Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Στα όρια η λειτουργία του για εργαζόμενους και ασθενείς
Η υποστελέχωση σε προσωπικό δημιουργεί καθημερινά επικίνδυνες καταστάσεις
Από παλιότερη κινητοποίηση στο ΨΝΘ
Η εικόνα στα τμήματα και τις κλινικές
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της έκθεσης του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, για την έλλειψη ιατρών:
  • Στο τμήμα Ακαταλογίστων, νοσηλεύονται 60 ποινικοί ασθενείς, εκ των οποίων οι 45 ανθρωποκτόνοι. Με την επικείμενη συνταξιοδότηση του συντονιστή διευθυντή, η μέχρι σήμερα μη ασφαλής λειτουργία του τμήματος θα μετατραπεί σε άκρως επικίνδυνη, αφού το τμήμα θα καλύπτεται θεραπευτικά μόνο με μια ψυχίατρο.
  • Τα 4 τμήματα Οξέων, με 25 κλίνες το καθένα, λειτουργούν με δυο ειδικούς ψυχιάτρους και έναν ειδικευόμενο ψυχίατρο ανά τμήμα. Οι προδιαγραφές λειτουργίας κλινικών εντατικής - βραχείας θεραπείας, προέβλεπαν τέσσερις ειδικούς ψυχιάτρους ανά τμήμα, πλαισιωμένους με ισάριθμους ειδικε
    Σημάδια κατάρρευσης παρουσιάζει η λειτουργία τουΨυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης,εξαιτίας της υποστελέχωσης σε επιστημονικό - ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
    Οι εξελίξεις συνδέονται άμεσα με την υποχρηματοδότηση και εμπορευματοποίηση της Υγείας, που στον τομέα της ψυχικής Υγείας εκφράζεται και με την απόφαση για κλείσιμο των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων το 2015, με παράδοση της φροντίδας των ψυχικά άρρωστων σε δομές που θα λειτουργούν με ευθύνη των ιδιωτών, ΜΚΟ κ.ά.
    Η μεγάλη έλλειψη προσωπικού, έχει σαν αποτέλεσμα την εντατικοποίηση της δουλειάς μέχρι εξάντλησης για τους εργαζόμενους, ενώ τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των τροφίμων και των ασθενών του. Τα στοιχεία που παρουσιάζονται σε έκθεση (Ιούνιος 2014) του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΨΝΘ, αποδεικνύουν την επισφαλή λειτουργία του Νοσοκομείου.
    Επιβεβαιώνουν ταυτόχρονα πόσο επικίνδυνη είναι η πολιτική συρρίκνωσης των δημόσιων δομών για την ψυχική υγεία, που προωθούν οι κυβερνήσεις και η ΕΕ, με το μανδύα της «αποασυλοποίησης» και με σκοπό τη στήριξη της επιχειρηματικής δράσης στον τομέα της ψυχικής υγείας.
    Την ίδια ώρα που οι ανάγκες αυξάνονται, το προσωπικό του ΨΝΘ μειώνεται διαρκώς. Το 2011 απασχολούνταν 559 μόνιμοι εργαζόμενοι, 189 με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, 75 μόνιμοι γιατροί και 98 ειδικευόμενοι. Τα τελευταία 4 χρόνια, τουλάχιστον 45 εργαζόμενοι αποχωρούν ετησίως από το νοσοκομείο, ενώ δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη.
    Ειδικότερα, το ΨΝΘ έχει σήμερα 17 λιγότερους ιατρούς σε σχέση με το 2012. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί μέχρι το τέλος του έτους σε 27 και σε ορίζοντα διετίας σε 33.
    Ταυτόχρονα με την υποβάθμιση των υπηρεσιών, έρχεται και το χαράτσωμα των ασθενών, τόσο για την εξέταση στα εξωτερικά ιατρεία και τα απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία, όσο και με την αύξηση της συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη. Ενδεικτική των ρυθμών με τους οποίους προχωρά η εμπορευματοποίηση της υγείας είναι η αύξηση της κίνησης στα απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία κατά 260%!
    υόμενους ψυχιάτρους. Και αυτό ενώ ο αριθμός των νοσηλειών ξεπερνά τους 1.500 το χρόνο!
  • Οι εξωνοσοκομειακές δομές (οικοτροφεία, ξενώνες, διαμερίσματα, κέντρο ημέρας, ΜΟΨΑΤ) εξασφαλίζονται οριακά από προσωπικό, που υποχρεώνεται παράλληλα να καλύπτει και άλλες ανάγκες εντός και εκτός ΨΝΘ (part-time). Το ιατρικό προσωπικό προβλέπεται μέσα στην επόμενη διετία να μειωθεί δραματικά (λόγω συνταξιοδοτήσεων ή εσωτερικών μετακινήσεων), έως και να μηδενισθεί σε ό,τι αφορά τους ειδικούς ψυχιάτρους που επισκέπτονται τους ξενώνες και τα οικοτροφεία και οι οποίοι παρακολουθούν ψυχιατρικά τους ασθενείς σαν υπηρεσία ψυχοκοινωνικής στήριξης. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα οι ασθενείς να εγκαταλειφθούν στην τύχη τους.
  • Οι ενδονοσοκομειακές δομές (επανένταξη, ψυχογηριατρική - παρατεινόμενης νοσηλείας) λειτουργούν ήδη με σοβαρές δυσκολίες, με το μοντέλο της part-time απασχόλησης ιατρικού προσωπικού σε πολλαπλούς ρόλους. Π.χ. ο συντονιστής διευθυντής του τμήματος παρατεινόμενης νοσηλείας, είναι και υπεύθυνος του Ιατρείου Μνήμης και του Ψυχογηριατρικού οικοτροφείου της Πολίχνης και ενός ακόμα υπό δημιουργία ψυχογηριατρικού οικοτροφείου! Η μονάδα Επανένταξης θα μείνει χωρίς γιατρό, αφού αναμένεται μέχρι τέλος του έτους η συνταξιοδότηση του συντονιστή διευθυντή της μονάδας.
