και 22%.
Παρέλαση μικροβίων
Κι άλλες μολυσματικές νόσοι διατρέχουν τις αμερικανικές πόλεις. Το 2017 στη Νέα Υόρκη διαγνώστηκε αριθμός ρεκόρ περιπτώσεων της νόσου των λεγεωνάριων, 65% περισσότερων απ' ό,τι το 2016. Η ασθένεια αυτή είναι μια μορφή βαριάς πνευμονίας, που προκαλείται από βακτήρια που αναπτύσσονται σε συστήματα νερού, κυρίως κλιματισμού. Στο Σαν Φρανσίσκο, ο αριθμός των περιπτώσεων γονόρροιας, μιας σεξουαλικά μεταδιδόμενης ασθένειας που έχει γίνει πολύ ανθεκτική στα αντιβιοτικά, αυξήθηκαν κατά 22% μεταξύ 2015 και 2016. Μάλιστα, οι περιπτώσεις των τριών βασικών σεξουαλικά μεταδιδόμενων νόσων (χλαμύδια, γονόρροια και σύφιλη) έχουν ανέβει σε επίπεδα ρεκόρ σε ολόκληρες τις ΗΠΑ. Αλλά και περιπτώσεις κυκλοσπορίασης, μιας εντερικής νόσου που προκαλείται από παράσιτο στο πόσιμο νερό ή στο νερό των πισινών, σχεδόν διπλασιάστηκε μεταξύ 2016 και 2017. Οι εκδηλώσεις Ηπατίτιδας C, ενός άλλου ιού που πλήττει το συκώτι και επιπλέον συχνά οδηγεί σε χρόνια νόσηση, σχεδόν τριπλασιάστηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ερευνητές στις ΗΠΑ ανησυχούν ότι οι συνέπειες από τις ασθένειες αυτές, που επανέρχονται δυναμικά, θα είναι πιο βαριές τώρα που η χώρα έχει πληθυσμό μεγαλύτερης μέσης ηλικίας, με πολλούς χρονίως ασθενείς και πολλούς με ευάλωτη υγεία. Ασθένειες, που μέχρι πριν λίγα χρόνια εμφανίζονταν σπάνια στις ΗΠΑ, δείχνουν τάση επανεμφάνισης και σύμφωνα με μερικούς επιστήμονες παρασιτικές ασθένειες τείνουν να μονιμοποιηθούν, ενώ ταυτόχρονα γίνεται υποδιάγνωσή τους, καθώς το ιατρικό προσωπικό δεν έχει εξοικείωση με αυτές.
Καπιταλιστική «πρόοδος»
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τις αυξανόμενες μολυσματικές «πλημμυρίδες», αλλά οι ερευνητές συμφωνούν ότι η κύρια αιτία είναι το βάθεμα της φτώχειας στις ΗΠΑ, ενώ βέβαια την ίδια ώρα αρκετοί πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι. Ο αριθμός των νοικοκυριών με ετήσιο εισόδημα μικρότερο των 15.000 δολαρίων αυξήθηκε κατά 37% μεταξύ 2000 και 2016. Στις φτωχότερες περιοχές, όπου σχεδόν οι μισοί άνθρωποι ζουν κάτω από το επίσημα αναγνωρισμένο επίπεδο φτώχειας, ο πληθυσμός διπλασιάστηκε την ίδια περίοδο. Οι άνθρωποι σε αυτές τις περιοχές ζουν σε συνθήκες συνωστισμού, έλλειψης υγιεινής, με περιορισμένη υγειονομική περίθαλψη, πρέπει να εργάζονται κι όταν είναι άρρωστοι, επειδή φοβούνται μην απολυθούν και απομείνουν χωρίς κανένα εισόδημα, έχουν κακή διατροφή, αντιμετωπίζουν καταβλητικό άγχος και είναι πιθανότερο απ' ό,τι άλλοι να καταλήξουν στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά. Αυτός είναι ο καπιταλισμός που σαπίζει. Απίστευτος πλούτος για λίγους, βαθιά έως θανατηφόρα φτώχεια για πολλούς, καθημερινή αγωνία και άγχος για το αύριο, για τους περισσότερους από τους υπόλοιπους.
