Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022

Με ξένα κάθε φορά… κόλλυβα


Καλοκαίρι 2021 με “εντέλλεσθε” προσωπικού η κάλυψη των αναγκών σε δομές, κυρίως νησιωτικές, που βογκούν  κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

Το πήραν πίσω από την κατακραυγή των εργαζόμενων.

Καλοκαίρι του 2022 η κάλυψη αντίστοιχων αναγκών με αποζημιώσεις αυτή τη φορά στους “εθελοντές” εργαζόμενους.

Σε αυτό το βαθιά υποστελεχωμένο σύστημα υγείας που με το “νέο ΕΣΥ” απογειώνεται η εμπορευματοποίηση,  με τα νοσοκομεία να τροχειοδρομούνται σε δραστηριότητες που αποφέρουν έσοδα, η κυβέρνηση το “τερματίζει” αξιοποιώντας νόμους περί εκτάκτων υπηρεσιακών αναγκών. 

Λες και δεν προϋπήρχαν οι ανάγκες, αλλά προέκυψαν τώρα, μιας και η “βαριά βιομηχανία” που ακούει στο  όνομα τουρισμός αποτελεί φαινόμενο που προέκυψε σε κενό.

Την ίδια στιγμή με “εντέλλεσθε”  παθολόγοι από το ψυχιατρικό  νοσοκομείο καλούνται να καλύψουν ανάγκες της παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου της Πτολεμαΐδας.

17 ακτινολόγοι της 4ης ΥΠΕ υποχρεώνονται να εφημερεύουν στο νοσοκομείο του Πολύγυρου.

Ταυτόχρονα δεν ανανεώνονται οι συμβάσεις 7 ειδικευόμενων γιατρών στο νοσοκομείο της Καστοριάς λόγω κόστους.

Στο πανεπιστημιακό της Λάρισας στο ακτινοδιαγνωστικό εργαστήριο από τις 56 θέσεις οι 33 είναι καλυμμένες με σοβαρό πρόβλημα στην καθημερινή του λειτουργία.

Στο νοσοκομείο της Λιβαδειάς το ακτινολογικό λειτουργεί με έναν ακτινολόγο.

Στο Παπανικολάου ΩΡΛ κλινική με έναν ειδικό.

Και όλα αυτά είναι μία ενδεικτική εικόνα για το τι πραγματικά συμβαίνει στο δημόσιο σύστημα υγείας. Κάθε νοσοκομείο ασφυκτιά στις ελλείψεις του. Σοφά λέει ο λαός “με πορδές δεν βάφονται αυγά”

Και από την άλλη να έχεις την κυβέρνηση και τον υπουργό να σου τη λέει κιόλας δηλώνοντας ότι “υπάρχει πίεση στο ΕΣΥ, δεν είναι ελκυστικό. Πλέον, επειδή έχουμε κουρασμένους, γυναίκες και άνδρες, από όλη αυτήν τη διαδικασία, δεν υπάρχει κόσμος που με μεγάλη ευχαρίστηση να θέλει να μπει αυτήν τη στιγμή στο σύστημα ”. Λες και δεν προχωρούν σε προκηρύξεις νέων μόνιμων θέσεων μην τυχόν και φάνε πόρτα. Με αποτέλεσμα να  συνεχίζεται η μείωση του αριθμού των μόνιμων εργαζομένων ακόμα και εν μέσω επιδημίας, από 77.532 τον Μάρτη 2020 σε 74.196 τον Απρίλη 2022. 

Στην ίδια ρότα και η δήλωση της αναπληρώτριας υπουργού “δεν εκδίδουμε νέους οργανισμούς νοσοκομείων γιατί σκοπεύουμε να κλείσουν αρκετά νοσοκομεία οπότε θα τους φτιάξουμε με τη συγχώνευσή τους”!!!.

Ένα τέτοιο σύστημα υγείας, όλες οι κυβερνήσεις χωρίς καμία εξαίρεση φρόντισαν να το αποψιλώσουν, να κάνουν ρουτίνα την ανακύκλωση προσωπικού και “περιοδεύοντα θίασο” τους εργαζόμενους. 

Η ίδια κυβέρνηση ή όποια προκύψει με οποιοδήποτε πρόσημο, και οποιαδήποτε χρωματισμό, τα ίδια αυτά υλικά και αυτούς τους τρόπους θα συνεχίζει να αξιοποιεί, γιατί αυτό επιτάσσει ένα εμπορευματοποιημένο σύστημα υγείας.

Η λύση βρίσκεται τον αγώνα ενάντια στον πραγματικό μας εχθρό – τους επιχειρηματικούς ομίλους και  την πολιτική κυβερνήσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης που τους υπηρετεί – και διεκδικούμε:

► Αυξήσεις στους μισθούς. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.

► Ανάκληση των αναστολών εργασίας των εργαζομένων σε μονάδες υγείας και πρόνοιας

► Ενίσχυση των δημόσιων μονάδων υγείας και πρόνοιας με επείγουσες προσλήψεις και μονιμοποίηση των συμβασιούχων

► Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης σε Υγεία, Πρόνοια και Κοινωνική Ασφάλιση.

Γιατί, σήμερα στον 21ο αιώνα υπάρχει η δυνατότητα για ένα δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας με Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και δημόσια νοσοκομεία που θα καλύπτουν όλες τις ανάγκες, τις δικές μας και των παιδιών μας.

                                 ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