  • Η παθολογική κλινική βρίσκεται σε καθεστώς επικίνδυνης λειτουργίας, καθώς από τους 4 ειδικούς παθολόγους που είχε, σήμερα στελεχώνεται με δυο παθολόγους εκ των οποίων ο ένας, ως συντονιστής διευθυντής Α ζώνης, δεν μπορεί να μετέχει στο πρόγραμμα των εφημεριών, με αποτέλεσμα να μην εφημερεύει καθημερινά ειδικός ιατρός στην παθολογική κλινική. Μάλιστα, οι δυο παθολόγοι πρέπει να διεκπεραιώσουν ταυτόχρονα και τα εξωτερικά παθολογικά ιατρεία, με διαρκώς αυξανόμενη κίνηση, το ειδικό διαβητολογικό ιατρείο, τα καθήκοντα ιατρού προσωπικού (υπαλλήλων ΨΝΘ), τη συμμετοχή σε επιτροπές (π.χ. Ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, αναρρωτικών αδειών) και τέλος τη λειτουργία εκπαιδευτικού προγράμματος για τις ανάγκες των ειδικευομένων παθολόγων στην κλινική.
  • Το χειρουργικό, που εξυπηρετούσε τις ανάγκες των ασθενών του ΨΝΘ και των εξωτερικών ασθενών, σταμάτησε να λειτουργεί.
  • Το μικροβιολογικό, που πρέπει να λειτουργεί με 5 ειδικούς μικροβιολόγους και 8 ειδικευόμενους, έμεινε με μια επικουρική βιοπαθολόγο, η θητεία της οποίας λήγει, με μια επιμελήτρια Α και ελάχιστους ειδικευόμενους.
  • Με ένα γιατρό έχουν μείνει αντίστοιχα το οδοντιατρικό και το ακτινολογικό. Ενώ και το φαρμακείο λειτουργεί με έναν φαρμακοποιό.
  • Στο όριο λειτουργούν και τα κέντρα ψυχικής υγείας. Το ιατροπαιδαγωγικό στελεχώνεται με μια παιδοψυχίατρο, το κέντρο βορειοδυτικού τομέα (σήμερα έχει 3 ψυχιάτρους) μέχρι το τέλος του έτους θα μείνει με έναν ψυχίατρο και αντίστοιχα το κέντρο δυτικού τομέα.
Τέλος, με το πέρασμα των οδηγών στο ΕΚΑΒ, το νοσοκομείο δεν διαθέτει πλέον οδηγούς για εσωτερικές κινήσεις ασθενών, με αποτέλεσμα να πρέπει να καλείται το ΕΚΑΒ για την αντιμετώπιση περιστατικών και για την κίνηση εντός του Νοσοκομείου, δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα λόγω των καθυστερήσεων που μπορεί να επηρεάσει ακόμα και τη ζωή των ασθενών.
Αυξήθηκαν κατακόρυφα οι ανάγκες
Το ΨΝΘ περιλαμβάνει πληθώρα κλινικών, τμημάτων, δομών και υπηρεσιών καθώς και τμήμα με προγράμματα απεξάρτησης από το αλκοόλ και τις ουσίες. Διαθέτει, επίσης, 5 οικοτροφεία, 2 ξενώνες και διαμερίσματα με περίπου 220 φιλοξενούμενους, 3 Κέντρα Ψυχικής Υγείας, Κέντρο Ημέρας, Μονάδα στήριξης οικογένειας. Αντιμετωπίζονται και νοσηλεύονται ασθενείς από τη Μακεδονία, τη Θράκη και τη Θεσσαλία.
Το 2012 εξυπηρέτησε - εξέτασε 56.271 ασθενείς. Ο αριθμός αυτός το 2013 αυξήθηκε στους 67.284. Το 2012 έγιναν στο Νοσοκομείο 749 ακούσιες νοσηλείες ασθενών (εντός νομού Θεσσαλονίκης 483 και εκτός νομού 266). Το 2013, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε στις 949 (εντός νομού Θεσσαλονίκης 567 και εκτός νομού 382).
Ο αριθμός των εκτός νομού ασθενών έχει αυξηθεί κατά 43%, καθώς λόγω έλλειψης γιατρών έχουν κλείσει οι ψυχιατρικές κλινικές των νοσοκομείων Γιαννιτσών και Πολύγυρου, υπολειτουργούν και ετοιμάζονται να αναστείλουν τη λειτουργία τους οι ψυχιατρικές κλινικές των νοσοκομείων Σερρών και Κιλκίς, ενώ η ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου Κατερίνης, που εξυπηρετεί και περιστατικά από τη Θεσσαλία, εμφανίζει πληρότητα 100%.
Ο αριθμός των εντός νομού ασθενών έχει αυξηθεί κατά 17%, καθώς οι ψυχιατρικές κλινικές στα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ, «Παπαγεωργίου» και «Παπανικολάου» είναι υπερπλήρεις. Επιπλέον, η αύξηση των ακούσιων νοσηλειών αποκαλύπτει την ανεπάρκεια του συστήματος Ψυχικής Υγείας να κρατήσει τους ψυχικά ασθενείς ενταγμένους στην κοινωνία, καθώς δεν υπάρχει παρέμβαση στην αρχή εκδήλωσης της κρίσης.