Στην εξάπλωση των επιδημιών, σύμφωνα με τους ειδικούς, συμβάλλει και η αύξηση του πληθυσμού στα αστικά κέντρα κατά 24 εκατομμύρια, μεταξύ 2000 και 2013. Η μεγάλη συγκέντρωση πληθυσμού και η αυξημένη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς μετατρέπουν τις πόλεις σε συναλλακτήρια μικροβίων. Η προσπάθεια για μείωση της κατανάλωσης Ενέργειας στα κτίρια, με τη μείωση της μέγιστης θερμοκρασίας του νερού θέρμανσης και με χρήση αεροστεγών κουφωμάτων σε πόρτες και παράθυρα, επίσης αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης. Για τη διάδοση της νόσου των λεγεωνάριων εκτιμάται ότι ιδιαίτερα μεγάλο ρόλο παίζουν τα κεντρικά συστήματα θέρμανσης - ψύξης (φαν κόιλ) σε μεγάλα κτίρια, που γίνονται πεδία ανάπτυξης του μικροβίου. Ερευνητές του πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ είχαν εκτιμήσει το 2016 ότι το άνοιγμα ενός παραθύρου μπορεί να μειώσει την πιθανότητα μόλυνσης από γρίπη όσο και το σχετικό εμβόλιο! Το γεγονός ότι πολλά δημόσια κτίρια και σχολεία στις ΗΠΑ είναι ηλικίας μεγαλύτερης των 100 ετών (!) και δεν αερίζονται καλά, επιτρέπει στα μικρόβια να συσσωρεύονται στις επιφάνειες και σε θύλακες αέρα. Σε άσχημη κατάσταση βρίσκεται και το δίκτυο ύδρευσης, με τους γερασμένους σωλήνες συχνά να παρουσιάζουν ρήξεις και διαρροές και συνακόλουθα να μολύνονται αυτοί και το νερό που μεταφέρουν με μικρόβια.
Κοινωνικές οι αιτίες
Αυτοί οι παράγοντες υποβοήθησης της διάδοσης των μολυσματικών ασθενειών είναι κοινωνικοί και οικονομικοί, όχι βιολογικοί και ιατρικοί και - διόλου παράξενο - συχνά παραβλέπονται τόσο από επιστήμονες (δεν χρηματοδοτούνται τέτοιες μελέτες) όσο και από τους αστούς πολιτικούς. Λίγες έρευνες γίνονται σχετικά με την επίδραση ευρύτερων κοινωνικών προβλημάτων στην αύξηση της πιθανότητας μολύνσεων, ενώ ταυτόχρονα το αμερικανικό κράτος μειώνει τα κονδύλια για την αντιμετώπιση και τον έλεγχο των μολυσματικών νόσων.
Προφανώς οι άστεγοι είναι ανάμεσα στις ομάδες πληθυσμού που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο μολύνσεων. Αλλοι ζουν στους δρόμους, όπου δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε τουαλέτες, νιπτήρες και μπάνια, και άλλοι διαμένουν σε συνθήκες συνωστισμού σε καταφύγια αστέγων, όπου αντιμετωπίζουν περίπου τα ίδια προβλήματα, περιβαλλόμενοι από άρρωστους ανθρώπους που βήχουν και φταρνίζονται. Οι υπηρεσίες Υγείας των ΗΠΑ προτείνουν στους Αμερικανούς όταν είναι άρρωστοι να πλένουν τα χέρια τους συχνά και να μένουν στο σπίτι, αλλά τέτοια δυνατότητα δεν υπάρχει για τους αστέγους.
