Σάββατο 24 Μαΐου 2014

Περισσότερο από ένα δισ. ευρώ η συμμετοχή των ασθενών στα φάρμακα

Στο απυρόβλητο αφήνει η κυβέρνηση την κερδοφορία της φαρμακοβιομηχανίας, την ώρα που η συμμετοχή των ασθενών στα φάρμακα ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ.
Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε την αύξηση τη Ασφαλιστικής Τιμής σε πολλά φάρμακα, ούτως ώστε να μειωθεί η μεσοσταθμική συμμετοχή των ασθενών στη φαρμακευτική δαπάνη κατά 2% - 2,5%.
Οι συμμετοχές που πληρώνει ο ασφαλισμένος, είναι 0%, 10% και 25% επί της Ασφαλιστικής Τιμής, η οποία καθορίζεται, όπως είπε ο υπουργός Υγείας, από ένα μέσο όρο γενοσήμων φαρμάκων που κατέχουν το 20% της αγοράς. Σ' αυτές τις συμμετοχές, προστίθενται η διαφορά μεταξύ της Λιανικής και Ασφαλιστικής Τιμής, το ένα ευρώ ανά συνταγή, τα φάρμακα της αρνητικής λίστας και τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα.
Συνολικά, οι συμμετοχές των ασθενών μεσοσταθμικά ανέρχονται, μέχρι τώρα, σε 26% - 27% επί της συνολικής δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης (αυτά που πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ συν οι συμμετοχές των ασθενών). Σύμφωνα με τον υπουργό, τώρα θα μειωθούν σε 24,5% - 25%. Η συμφωνία με την τρόικα για το 2014, είναι η καθαρή δημόσια φαρμακευτική δαπάνη να μην ξεπεράσει 1,096 δισ. ευρώ, ενώ η συνολική δημόσια φαρμακευτική δαπάνη δεν πρόκειται να συγκρατηθεί κάτω από 2,25 - 2,3 δισ. ευρώ.
Προαλείφεται, δηλαδή, ότι οι ασθενείς θα πληρώσουν από την τσέπη τους παραπάνω από 1 δισ. ευρώ για φάρμακα το 2014. Θα πληρώσουν τα ίδια χρήματα που πλήρωσαν και το 2013, δηλαδή 2 δισ. ευρώ σε δυο χρόνια.
Μειώνοντας τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη και διατηρώντας υψηλή τη συμμετοχή των αρρώστων, η κυβέρνηση εξασφαλίζει σταθερό το μερίδιο της φαρμακοβιομηχανίας στην αξία των φαρμάκων που διατίθενται στην ελληνική αγορά.