Σάββατο 3 Μαΐου 2014

ΕΟΠΥΥ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
Παζάρια στις πλάτες των ασφαλισμένων
Παρατείνονται μέχρι τις 30/6 οι συμβάσεις. Διαπραγματεύσεις για το επιπλέον κόστος που θα φορτωθούν οι ασθενείς
Παρατείνονται μέχρι 30 Ιούνη οι συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με παρόχους υπηρεσιών Υγείας (Διαγνωστικά Εργαστήρια, Κλινικές, Φυσικοθεραπευτές, Οδοντοτεχνίτες, Κέντρα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης, Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας, Μονάδες Χρόνιας Αιμοκάθαρσης, Μονάδες Τεχνητού Νεφρού, Οικοτροφεία, Ιδρύματα/Κλινικές Χρόνιων Παθήσεων, Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, Ειδικά Ιδρύματα για ΑμεΑ, ιδρύματα Ασυλικού Τύπου και Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης).
Οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών κλινικών και άλλων δομών Υγείας - Πρόνοιας βρίσκονται σε συζητήσεις με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο Υγείας, για να καταλήξουν στο πλαφόν της χρηματοδότησής τους από τον ΕΟΠΥΥ και επομένως στο πλαφόν των παροχών προς τους ασφαλισμένους. Η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ κατά 30% οδηγεί εκ των πραγμάτων σε νέες περικοπές, σε νέες πληρωμές από τους ασφαλισμένους.
Από τις συζητήσεις, προκύπτει ισχυρό ενδεχόμενο στο εξής ο ΕΟΠΥΥ να καλύπτει μόνο για 6 μήνες όσους φιλοξενούνται σε συμβεβλημένες ιδιωτικές δομές χρόνιων παθήσεων, ψυχιατρικές κλινικές, οίκους ευγηρίας κ.λπ. Επομένως, οι ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, οι υπερήλικες και οι συγγενείς τους, θα πρέπει να πληρώνουν εκατοντάδες ευρώ το μήνα, για να παραμείνουν φιλοξενούμενοι στις ιδιωτικές δομές, αλλιώς θα βρεθούν στο δρόμο.
Ηδη, κλινικές έχουν στείλει έγγραφα προς τους συγγενείς φιλοξενουμένων ζητώντας να πληρώσουν. Οι υπόλοιποι ασφαλισμένοι θα δικαιούνται μόνον ορισμένες παροχές - βάσει πλαφόν - για εξετάσεις, επισκέψεις σε γιατρούς, νοσηλεία και τις υπόλοιπες θα τις πληρώνουν επιπλέον.