Αλλά και οι φτωχοί που κατοικούν σε διαμερίσματα - κλουβιά δεν διατρέχουν πολύ μικρότερο κίνδυνο. Λόγω του στρες και γενικότερα των συνθηκών ζωής τους, είναι πιο ευάλωτοι σε ιώσεις. Ερευνα του 2017 έδειξε ότι μια μερίδα υγιεινό φαγητό που περιέχει φρούτα και λαχανικά έχει διπλάσιο κόστος από μια μερίδα ανθυγιεινής τροφής, με γλυκά και αλμυρά σνακ. Ερευνητές του «Τζονς Χόπκινς» διαπίστωσαν ότι στα καταστήματα στις φτωχογειτονιές της Βαλτιμόρης είναι πιο δύσκολο να προμηθευτείς υγιεινή τροφή ακόμη κι αν έχεις τα χρήματα. Ερευνα του 2016 έδειξε ότι συγκεκριμένες διαιτητικές ελλείψεις αυξάνουν τη θνησιμότητα στους ασθενείς με μολυσματικές νόσους.
Η αύξηση του ποσοστού ηλικιωμένων στον πληθυσμό, η αύξηση του ποσοστού των παχύσαρκων και η αύξηση της χρήσης ναρκωτικών διευρύνουν το συνολικό ποσοστό των ευάλωτων ανθρώπων. Σύμφωνα με δεδομένα της κρατικής υπηρεσίας των ΗΠΑ για τις μολυσματικές νόσους (CDC), η Ηπατίτιδα C σκοτώνει σήμερα περισσότερους Αμερικανούς από οποιαδήποτε άλλη μολυσματική νόσο και σ' αυτό παίζει ιδιαίτερο ρόλο η χρήση ναρκωτικών με την ανταλλαγή βελονών. Ταυτόχρονα, οδηγεί και σε μη ασφαλές σεξ, στο οποίο αποδόθηκε η έξαρση σύφιλης στην Πόλη της Οκλαχόμα, που ξέσπασε το Μάρτη του 2017 και διήρκεσε 12 μήνες.
Πλούσιοι και φτωχοί
Οι εργαζόμενοι φτωχοί στις πόλεις είναι επίσης πιθανότερο να διαδώσουν μια μολυσματική ασθένεια, εξαιτίας των συνθηκών εργασίας τους. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Αμερικανοί με χαμηλό εισόδημα εργάζονται στην προετοιμασία τροφής, με μέσο ετήσιο μισθό 13.200 δολάρια. Πολλοί πηγαίνουν να δουλέψουν ακόμη και όταν είναι άρρωστοι. Μόνο το 52% των εργοδοτών προσφέρουν άδεια ασθενείας μετ' αποδοχών, κι απ' αυτούς το 41% μόνο σε όσους εργάζονται στην επιχείρησή τους για περισσότερο από ένα έτος.
Αν και οι μολυσματικές ασθένειες διαδίδονται μεταξύ των φτωχών, όταν πάρουν επιδημικό χαρακτήρα δεν κάνουν διακρίσεις. Ετσι αρκετοί κάτοικοι του Μίσιγκαν με μεγαλύτερο εισόδημα αρρώστησαν από την επιδημία Ηπατίτιδας Α και μερικοί έχασαν και το συκώτι τους, μπαίνοντας σε φοβερή ταλαιπωρία, με αλλεπάλληλες εγχειρήσεις μεταμόσχευσης. Επιπλέον, όταν μια επιδημία εξαπλωθεί αρκετά και ξεπεράσει μια κρίσιμη μάζα, τείνει να μονιμοποιηθεί. Στο Μίσιγκαν το πρόβλημα της Ηπατίτιδας Α συνεχίζεται επί ενάμισι έτος. Στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής, η επιδημία φυματίωσης που ξέσπασε τα πρώτα χρόνια του 20ού αιώνα, συνεχίζεται μέχρι σήμερα, χωρίς σημαντικές μεταβολές. Και το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων συμβάλλει στη διάδοση των μολυσματικών νόσων, ιδίως όσο οι χώροι διάθεσης πλησιάζουν σε κατοικημένες περιοχές. Οπου υπάρχουν σκουπίδια υπάρχουν και αρουραίοι, που είναι φορείς πολλών και διαφόρων μολυσματικών νόσων. Ερευνα του 2007 είχε δείξει ότι το 65% των αρουραίων που εξετάστηκαν στη Βαλτιμόρη ήταν μολυσμένοι με το επικίνδυνο βακτήριο της λεπτοσπείρωσης, που διαδίδεται με επαφή με τα ούρα των μολυσμένων ζώων.

