Τρίτη 12 Ιουλίου 2022

Για την απόφαση του ΣτΕ σχετικά με την διαγραφή του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου από το μητρώο των φορέων Γενικής Κυβέρνησης της ΕΛΣΤΑΤ.

                    ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ


Για την απόφαση του ΣτΕ σχετικά με την διαγραφή του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου από το μητρώο των φορέων Γενικής Κυβέρνησης της ΕΛΣΤΑΤ.


Πολύς ντόρος την τελευταία βδομάδα για την διαγραφή του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου από το μητρώο των φορέων Γενικής Κυβέρνησης της ΕΛΣΤΑΤ, μιας “ανεξάρτητης Αρχής”, η οποία καμιά σχέση δεν έχει με προγραμματισμό και καταβολή χρηματοδότησης και πληρωμών.

Ευκαιρία βρήκαν κάποιοι να χαϊδέψουν τα αυτιά των εργαζόμενων,  να καλλιεργήσουν αυταπάτες, αλλά και για να κινδυνολογήσουν. Το ότι το νοσοκομείο δεν θα έχει δημόσιο χαρακτήρα και θα γίνει Διαβαλκανικό, το ότι δικαιούμαστε τώρα 13ο και 14ο μισθό, ή θα βγούμε από την ΕΑΠ και θα κινδυνέψει η πληρωμή μας, ή αν βγούμε μπορεί να πληρωνόμαστε στο τέλος του μήνα.

Αυτό που επιβεβαίωσε η απόφαση είναι ότι το νοσοκομείο έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, αφού το κράτος ορίζει μόνο τα 3/7 στο Διοικητικό Συμβούλιο, σε αντίθεση με τα άλλα δημόσια νοσοκομεία που ορίζει την πλειοψηφία.

Το αν θα πάρουμε 13ο και 14ο μισθό δε θα είναι αποτέλεσμα μιας δικαστικής απόφασης, αλλά της διεκδίκησης των εργαζόμενων. Διεκδίκηση, μέσω ΣΣΕ που τόσο η Ενωτική Πρωτοβουλία όσο και το Ενιαίο Ψηφοδέλτιο απεμπόλησαν στις διαπραγματεύσεις των 2 τελευταίων ΣΣΕ. Πάει πολύ τώρα να μας πουν όταν διεκδικούν, όταν οι μεν μας έλεγαν ότι είναι παράνομο και οι δε ειρωνεύονταν ρωτώντας τάχα γιατί όχι 15ος και 16ος μισθός...

Ως μνημείο καιροσκοπισμού, αξίζει να αναφέρουμε την ανακοίνωση της Ενωτικής Πρωτοβουλίας, που από τη μια μεριά απαιτεί την εξαίρεση του νοσοκομείου από την ΕΑΠ, ενώ στο Δ.Σ. βάζουν αίτημα να διεκδικήσει το σωματείο με όλα τα μέσα, την παραμονή του νοσοκομείου στην ΕΑΠ!!! Όλα τα έχει το πανέρι της Ενωτικής Πρωτοβουλίας...

Την “ιερή αγελάδα” όμως, τον τρόπο λειτουργίας του νοσοκομείου με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, κανένας τους δεν την αγγίζει. Κάποιοι τώρα ανακαλύπτουν ότι το νοσοκομείο θα μετατραπεί σταδιακά “από νοσοκομείο δίπλα στον άνθρωπο σε νοσοκομείο δίπλα στη λογιστική κερδοφορία”. Καλά ξυπνητούρια μετά από τη χειμερία νάρκη το 2015 συνάδελφοι!!!

Να είναι σε κάθε συνάδελφο ξεκάθαρο, ότι ακόμα και η διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια του νοσοκομείου έχουν όρια. Πόσο αυτοτελές θα είναι το νοσοκομείο, αν το κράτος κόψει τη χρηματοδότηση της μισθοδοσίας ή αν κλείσει τη στρόφιγγα των πληρωμών του ΕΟΠΥY; Να λοιπόν τα όρια της διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας απ’ τη μια μεριά. 

Απ’ την άλλη δε θα ιδρώσει και  το αυτί του κράτους, αν το νοσοκομείο αξιοποιώντας την, κλείσει κάποια τμήματα ή αναπτύξει κάποια άλλα, με ότι αυτό συνεπάγεται για ασθενείς και εργαζόμενους. Πάντα υπό τον όρο ότι δεν έρχεται σε σύγκρουση με τις προτεραιότητες του κράτους, αν δηλαδή το επιβαρύνει λιγότερο, αν και κατά πόσο επωφελούνται οι επιχειρηματικοί όμιλοι, τόσο της υγείας όσο και οι υπόλοιποι, αν και σε ποιο βαθμό εξασφαλίζεται η μέγιστη δυνατή συναίνεση ή ανοχή του κόσμου. Να γιατί πρέπει οι εργαζόμενοι να είναι σε διαρκή επαγρύπνηση. 

Να τι έχουμε να αντιπαλέψουμε ώστε να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, να επιστρέψουν οι συνάδελφοι απ’ την αναστολή, να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι, να δούμε αυξήσεις, να πληρωθούμε τον 13ο και τον 14ο μισθό.



Ιούλης 2022