Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΤΗΚΕ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΦΑΡΜΑΚΑ - ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Το πλαφόν θα φέρει αύξηση των πληρωμών από τους ασθενείς
Οι άρρωστοι πληρώνουν 59,7% των συνολικών δαπανών για υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας απ' το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
Από κινητοποίηση Λαϊκών Επιτροπών με αίτημα αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους
Σε αύξηση των βάρβαρων πληρωμών στα φάρμακα και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) θα οδηγήσει η τροπολογία για πλαφόν στη συνταγογράφηση φαρμάκων, διαγνωστικών και παρακλινικών εξετάσεων, που ψηφίστηκε χτες κατά πλειοψηφία στη Βουλή.
Το πλαφόν στις εξετάσεις, σε συνδυασμό με την υποτυπώδη λειτουργία των πρώην μονάδων του ΕΟΠΥΥ, οι οποίες έχουν ενταχθεί στο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ), δημιουργεί προϋποθέσεις ώστε περισσότεροι άρρωστοι, είτε να πληρώνουν απ' την τσέπη τους 15% στον ιδιωτικό τομέα, ή να μπουν σε ουρές 5 - 8 μηνών στα δημόσια νοσοκομεία για τις εξετάσεις.
Σε ό,τι αφορά τα φάρμακα, οι ασθενείς θα πρέπει να επιδίδονται σε «σαφάρι» για να βρουν γιατρό που δεν έχει καλύψει το πλαφόν, ενώ οι συμμετοχές που προκύπτουν μεταξύ της Λιανικής Τιμής του φαρμάκου, που συνιστά ο θεράπων γιατρός, και της Ασφαλιστικής Τιμής, αποδεδειγμένα αναγκάζει πολλούς αρρώστους να παρατάνε τις συνταγές στο μάρμαρο των φαρμακείων και να φεύγουν.
Το ΚΚΕ καταψήφισε την τροπολογία για τα πλαφόν υπογραμμίζοντας ότι, μαζί με το υπόλοιπο πλέγμα των μέτρων για την Υγεία, θα οδηγήσει σε οδυνηρές περιπέτειες τους ασθενείς και τους συνταξιούχους.
Επικαλούμενη τη μη υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης που προβλέπει συμφωνία με την τρόικα, η συγκυβέρνηση προχώρησε σε αυτή τη ρύθμιση όταν οι άρρωστοι επωμίζονται το 59,7% των συνολικών δαπανών για την ΠΦΥ, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χτες απ' την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), στο 1ο Συνέδριο της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας.
Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, η Συνολική Δαπάνη Υγείας (ΣΔΥ) για το 2012 ήταν 17.708,5 εκατ. ευρώ. Η Συνολική Δημόσια Δαπάνη (ΣΔΔ) ήταν 12.003,4 εκατ. ευρώ (68%) και η Συνολική Ιδιωτική Δαπάνη (ΣΙΔ) 5.621,6 εκατ. ευρώ (32%).
Για υπηρεσίες ΠΦΥ απ' το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ξοδεύονται 1.443,8 εκατ. ευρώ απ' τη ΣΔΔ και 2.138,2 εκατ. ευρώ απ' τη ΣΙΔ. Δηλαδή, ξοδεύονται συνολικά 3.582 εκατ. ευρώ εκ των οποίων το κράτος και ο ΕΟΠΥΥ καλύπτουν μόλις τα 1.443,8 εκατ. ευρώ ή 40,3%. Τα υπόλοιπα 59,7% τα πληρώνουν οι άρρωστοι απ' την τσέπη τους.
Συναντίληψη ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ
Την τροπολογία για το πλαφόν υπερασπίστηκε ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, απ' το βήμα του συνεδρίου για τη φαρμακοβιομηχανία. Αφού ευχαρίστησε τους φαρμακοβιομήχανους για τη στήριξή τους, ο υπουργός Υγείας είπε:
«Το πιο εύκολο για έναν υπουργό είναι να πει πάρτε όσα φάρμακα θέλετε και μετά να τα πάρω πίσω με το clawback. Κόβει αρκετά το μυαλό μου για να καταλάβω πόσο επικίνδυνο θα ήταν αυτό, αν φτάναμε σε έναν clawback της τάξεως 300 - 400 εκατ. ευρώ κυρίως για τις μικρές επιχειρήσεις που θα έπρεπε να κλείσουν την επόμενη μέρα.
Δεν θέλουμε να επιτρέψουμε να γίνει αυτό. Συμφέρον μας είναι να ελέγχουμε αυτή την υπέρβαση σε τέτοιο βαθμό που να μην καταστρέψουμε την αγορά του φαρμάκου. Αρα μας ενδιαφέρει να ελέγχουμε τη δαπάνη. Και ναι, θα ήταν πολύ ιδανικότερος τρόπος να ελέγχουμε τα πάντα με θεραπευτικά πρωτόκολλα, που θα λειτουργούσαν με registries και όλα τα υπόλοιπα μέτρα. Ομως επειδή αυτό θα πάρει κάποιο χρόνο κι εμείς δεν έχουμε χρόνο, πάμε τώρα να το ελέγξουμε με τους τρόπους που περιγράφονται στη σημερινή τροπολογία».
Στην πάγια αγωνία της φαρμακοβιομηχανίας για μεγαλύτερη διείσδυση των γενοσήμων στην αγορά, ο Αδ. Γεωργιάδης προανήγγειλε δραστικά μέτρα, λέγοντας ότι όσο θα μεγαλώνει ο όγκος πωλήσεων των γενοσήμων, θα μειώνεται η τιμή τους.
Το ίδιο υποστήριξε λίγο αργότερα ο Γιάννης Μπασκόζος, υπεύθυνος του Τομέα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου. Οπως είπε απευθυνόμενος στους διοργανωτές του συνεδρίου, «θα προσπαθήσουμε μαζί σας την αύξηση των γενοσήμων στο 60%, επειδή είναι καλό και για τους ασθενείς και για την οικονομία».
Υποστήριξε τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και τα registries και άσκησε κριτική στον ισχυρισμό του υπουργού Υγείας για πίεση του χρόνου, λέγοντας πως «εμείς θα αποφασίζουμε τις προτεραιότητες της χώρας».
«Προστατευτισμό» ζητάνε οι φαρμακοβιομήχανοι
Η συζήτηση στο συνέδριο επικεντρώθηκε και στη στήριξη του κράτους προς τη φαρμακοβιομηχανία. Ο Θεοδ. Τρύφων, αντιπρόεδρος της Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), παραπονέθηκε ότι «δεν υπάρχει προστατευτισμός», ότι δεν γίνεται φαρμακευτική πολιτική με τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη του 2014 στα 2 δισ. ευρώ και πρότεινε την αύξησή της στα 2,25 δισ. ευρώ, προκειμένου να εξασφαλιστούν τα κέρδη των φαρμακευτικών επιχειρήσεων.
Ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να μην ξεφύγει η δαπάνη του κράτους για φάρμακα από τα 2 δισ. ευρώ και απείλησε προκαταβολικά ότι αν δεν ψηφιζόταν η τροπολογία, θα πρέπει να παρθούν άλλα, οριζόντια μέτρα.
Τέλος, όπως καταγγέλθηκε από τους φαρμακοποιούς των δημόσιων νοσοκομείων, το διάστημα 2012 - 2014 έχουν μειωθεί κατά 30% οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων για φάρμακα, ενώ υπάρχουν 19 νοσοκομεία στη χώρα που δεν έχουν νοσοκομειακό φαρμακοποιό.