Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

«Στεγνώνουν» από γιατρούς τα δημόσια νοσοκομεία
Οι συνταξιοδοτήσεις του μόνιμου προσωπικού και οι ελάχιστες προσλήψεις τα οδηγούν σε οριακή λειτουργία
Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζόμενων στην Υγεία
Τουλάχιστον 6.000 γιατροί λείπουν σήμερα από τα δημόσια νοσοκομεία, σύμφωνα με τα συνδικαλιστικά τους όργανα, αλλά η κυβέρνηση δεν συζητά καν την πρόσληψη μόνιμων γιατρών. Ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, στη συνάντηση που είχε χτες με την ΟΕΝΓΕ δήλωσε «προσηλωμένος στους κανόνες της δημοσιονομικής πειθαρχίας» και γι' αυτό το λόγο δεν συζητά θέμα προσλήψεων στα δημόσια νοσοκομεία.
Ετσι, η άμεση ενίσχυση των νοσοκομείων με νόμιμους γιατρούς περιορίζεται σε 370 προσλήψεις για τις οποίες είχαν γίνει κρίσεις -μαζί με άλλες 930- το 2011 και δεν προχώρησαν λόγω περικοπών. Οπως ανακοίνωσε, την 1/7/2014 θα προσληφθούν ακόμα 15 μόνιμοι γιατροί σε εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων και θα προκηρυχτούν άλλες 297 θέσεις.
Οι ελλείψεις γιατρών, μαζί με τις ελλείψεις του νοσηλευτικού προσωπικού, ξεπερνούν τις 15.000, όταν ο υπουργός ανακοίνωσε την προκήρυξη μόλις 1.300 θέσεων. Η υποστελέχωση των νοσοκομείων έχει γονατίσει στην κυριολεξία τα δημόσια νοσοκομεία, που δεν μπορούν αντεπεξέλθουν ούτε στις επείγουσες καταστάσεις.
Για παράδειγμα, το οδοντιατρικό τμήμα στο Αττικόννοσοκομείο δεν λειτουργεί γιατί δεν έχει μόνιμους γιατρούς, ενώ ταυτόχρονα έληξε και η θητεία των επικουρικών. Ετσι, τα επείγοντα περιστατικά μεταφέρονται στον Ευαγγελισμό -που συνεφημερεύει με το Αττικόν- όπου και εκεί η λειτουργία του αντίστοιχου τμήματος είναι οριακή, με μόλις τρεις γιατρούς. Ενας συνταξιοδοτήθηκε τον περασμένο Μάρτη και σύντομα συνταξιοδοτείται ακόμα ένας. Μένει ένας γιατρός να αντιμετωπίσει καθημερινά 8-10 περιστατικά, που κατά βάση χρειάζονται χειρουργεία, 25-35 περιστατικά σε κάθε μικρή εφημερία και 80-90 επείγοντα περιστατικά (όπως αποστήματα) κάθε Σαββατοκύριακο.
Στην ίδια συνάντηση, ο υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι για το 2015 θα επιδιώξει αύξηση των κονδυλίων για την Υγεία μέσω της ανακατανομής των κονδυλιών του κρατικού προϋπολογισμού και πάντα στα πλαίσια της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Πρόκειται για μια πρακτική που θα οδηγήσει και πάλι σε καταστάσεις σαν κι αυτές στο ΚΑΤ (βλέπε σχετικό ρεπορτάζ στην ίδια σελίδα), όπου ο προϋπολογισμός εξαντλήθηκε στα μισά της χρονιάς.
Κατά τα άλλα, η πλειοψηφία της ηγεσίας της ΟΕΝΓΕ έθεσε θέμα της εφαρμογής των κοινοτικών οδηγιών που προβλέπουν 48ωρη απασχόληση των γιατρών τη βδομάδα και ο υπουργός είπε ότι θα μελετήσει το θέμα.
Οι οδηγίες αυτές, που έχουν ενσωματωθεί στο ΠΔ 76/2005, μαζί με το νόμο 3754/2009, στην ουσία ανοίγουν το δρόμο για την κατάργηση του ημερήσιου σταθερού χρόνου εργασίας και οδηγούν στη διευθέτηση του χρόνου με βάθος για τους ειδικευμένους γιατρούς σε τέσσερις μήνες και για τους ειδικευόμενους σε έναν χρόνο.