Επιμέλεια:
Σταύρος ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗΣ
Πηγή: «Scientific American»

Τετάρτη 25 Ιουλίου 2018

Είναι αλήτες, είναι δολοφόνοι


Από atexnos.gr
Γράφει ο Στέλιος Κανάκης //
Είναι αλήτες γιατί δεν υπάρχει καμία μέριμνα για δασοπροστασία.
Είναι αλήτες γιατί πετάνε μόνο οκτώ (8) Καναντέρ κι αυτά είναι σακαράκες.
Είναι αλήτες για τις χρόνιες ελλείψεις προσωπικού (4100 κενές οργανικές θέσεις πυροσβεστών).
Είναι αλήτες γιατί καθυστερούν ακόμη και τις προσλήψεις των συμβασιούχων στην πυροσβεστική. Η φετινή προκήρυξη έγινε τέλη Μαΐου και η πρόσληψη μετά τα μέσα Ιουνίου.
Είναι αλήτες γιατί κωλυσιεργούν και με τα 230 κενά των πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης.
Είναι αλήτες γιατί στην προκήρυξη εποχιακών ευνοούνται ξεκάθαρα οι μη έχοντες εμπειρία και αποκλείονται επιδεικτικά εθελοντές με εμπειρία.
Είναι αλήτες γιατί το 20% των υδροφόρων πυροσβεστικών οχημάτων είναι εκτός λειτουργίας ενώ το 25% των πυροσβεστικών οχημάτων είναι γερασμένο και οι δαπάνες για τη συντήρησή τους έχουν μειωθεί κατά 50% σε σχέση με το 2010.
Είναι αλήτες γιατί έχουν περικόψει τον προϋπολογισμό δασοπροστασίας κατά 20% από το 2009 (από 500 εκ. σε 397 εκ.).
Είναι αλήτες γιατί διαθέτουν από τον κρατικό προϋπολογισμό μόνο το 0,035% για δασοπροστασία.
Είναι αλήτες γιατί αρνούνται να εντάξουν το επάγγελμα του πυροσβέστη στα Βαρέα Επικίνδυνα κι Ανθυγιεινά.
Είναι αλήτες γιατί μεταθέτουν πυροσβέστες στα αεροδρόμια της Fraport.
Είναι αλήτες γιατί πολλοί πυροσβέστες δεν έχουν δεύτερη φόρμα.
Είναι αλήτες γιατί πληρώνουν σχεδόν 5 δισεκατομμύρια το χρόνο στο ΝΑΤΟ.
Είναι αλήτες γιατί χαρίζουν 170 εκατομμύρια στο Ίδρυμα Νιάρχος για την διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.
Είναι αλήτες γιατί στην Κινέττα και στα Γεράνεια όρη θα φυτέψουν ιδιωτικό ορυχείο βωξίτη και ανεμογεννήτριες.
Είναι δολοφόνοι γιατί έπνιξαν 24 ανθρώπους στη Μάνδρα.
Είναι δολοφόνοι γιατί έκαψαν σχεδόν εκατό ανθρώπους στο Μάτι.
Είναι μαζικοί δολοφόνοι γιατί εξαφανίζουν έναν ολόκληρο λαό.

