Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

ΕΟΠΥΥ
Κόπηκαν κι άλλες διαγνωστικές και θεραπευτικές πράξεις
Ο Οργανισμός επικαλείται τον «εξορθολογισμό του συστήματος αποζημίωσης», συνεχίζοντας τις περικοπές σε δωρεάν παροχές
Δε θα αποζημιώνονται στο εξής 123 διαγνωστικές και θεραπευτικές πράξεις που εξαιρούνται από το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, όπως ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΠΥΥ, για «εξορθολογισμό του συστήματος αποζημίωσης».
Μπορεί στην προκειμένη περίπτωση οι περισσότερες από αυτές τις εξετάσεις και τις θεραπείες είτε να εντάσσονται σε άλλες εξετάσεις είτε να θεωρούνται παρωχημένες, αυτό όμως δεν αλλάζει τη γενική κατεύθυνση του Οργανισμού, που από την πρώτη ώρα της δημιουργίας του μειώνει τις παροχές προς τους ασφαλισμένους και τους ασθενείς, στο όνομα σου «εξορθολογισμού» των δαπανών για την Υγεία.
Ενδεικτικά, μόνο με τους προηγούμενους Ενιαίους Κανονισμούς Παροχών Υγείας (ΦΕΚ Β' 2456/2011 και ΦΕΚ Β' 2456/2012) επιβλήθηκε συμμετοχή ασφαλισμένων για νοσηλεία σε συμβεβλημένες ιδιωτικές κλινικές και χαράτσι 45% συμμετοχή σε εξετάσεις σε περίπτωση που κάποιος νοσηλευτεί σε συμβεβλημένη ιδιωτική κλινική.
Επίσης, μπήκε «μαχαίρι» στην έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη του καρκίνου, αφού τέθηκε πλαφόν και αυξήθηκαν τα όρια ηλικίας για μια σειρά προληπτικές εξετάσεις, όπως μαστογραφία, PSA για διάγνωση του καρκίνου του προστάτη, χρέωσε το τεστ Παπ στα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ προηγουμένως χορηγούνταν δωρεάν από τα δημόσια νοσοκομεία σε όλες τις γυναίκες, ανεξάρτητα αν ήταν ασφαλισμένες ή όχι.
Τέλος, επιβλήθηκαν συμμετοχές σε συσκευές, υγειονομικά υλικά, θεραπευτικά μέσα, κόπηκαν παροχές σε φυσικοθεραπείες, λουτροθεραπείες, ψυχοθεραπείες, λογοθεραπείες, εργοθεραπείες. Ο κατάλογος των περικοπών είναι κυριολεκτικά ατέλειωτος και διευρύνεται συνεχώς.
Τώρα μαγειρεύεται το «ελάχιστο πακέτο παροχών», το οποίο θα έχει ως συνισταμένες τα διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα και την επανακοστολόγηση των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων (ΚΕΝ). Δηλαδή ο ΕΟΠΥΥ θα δικαιολογεί ορισμένες διαγνωστικές και θεραπευτικές πράξεις, θα αποζημιώνει για ένα χρονικό διάστημα παραμονής σε κάποια κλινική και τα υπόλοιπα θα τα πληρώνουν οι ασφαλισμένοι απευθείας από την τσέπη τους.
Αυτά είναι τα αποτελέσματα της συνεχούς μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης προς τον ΕΟΠΥΥ. Ο προϋπολογισμός του Οργανισμού το 2014 είναι στα 777 εκατ. ευρώ, την ώρα που το 2013 χρειάστηκε επιπρόσθετη κρατική επιχορήγηση 300 εκατ. ευρώ, για να διαμορφωθεί τελικά η χρηματοδότηση σε 1,108 δισ. ευρώ.