Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

Η Ελλάδα, η Αφρική και η μαρμίτα.

Τι ωραίες διαπιστώσεις κάνουν οι μπαγάσηδες, οι στυλοβάτες βιομήχανοι. Ορέγονται και η μαρμίτα με το τυρί μυρίζει κερδοφορία.
«Οι δικές μας επιχειρήσεις αποδεδειγμένα και επανειλημμένα βάζουν πλάτη στην εθνική προσπάθεια να παραμείνει η χώρα μας πιστή στην ευρωπαϊκή της πορεία», τονίζει στο μήνυμά του ο πρόεδρος του ΣΕΒ, αναφερόμενος ξανά στη στρατηγική επιλογή του εγχώριου κεφαλαίου για παραμονή στην ΕΕ και το ευρώ.
Την ίδια ώρα, στο πλαίσιο των αναδιαρθρώσεων γύρω από τον κρατικό μηχανισμό, ο ΣΕΒ βλέπει μπροστά του μπόλικο ζωτικό χώρο και κερδοφόρες διεξόδους για τα λιμνάζοντα συσσωρευμένα κεφάλαια, διεκδικώντας την απόσπαση δραστηριοτήτων, άλλα και κλάδων, που καλύπτονται σήμερα από τον κρατικό προϋπολογισμό και τη Δημόσια Διοίκηση.
Χαρακτηριστικά, στο «εβδομαδιαίο δελτίο» του ΣΕΒ αναφέρεται: «Από τα 770 χιλιάδες άτομα που υπηρετούν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, 111 χιλιάδες απασχολούνται σε οικονομικές δραστηριότητες που κατά κανόνα επιτελούνται από ιδιωτικές επιχειρήσεις. Επίσης, 320 χιλ. απασχολούνται στους τομείς της Εκπαίδευσης και της Υγείας, έναντι 191 χιλ. των απασχολούμενων στον ιδιωτικό τομέα στους κλάδους αυτούς. Τα μεγέθη αυτά συνηγορούν στην άποψη ότι τα περιθώρια αποκρατικοποίησης είναι ακόμη μεγάλα, κυρίως μέσω εξωτερικής ανάθεσης υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα ή και απόσυρσης δημοσίου, από οικονομικές δραστηριότητες, όπου δεν εξυπηρετούνται λόγοι δημοσίου συμφέροντος ή σκοπιμότητας». Επιβεβαιώνεται και με αυτό τον τρόπο η ταξική στόχευση των ιδιωτικοποιήσεων, ανεξαρτήτως του μοντέλου με το οποίο αυτές προωθούνται, είτε σε συνεργασία του μεγάλου κεφαλαίου με το κράτος, είτε και χωρίς αυτό.
Χαρακτηριστική είναι και η αναφορά του ΣΕΒ στον «κλάδο ενημέρωσης και επικοινωνίας», λέγοντας ότι «πρέπει να εκλείψει η προνομιακή απασχόληση σε δημόσιες επιχειρήσεις υπό κρατικό έλεγχο, όπως τοπικοί σταθμοί και μέσα ενημέρωσης, κρατικές βιομηχανίες κ.ά.»...

Και ενώ αυτά συμβαίνουν στην "ψωροκώσταινα" Ελλάδα..
στην τεράστια Αφρική.....

«Ενώ έχει περάσει ένας αιώνας από τότε που ο Εντισον εφεύρε τη λάμπα φωτισμού, η μισή Αφρική εξακολουθεί να είναι στο σκοτάδι. Μιλάμε για την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, αλλά όλα αυτά αρχίζουν από την ανάγκη του ηλεκτρισμού, που μοιάζει με το αίμα στον οργανισμό. Αν δεν το έχουμε, δεν μπορούμε να ζήσουμε».Τάδε έφη ο πρόεδρος της Αφρικανικής Τράπεζας Ανάπτυξης, Ακινούμι Αϊντολέτζι Αντεσίνα ο οποίος χωρίς να έχει καμία πρόθεση να ανατρέψει την καπιταλιστική βαρβαρότητα, είπε ότι 645 εκατομμύρια άνθρωποι (ο μισός πληθυσμός των 1,2 δισ. κατοίκων της «μαύρης ηπείρου») δεν έχει πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα, στην εκπαίδευση, σε νοσοκομεία και κατοικία. 600 χιλιάδες γυναίκες πεθαίνουν το χρόνο ως συνέπεια της εισπνοής καπνού από τα ξύλα ή την κοπριά που καίνε για να μαγειρέψουν. Το προσδόκιμο ζωής σε πολλές χώρες είναι μόλις 50 χρόνια. Ολα αυτά στον 21ο αιώνα, με τις τεράστιες δυνατότητες της ανθρωπότητας!
Πάντως, ενδιαφέρον επίσης έχει η επιχειρηματολογία που προβάλλεται από Αφρικανούς αξιωματούχους και επιχειρηματίες, ότι «τώρα που η Κίνα και η Ινδία γίνονται λιγότερο ανταγωνιστικές, είναι η σειρά της Αφρικής», αναδεικνύοντας ουσιαστικά τη δυνατότητα της τεράστιας φτηνής εργατικής δύναμης που μπορεί να αξιοποιηθεί από τους κεφαλαιοκράτες για να αυξήσουν την κερδοφορία τους.
Τελικά αυτή η μαρμίτα τελειωμό δεν έχει και πως να έχει άλλωστε, όταν η εργατιά συνεχώς τη γεμίζει!!