Να μην απολυθούν οι εργαζόμενοι του προγράμματος «PHILOS ΙΙ»
Να μην απολυθούν οι εργαζόμενοι του προγράμματος «PHILOS ΙΙ» που αφορά παρεμβάσεις υγείας για την προσφυγική κρίση και το Πρόγραμμα των Κινητών Μονάδων Υγείας σε αναγκαίες κρατικές δομές Δημόσιας Υγείας με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα ζητά με Ερώτησή του το ΚΚΕ προς τους υπουργούς Υγείας, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Μετανάστευσης και Ασύλου.
Συγκεκριμένα, την Ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές Μαρία Κομνηνάκα, Βιβή Δάγκα, Σεμίνα Διγενή, Νίκος Έξαρχος, Λιάνα Κανέλλη, Νίκος Καραθανασόπουλος, Χρήστος Κατσώτης, Γιώργος Λαμπρούλης, Λεωνίδας Στολτίδης και Μανώλης Συντυχάκης. Αναλυτικά, στο κείμενο, επισημαίνονται τα εξής:
«Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο απόλυσης βρίσκονται εκατοντάδες εργαζόμενοι του προγράμματος ”Ολοκληρωμένη επείγουσα παρέμβαση Υγείας για την προσφυγική κρίση” και του προγράμματος των Κινητών Μονάδων Υγείας του ΕΟΔΥ, οι οποίοι καλύπτουν κρίσιμες ανάγκες για την υγειονομική φροντίδα των προσφύγων καθώς και την παροχή υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας αντίστοιχα.
Συγκεκριμένα στις 31 Αυγούστου 2023 λήγει η σύμβαση των εναπομεινάντων 460 περίπου εργαζομένων του προγράμματος "Ολοκληρωμένη επείγουσα παρέμβαση Υγείας για την προσφυγική κρίση", που ξεκίνησε ως "PHILOS II" το 2019, οι οποίοι εργάζονται σε δομές φιλοξενίας προσφύγων αρμοδιότητας Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου καθώς και σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ, ενώ κενές παραμένουν το 70% των θέσεων που αρχικά προκηρύχθηκαν.
Στις δομές φιλοξενίας προσφύγων, οι εργαζόμενοι του προγράμματος παρέχουν τις υπηρεσίες τους, συχνά καλύπτοντας μόνοι τους τα αναγκαία υλικά, καθώς εξαρχής ο φορέας υλοποίησης του προγράμματος δεν παρείχε το αναγκαίο υλικό και τεχνικό εξοπλισμό για τη λειτουργία του.
Αντίστοιχα στους εργαζόμενους του προγράμματος που εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, καλύπτοντας μέρος των τεράστιων ελλείψεων και συμβάλλοντας στην περίθαλψη των προσφύγων, τους οφείλονται η αποζημίωση για εργασία νυχτερινή, σε Κυριακές και Αργίες από τον Αύγουστο 2022.
Σε πρόσφατη παρουσίαση του σχεδίου δράσης 2021-2027 από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου αναφέρθηκε η επερχόμενη λήξη του προγράμματος και η έναρξη του προγράμματος "Ιπποκράτης". Στην πρόσκληση για υποβολή προτάσεων στα προγράμματα των ταμείων μετανάστευσης και εσωτερικών υποθέσεων της προγραμματικής περιόδου 2021-2027 αναφέρεται ως δυνητικός δικαιούχος ο ΕΟΔΥ, με συνολικό προϋπολογισμό 28 εκατ. ευρώ, ενώ στο πρόγραμμα "PHILOS" ήταν 50 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, όλο αυτό το διάστημα ακούγεται ότι η υλοποίηση του επερχόμενου προγράμματος θα πραγματοποιηθεί από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και είναι άγνωστο αν θα υπάρξει υποέργο του προγράμματος στις δημόσιες μονάδες Υγείας.
Στις 31 Νοεμβρίου 2023 λήγουν οι συμβάσεις περισσότερων από χίλιους εργαζόμενους του προγράμματος των Κινητών Μονάδων Υγείας, που από τον Απρίλιο 2021 είχαν σημαντικότατη συνεισφορά στην αντιμετώπιση της επιδημίας COVID-19 και συνεχίζουν να προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας, στελεχώνοντας Κινητές Μονάδες, Κέντρα Διαγνωστικών Ελέγχων και το Κέντρο Επιχειρήσεων.
Από όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνεται ότι η υγειονομική φροντίδα των προσφύγων και συνολικά η παροχή αναγκαίων υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας δεν μπορεί να εξασφαλισθεί με προγράμματα με ημερομηνία λήξης και με διαρκή εργασιακή ομηρία των εργαζομένων που έχουν αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία και καλύπτουν κρίσιμες ανάγκες.
Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:
- Τι σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση με τους περίπου 460 εργαζόμενους του προγράμματος "Ολοκληρωμένη επείγουσα παρέμβαση Υγείας για την προσφυγική κρίση" και τους περίπου 1.000 εργαζομένων του προγράμματος των Κινητών Μονάδων Υγείας, ώστε να διασφαλιστεί η ένταξή τους σε αντίστοιχες κρατικές δομές με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
- Τι σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση για την ουσιαστική υγειονομική φροντίδα των προσφύγων και την παροχή σύγχρονων δωρεάν υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας από αποκλειστικά κρατικές δομές με επαρκή χρηματοδότηση και στελέχωση».