Τσιχλόφουσκες
Πολύς ντόρος έγινε τους περασμένους μήνες για τη διπλή αύξηση του κατώτερου μισθού, που η κυβέρνηση διαφήμισε ως «αντίδοτο» τάχα στην ακρίβεια. Ο παρατεταμένος όμως πληθωρισμός, που από μήνα σε μήνα αυξάνεται ακόμα περισσότερο, κάνει αυτές τις αυξήσεις των 0,50 ευρώ τη μέρα να μοιάζουν με ...τσιχλόφουσκες. Οσο κι αν τις φουσκώσουν, για να διασκεδάσουν τη λαϊκή αγανάκτηση που φουντώνει, σε τίποτα δεν αλλάζει το γεγονός ότι η αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού συρρικνώθηκε ακόμα περισσότερο από τις ανατιμήσεις του Απρίλη, κατά 18% και 28%, για τις συμβάσεις πλήρους και μερικής απασχόλησης αντίστοιχα. Μάλιστα, σχετικές έρευνες διαπιστώνουν ότι από μήνα σε μήνα μεγαλώνει η χασούρα για τον λαό, αφού τον Μάρτη τα ποσοστά της υποχώρησης ήταν 14,7% και 23,7%, αντίστοιχα. Στο σύνολό του, ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα για τον μήνα Απρίλη είχε απολέσει το 9,9% της αγοραστικής του δύναμης, ποσοστό που δεν μπορεί με τίποτα να αναπληρωθεί από τις αυξήσεις - ψίχουλα που δίνει η κυβέρνηση με τον κατάπτυστο νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου. Τα στοιχεία αυτά - αν και υποτιμημένα σε σχέση με την πραγματικότητα που βιώνει ο λαός - έρχονται να επιβεβαιώσουν το αυτονόητο: Την ανάγκη να δυναμώσει η πάλη για ΣΣΕ με πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, για ουσιαστικά μέτρα προστασίας των βιοπαλαιστών από την ακρίβεια, για αναπροσαρμογές στους μισθούς με βάση τον πληθωρισμό που κατατρώει το λαϊκό εισόδημα.
Θάνατοι...
Μείωση κατά 22% εμφάνισαν διεθνώς οι νοσηλείες ασθενών με σοβαρό έμφραγμα μέσα στην πανδημία, σύμφωνα με ευρωπαϊκή έρευνα. Τα στοιχεία καταγράφουν επίσης για την ίδια περίοδο καθυστέρηση κατά μέσο όρο 69 λεπτών στην παροχή ιατρικής βοήθειας για σοβαρό έμφραγμα, μείωση κατά 34% στις καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις και κατά 49% στις εμφυτεύσεις ηλεκτρονικών συσκευών, όπως βηματοδότες κ.ο.κ. Προφανώς δεν σταμάτησαν ξαφνικά άνθρωποι να αντιμετωπίζουν καρδιοπάθειες. Και η «σημαντική παγκόσμια μείωση» στις νοσηλείες ασθενών με καρδιαγγειακή νόσο που καταγράφει η έρευνα, απλώς σημαίνει αύξηση όσων πέθαναν στο σπίτι τους αβοήθητοι. Αλλο εύρημα δείχνει ότι τα νοσοκομεία αναγκάστηκαν να αντιμετωπίσουν πλημμελώς καρδιολογικά περιστατικά μέσα στην πανδημία (π.χ. αντί για τοποθέτηση «στεντ» να χορηγούν φάρμακα), με αποτέλεσμα να υπάρχει αυξημένη θνητότητα. Θυμίζουμε επίσης ότι, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, κατά τη διετία 2020-'21 καταγράφηκαν τουλάχιστον 15 εκατομμύρια περισσότεροι θάνατοι παγκοσμίως, εκ των οποίων μόνο το 1/3 οφείλεται στον Covid-19, ενώ είναι χαρακτηριστικές δηλώσεις επιστημόνων που σχολιάζουν την παραπάνω έρευνα και προειδοποιούν ότι θα συνεχίσουν να υπάρχουν θάνατοι και «νόσοι που αλλιώς δεν θα είχαν συμβεί».
... φραγκοδίφραγκα
Ολα τα παραπάνω κάνουν «φραγκοδίφραγκα» το πώς οι λαοί πλήρωσαν, πληρώνουν και θα συνεχίσουν παντού να πληρώνουν τη μετατροπή των συστημάτων Υγείας σε «μίας νόσου». Μια μετατροπή που αποτέλεσε επιλογή για όλες τις αστικές κυβερνήσεις, αφού τα εμπορευματοποιημένα συστήματα Υγείας αποδείχθηκαν ανίκανα να σηκώσουν το βάρος της ουσιαστικής προστασίας του λαού από την πανδημία και παράλληλα άλλες ασθένειες. Είναι ξεκάθαρο ότι η Υγεία - εμπόρευμα, η αντιμετώπιση της πιο ζωτικής ανάγκης ως πεδίου κερδοφόρων επενδύσεων, φέρνει πολύ περισσότερο πόνο, ενώ η σύγχρονη ιατρική επιστήμη έχει σήμερα την ικανότητα να φροντίσει και να γιατρέψει πολύ περισσότερες ασθένειες απ' ό,τι στο παρελθόν, να αντιμετωπίσει περισσότερες και δυσκολότερες αρρώστιες. Αυτή η μεγάλη αντίφαση δείχνει και τη διέξοδο για τον λαό: Για να έχει την υγεία του και να μην κινδυνεύει να πάει σαν το σκυλί στ' αμπέλι, εξαιτίας της σημερινής άθλιας κατάστασης στα συστήματα της Υγείας, πρέπει να δυναμώσει τον αγώνα για σύγχρονες, αποκλειστικά δημόσιες, δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, να βάλει στο στόχαστρο τον πραγματικό ένοχο, τον καπιταλισμό, που εμπορευματοποιεί τις ανάγκες του για να κερδίζουν μια χούφτα παράσιτα.