Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

ΚΑΤάγματα από την υποχρηματοδότηση
Με έκτακτη επιχορήγηση κατάφερε να σταθεί προσωρινά στα πόδια του το Νοσοκομείο ΚΑΤ, το οποίο βρέθηκε σε οριακή κατάσταση λόγω του εξαιρετικά μειωμένου προϋπολογισμού του για το 2014. Σύμφωνα με έγγραφο της διοίκησης, «τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού 2014 δείχνουν για το 1ο τρίμηνο υπέρβαση κατά 7% περίπου ως προς τις πιστώσεις και κατά 19% περίπου ως προς τις επιτρεπόμενες δαπάνες, που αντιστοιχούν στο 90% των πιστώσεων. Η ίδια κατάσταση συνεχίζεται και στους επόμενους μήνες, για τους οποίους δεν έχουν οριστικοποιηθεί τα οικονομικά στοιχεία».
Τα στοιχεία που περιέχει το έγγραφο, δείχνουν την κατάσταση στην οποία οδηγούν τα δημόσια νοσοκομεία η υποχρηματοδότηση από την πλευρά του κράτους και η λειτουργία τους με τη λογική των «εσόδων - εξόδων». Υλοποιώντας αυτή την πολιτική, που τσακίζει εργαζόμενους και ασθενείς, η διοίκηση υπολογίζει πως οι δαπάνες που θα πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος του 2014 θα υπερβαίνουν κατά 2,3 εκατ. ευρώ τον προϋπολογισμό.
Με βάση αυτήν την εκτίμηση, παίρνει τα μέτρα της και σημειώνει στο έγγραφο προς την 1η Υγειονομική Περιφέρεια: «Αναγκαστικά λοιπόν πρέπει να περιορίσουμε τα ψυχρά περιστατικά (σ.σ. προγραμματισμένα), μέχρι να ισορροπήσουν τα οικονομικά μεγέθη ή να αυξηθούν οι πιστώσεις. Με αυτό το δεδομένο, σταματούν πλήρως τα ψυχρά περιστατικά για την περίοδο Ιουλίου - Αυγούστου 2014, αφού λόγω των υποχρεωτικών καλοκαιρινών αδειών γιατρών και νοσηλευτών το ανθρώπινο δυναμικό των χειρουργείων διατίθεται για κατάγματα ή άλλα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά. Αρχίζουμε από Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014, ώστε να τακτοποιηθούν οι ασθενείς που έχουν ήδη εισαχθεί».