Τρίτη 24 Ιουλίου 2018

«Ασύμμετρη απειλή» είναι ο ίδιος ο καπιταλισμός

«Ασύμμετρη απειλή» είναι ο ίδιος ο καπιταλισμό
Από atexnos
Γράφει ο Νίκος Μόττας //
Σε κάθε μεγάλη τραγωδία, σε φονικές πλημμύρες και καταστροφικές πυρκαγιές, οι αστικές κυβερνήσεις που διοικούν αυτόν τον τόπο έχουν έτοιμες τις απαντήσεις: Άλλοτε φταίει ο «στρατηγός άνεμος», άλλοτε πρόκειται για «ασύμμετρα φαινόμενα» και «ασύμμετρες απειλές», άλλοτε φταίει η «κλιματική αλλαγή» και άλλοτε τα «καιρικά φαινόμενα» που ήταν «πρωτοφανή».
Πίσω από τέτοια επικοινωνιακά τεχνάσματα κοροϊδίας και εξαπάτησης του λαού επιχειρούν να κρύψουν τον πραγματικό ένοχο, την αληθινή ασύμμετρη απειλή: το βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα το οποίο με την σειρά του γεννά το κυνήγι του κέρδους και την υποβάθμιση της πρόληψης.
Ρωτάμε:
Είναι, ή δεν είναι, το κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους που γεννά τους εμπρησμούς με στόχο την επιβολή αλλαγής χρήσης της γης, την συγκεντροποίηση εκτάσεων και την επακόλουθη – κερδοφόρα- εκμετάλλευση τους;
Είναι, ή δεν είναι, η καπιταλιστική ανάπτυξη που επιβάλλει την «αξιοποίηση» εκτάσεων γης («φιλέτων») από μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, οπλίζοντας έτσι το χέρι των εμπρηστών;
Είναι, ή δεν είναι, η καπιταλιστική ανάπτυξη που, έχοντας πυξίδα το κέρδος, υποβαθμίζει- έως και εξαφανίζει τελείως- οποιεσδήποτε επενδύσεις στην αντιπυρική, αντιπλημμυρική και αντισεισμική θωράκιση της χώρας; (Βλέπετε, τέτοιου είδους έργα προστασίας του λαού, δεν αποφέρουν κέρδη και ως εκ τούτου δεν αποτελούν προτεραιότητα).
Είναι, ή δεν είναι, η «ανάπτυξη τους»- των ματωμένων πλεονασμάτων και των περικοπών προς επίτευξη των μνημονιακών στόχων- που οδηγεί σε υποχρηματοδότηση (υποστελέχωση, ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό) το πυροσβεστικό σώμα; 
Είναι, ή δεν είναι, στο πλαίσιο του σάπιου αυτού συστήματος που οι ελληνικές κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ παλαιότερα και ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σήμερα) δαπανούν πάνω από 2% του ΑΕΠ για στρατιωτικές δαπάνες του ΝΑΤΟ; Να θυμήσουμε πως το 2017 η κυβέρνηση δαπάνησε 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ για Νατοικούς εξοπλισμούς, ενώ την 20ετία 1990-2010 δαπανήθηκαν πάνω από 32 δισ. ευρώ (!) για στρατιωτικές δαπάνες σχετιζόμενες με την βορειοατλαντική ιμπεριαλιστική συμμαχία.
Η απάντηση στα παραπάνω είναι σαφής: Η μόνη ασύμμετρη απειλή που δολοφονεί, καίει και πνίγει το λαό και καταστρέφει το βιός του, στο βωμό του κέρδους, είναι το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα που ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ και τα λοιπά αστικά κόμματα υπηρετούν.
Τα αποκαΐδια, τα απανθρακωμένα πτώματα συνανθρώπων μας, η ανείπωτη καταστροφή των ημερών είναι ο καθρέφτης του καπιταλισμού.

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ - ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

Συγκεντρώνουν είδη πρώτης ανάγκης - Οργανώνουν την αλληλεγγύη και συμπαράσταση στους πληγέντες