Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Δελτίο τύπου για το 8ο συνέδριο της ΕΔΟΘ

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (στηρίζεται από το Π.Α.ΜΕ)
Δελτίο τύπου για το 8ο συνέδριο της ΕΔΟΘ

Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 11 Μάη, οι εργασίες του 8ου συνεδρίου της ΕΔΟΘ. Σε μια περίοδο που η επίθεση απέναντι στα δικαιώματα των εργαζομένων οξύνεται και είναι επιτακτική η ανάγκη της οργάνωσης της πάλης οι άλλες δυνάμεις (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΜΕΤΑ, Παρεμβάσεις) έκαναν προσπάθεια να εκφυλίσουν πλήρως το συνέδριο.
Την ώρα που πρέπει να δυναμώσει η συζήτηση για την αιτία και τη διέξοδο γύρω από τα προβλήματά μας, οι υπόλοιπες παρατάξεις έλαμψαν δια της απουσίας τους το πρωί της δεύτερης μέρας του Συνεδρίου. Επιδίωξαν να νομιμοποιήσουν σωματεία, ενώ δεν ήταν μέλη της ΕΔΟΘ (ΜΕΤΑ - ΣΥΡΙΖΑ) ή να αποκλείσουν σωματεία που ανοιχτά πήραν θέση υπέρ της ενότητας των εργαζομένων, δίνοντας δικαίωμα ψήφου σε συμβασιούχους.
Προσπάθησαν, εξυπηρετώντας δικές τους σκοπιμότητες, να διαλύσουν το συνέδριο (Παρεμβάσεις - ΑΝΤΑΡΣΥΑ) βάζοντας συνεχώς ζητήματα διαδικασίας και κρατώντας μια αλλοπρόσαλλη στάση που ξεκίνησε με συμμετοχή στις διαδικασίες, συνέχισε με πρόταση για αναβολή του συνεδρίου και καταγγελία της απαρτίας για να καταλήξει σε συμμετοχή και υποβολή ψηφοδελτίου.
Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ με την παρουσία τους και τη στάση τους, όχι μόνο περιφρούρησαν τη διαδικασία κόντρα στον εκφυλισμό, αλλά με τις τοποθετήσεις τους μπήκαν στην ουσία: Ανέδειξαν τους υπεύθυνους για τη λυσσαλέα επίθεση στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων (κυβέρνηση, Ευρωπαϊκή Ένωση), καταδίκασαν τη στρατηγική του κεφαλαίου και τους υπερασπιστές της, τους πολιτικούς εκπροσώπους της αστικής τάξης και θιασώτες του ευρωμονόδρομου.
Φώτισαν τη λύση και την προοπτική για την οποία αξίζει να παλέψουν οι εργαζόμενοι, να βάλουν δηλαδή στόχο για ανάπτυξη που θα έχει στο επίκεντρο τις ανάγκες τους, κόντρα στα συμφέροντα του κεφαλαίου. Αποκάλυψαν τη στάση του κυβερνητικού συνδικαλισμού (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) που στήριξαν με όποιον τρόπο μπορούσαν τις στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου, καθώς και το συμπληρωματικό ρόλο που παίζουν οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην προσπάθεια εγκλωβισμού των εργαζομένων εντός των τειχών του συστήματος.
Την τελευταία μέρα (χθες) των αρχαιρεσιών, οι υπόλοιπες παρατάξεις δεν φάνηκε να έχουν καμιά αδυναμία να φέρουν τους εκλεγμένους τους να ψηφίσουν. Αντιθέτως, με μεγάλη ευχέρεια επιδόθηκαν σε «μεταγραφές» (πρώην εκλεγμένοι της ΔΑΚΕ στο ψηφοδέλτιο της ΠΑΣΚ, πρώην εκλεγμένοι της ΠΑΣΚ στο ψηφοδέλτιο του ΜΕΤΑ - ΣΥΡΙΖΑ), με προφανή σκοπό την ψηφοθηρία.
Έτσι διαμορφώθηκε το τελικό αποτέλεσμα, όπου οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ διατήρησαν το ποσοστό τους και αύξησαν κατά μια τις έδρες στο Γενικό Συμβούλιο. Υπήρξε μεγάλη μετατόπιση από την ΠΑΣΚΕ προς την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ ενώ οι άλλες δυνάμεις παρέμειναν ουσιαστικά αμετάβλητες. Καμία αλλαγή στη φυσιογνωμία της ΕΔΟΘ δεν προμηνύεται από το αποτέλεσμα, αφού ο συσχετισμός εξακολουθεί να παραμένει αρνητικός με τις δυνάμεις του ρεφορμισμού να παραμένουν συνολικά αλώβητες.
Η ΔΑΣ ευχαριστεί τους αντιπροσώπους που τη στήριξαν με την ψήφο τους στο συνέδριο και υπόσχεται ότι με την ίδια συνέπεια, αποφασιστικότητα και μαχητικότητα θα προσπαθήσει να μετουσιώσει αυτή την εμπιστοσύνη σε αγώνα για τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων, κόντρα στις επιδιώξεις του κεφαλαίου, όπως αυτές εκφράζονται από κυβέρνηση και ΕΕ.