Για την Σύμπραξη Δημοσίου - Ιδιωτικού Τομέα μεταξύ του ομίλου ΙΑΣΩ και της Γ' Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ
- Κο
Την πρώτη Σύμπραξη Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στην παιδιατρική φροντίδα, σε επίπεδο Αττικής, μεταξύ του ομίλου ΙΑΣΩ και της Γ' Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ που στεγάζεται στο «Αττικό» Νοσοκομείο, ανακοίνωσε η ιδιωτική κλινική, δείχνοντας ότι το σχέδιο της κυβέρνησης για το «νέο ΕΣΥ» της μεγαλύτερης εμπορευματοποίησης προχωράει στην πράξη.
Σύμφωνα με τον όμιλο ΙΑΣΩ, οι άξονες της «συνεργασίας» περιλαμβάνουν «την εκπαίδευση των ειδικευόμενων ιατρών της Γ’ Παιδιατρικής Κλινικής, καθώς και την εκπαίδευση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο ΙΑΣΩ Παίδων και στα Ειδικά Ιατρεία και στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του ΠΓΝ “Αττικόν”, την “αντιμετώπιση περιστατικών υψηλού βαθμού δυσκολίας” και τη “διενέργεια διαγνωστικών και επεμβατικών πράξεων όταν προκύπτουν ανάγκες εξειδικευμένης φροντίδας ή χρήσης ειδικού εξοπλισμού τεχνολογίας αιχμής».
«Το εν λόγω επιχειρηματικό deal (γιατί περί τέτοιου πρόκειται) αποδεικνύει ότι το σχέδιο της κυβέρνησης για το "νέο ΕΣΥ'' υλοποιείται ταχύτατα. Καθόλου τυχαία, η εν λόγω πανεπιστημιακή κλινική είναι μία από τις πρώτες που εφαρμόζουν τις κατευθύνσεις κυβέρνησης και υπουργείου, αφού η διευθύντριά της κ. Παπαευαγγέλου αποτελεί μέλος της "Επιτροπής Ειδικών" για την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας, έχοντας αναλάβει από καιρό το ρόλο υπεράσπισης της κυβερνητικής πολιτικής», σημειώνει η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών.
Η ΔΗΠΑΚ θέτει ορισμένα λογικά ερωτήματα:
- «Πώς ακριβώς προάγεται η εκπαίδευση των ειδικευόμενων γιατρών και του προσωπικού της Γ' Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής από την εν λόγω συμφωνία; Ανοίγοντας το δρόμο για μετακινήσεις προσωπικού και παρέχοντας τζάμπα εργασία στον Όμιλο ΙΑΣΩ; Την ώρα που το προσωπικό, ιατρικό και νοσηλευτικό, προσπαθεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες φροντίδας των μικρών ασθενών, σε μία κλινική που ήδη περιθάλπει απαιτητικά και εξειδικευμένα περιστατικά, και παράλληλα νεογνά, παιδιά και εφήβους που νοσούν με COVID-19 από την αρχή της πανδημίας. Την ίδια ώρα κυβέρνηση, υπουργείο και η συγκεκριμένη κλινική αγνοούν τα αιτήματα των ειδικευόμενων γιατρών για την εκπαίδευσή τους, που η περίοδος της πανδημίας έχει ήδη οδηγήσει στην υποβάθμισή της. Εκτός, βέβαια, αν εννοούν ότι οι γνώσεις που "λείπουν" από το προσωπικό αφορούν το ... καλύτερο marketing, απέναντι στον ασθενή-πελάτη!
- Ποιες θα είναι οι συνέπειες στην περίθαλψη των παιδιατρικών ασθενών; Είναι γνωστό ότι οι ελλείψεις στο ΠΓΝ ''Αττικόν'' "χτυπάνε κόκκινο", ιδιαίτερα σε ότι αφορά νεογνά και παιδιά. Χαρακτηριστικά, το νοσοκομείο διαθέτει μόνο μία παιδοαναισθησιολόγο, με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται οι ανάγκες για τακτικά και έκτακτα περιστατικά, χειρουργικά περιστατικά πολλές φορές να παραπέμπονται αναγκαστικά σε κάποιο νοσοκομείο Παίδων της Αττικής. Η υποστελέχωση της ΜΕΘ Παίδων, έχει ως αποτέλεσμα συχνά, παιδιά που χρήζουν εντατικής νοσηλείας να νοσηλεύονται στην παιδιατρική κλινική. Τι απάντηση δίνουν σε αυτό; Αντί να εξασφαλίσουν το σύνολο του αναγκαίου εξειδικευμένου προσωπικού και εξοπλισμού για την παιδιατρική περίθαλψη σε ένα τεταρτοβάθμιο νοσοκομείο του λεκανοπεδίου, ανοίγουν νέο πεδίο κερδοφορίας για τον όμιλο ΙΑΣΩ. Φορτώνουν για άλλη μία φορά το "λογαριασμό" στους γονείς, σε όσους βέβαια θα μπορούν να ανταποκριθούν στο κόστος! Καλώντας το προσωπικό να επιλέξει, ποιοι ασθενείς θα λάβουν τι περίθαλψη, ανάλογα με το τι αντέχει η τσέπη της οικογένειάς τους!
- Η νέα "συμφωνία" θα αφορά και παιδιά που νοσούν με COVID-19 ή αυτοί οι ασθενείς δεν πληρούν τις προδιαγραφές του ομίλου ΙΑΣΩ; Γιατί η μέχρι τώρα εμπειρία της πανδημίας αποδεικνύει ότι οι επιχειρηματικοί όμιλοι εκτόξευσαν τα κέρδη τους, μένοντας θεατές στον αγώνα τον νοσοκομειακών γιατρών να προστατεύσουν την υγεία των ασθενών τους.
Για άλλη μία φορά αποδεικνύεται ότι η "αγαστή συνεργασία" δημόσιου - ιδιωτικού τομέα στοχεύει στην αύξηση της κερδοφορίας των μεγάλων ομίλων στον κλάδο της υγείας και την περαιτέρω εμπορευματοποίηση της λειτουργίας των δημόσιων Νοσοκομείων με επιχειρηματικά κριτήρια.
Το σύνθημα του Ομίλου ΙΑΣΩ για τη συγκεκριμένη ΣΔΙΤ είναι “η υγεία κάθε παιδιού είναι για εμάς, το Α & το Ω”. Αν θέλουν να είναι ειλικρινής θα πρέπει να το αλλάξουν σε “η υγεία κάθε παιδιού που έχουν οι γονείς του γεμάτο πορτοφόλι είναι για εμάς, το Α και το Ω''».
Η ΔΗΠΑΚ καλεί τους συναδέλφους της να κάνουν πράξη κάθε μέρα, «με τη δουλειά και το παράδειγμα τους το σύνθημα της ΟΕΝΓΕ: “Τα παιδιά όλου του κόσμου είναι και δικά μας παιδιά”».