Απόφαση ΔΣ ΣΕΝΠ
Και ενώ η κυβέρνηση προσπάθησε να τερματίσει την πανδημία καταργώντας κάθε μέτρο ελέγχου και προστασίας, εκτός βέβαια αυτό της ατομικής ευθύνης, για να διασφαλίσει την συνέχιση της κερδοφορίας των μεγαλοξενοδόχων, η πανδημία από την πλευρά της δεν ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της κυβέρνησης και δεν έδωσε τέλος στον εαυτό της.
Βρισκόμαστε 2,5 χρόνια μετά την εμφάνιση πανδημίας και το ΕΣΥ μετράει τις πληγές του, με δομές, που για όλο το διάστημα μετατράπηκαν σε μιας νόσου, τώρα καλούνται να ανταποκριθούν στις ολοένα και αυξημένες ανάγκες του λαού, με εργαζόμενους εξουθενωμένους και απαξιωμένους.
Τα κενά στο ΕΣΥ αλλά και στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου είναι τεράστια. Σε έναν κουτσουρεμένο Ε.Κ.Λ. οι ελλείψεις αγγίζουν τις 400 σε όλες τις ειδικότητες ενώ μέρος αυτών καλύπτονται από επικουρικούς, συμβάσεις του ΟΑΕΔ, συμβάσεις διαφόρων προγραμμάτων αλλά και εργαζόμενους που ανήκουν σε δουλεμπορικά. Και την ίδια ώρα ένας αριθμός εργαζομένων είναι μακριά από την παραγωγική διαδικασία ουσιαστικά στην ανεργία με τη διαδικασία της αναστολής.
Και όλα αυτά δεν είναι τίποτε άλλο από αυτό, που όλες οι κυβερνήσεις δεσμεύονται και εφαρμόζουν, η μετατροπή των νοσοκομείων σε επιχειρήσεις. Το “νέο ΕΣΥ” ξεδιπλώνεται τάχιστα γιατί τέτοιες είναι οι απαιτήσεις ιδιωτών και ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. Και η βιασύνη επιβεβαιώνεται από την παρουσία του ΟΔΙΠΥ στα νοσοκομεία.
Ένα βήμα στην παραπέρα εμπορευματοποίηση της υγείας και η ίδρυσή του (Οργανισμός Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία Α.Ε.). Πρόκειται ουσιαστικά για ένα εργαλείο αξιολόγησης και πιστοποίησης των παρόχων υπηρεσιών υγείας, δημόσιων και ιδιωτικών. Ο πρόσφατα ψηφισμένος ν. 4931/2022 για τον ΕΟΠΥΥ, την ΠΦΥ και τα απογευματινά χειρουργεία είναι η εξειδίκευση των κατευθύνσεων του ΟΔΙΠΥ στους συγκεκριμένους τομείς.
Η “χαρτούρα” που καλούνται να διεκπεραιώσουν εμπλεκόμενοι συνάδελφοι, πατάει πάνω σε υπαρκτά ζητήματα. Η λύση τους παραπέμπεται απλά και μόνο στην ύπαρξη των οδηγιών και κατευθύνσεων του ΟΔΙΠΥ, αφού δεν υπάρχει καμιά μέριμνα για το ποιός θα εφαρμόσει τις οδηγίες αυτές! Φαίνεται πλέον πιο καθαρά, αυτό που λέμε εδώ και χρόνια, ότι οι ελλείψεις σε προσωπικό με μόνιμες εργασιακές σχέσεις και η υποκατάστασή τους με ελαστικές, αποτελούν προϋπόθεση του νοσοκομείου-επιχείρηση.
Οι μέχρι τώρα κατευθύνσεις του ΟΔΙΠΥ, αλλά και αυτές που θα ακολουθήσουν, αποτελούν κριτήρια χρηματοδότησης των νοσοκομείων.
Οι κόκκινοι, μπλε, ροζ και όσοι άλλοι χρωματικοί κωδικοί του ΟΔΙΠΥ κατά την προσπάθεια εφαρμογής τους αναδεικνύουν τη βαθειά υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση. Τα τμήματα με τους ελάχιστους νοσηλευτές ανά βάρδια με την τεχνική υπηρεσία να μετριέται στα δάκτυλα του ενός χεριού, με τις εργολαβικές εταιρείες να συμπληρώνουν τα κενά και με την ένδεια προσωπικού σε κάθε υποστηρικτική ειδικότητα που μόνο ήσυχους δεν μπορεί να μας αφήνει.
Ο αγώνας να μην περάσουν οι αντιδραστικές πολιτικές για νοσοκομεία –επιχειρήσεις είναι αγώνας που αφορά όλους, είτε πρόκειται για εργαζόμενους και τις συνθήκες εργασίας, ακόμη και για όσους πιστεύουν ότι “τρύπωσαν” κάπου και θα μείνουν αλώβητοι, είτε για το λαό που μαζί με τους απλήρωτους λογαριασμούς θα τσαλακώνεται καθημερινά στην αναζήτηση θεραπείας.
Ζητάμε:
Άμεση προκήρυξη των 32 θέσεων νοσηλευτών ΜΕΘ - Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού
Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων - Επιστροφή των εργαζόμενων σε αναστολή.
13Ος και 14ος και αυξήσεις στους μισθούς για να αναπληρωθεί μέρος των απωλειών μας, αξιοπρεπείς αποζημιώσεις σε εφημερίες και εξαιρέσιμα.
Στην πρόσφατη δήλωση της αναπληρώτριας υπουργού “δεν εκδίδουμε νέους οργανισμούς νοσοκομείων γιατί σκοπεύουμε να κλείσουν αρκετά νοσοκομεία οπότε θα τους φτιάξουμε με τη συγχώνευσή τους”, απαντάμε:
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΙΣ 12.00μμ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ ΤΗΝ ΦΙΕΣΤΑ ΤΗΣ