Τρίτη 21 Ιουνίου 2022

ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΙΟΥΝΙΟΥ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ και ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ

 ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΙΟΥΝΙΟΥ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ και ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ

γιατί οι πρόσφατες κυβερνητικές εξαγγελίες για το «νέο ΕΣΥ», όπως το «ονειρεύονται» οι ιδιοκτήτες ασφαλιστικών εταιρειών, ιδιωτικών κλινικών και διαγνωστικών κέντρων, πρέπει να ΣΗΜΑΝΟΥΝ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ σε κάθε εργαζόμενο, σε κάθε λαϊκή οικογένεια.

Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη δήλωση της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας σε επίσκεψη στον Ευαγγελισμό, ότι “δεν εκδίδει νέους οργανισμούς νοσοκομείων, διότι σκοπεύει να κλείσει αρκετά νοσοκομεία, οπότε θα τους φτιάξει μετά τη συγχώνευσή τους”, με τον υπουργό Υγείας να συμπληρώνει, ότι το νοσοκομείο Σαντορίνης – που με νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, «λειτουργεί ως υποκατάστημα» της Ανώνυμης Εταιρείας Μονάδων Υγείας – είναι «πιλότος» για τη λειτουργία των νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Βασικό χαρακτηριστικό του «νέου ΕΣΥ» είναι η λειτουργία των μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με βάση τις κατευθύνσεις του ΟΔΙΠΥ Α.Ε. (για την «αύξηση του ανταγωνισμού μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων») και τα κριτήρια «Κοστολόγησης Ομοιογενών Διαγνωστικών Κατηγοριών» (DRGs) που διαμόρφωσε το ΚΕΤΕΚΝΥ Α.Ε. (μετεξέλιξη της ΕΣΑΝ Α.Ε.) στη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτούς τους σχεδιασμούς υπηρετεί και ο πρόσφατος νόμος για τον ΕΟΠΥΥ, την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τα απογευματινά χειρουργεία, που προωθεί νέες περικοπές στην υγειονομική περίθαλψη, αύξηση των πληρωμών των ασθενών, επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων και της επιχειρηματικής λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων.

Τη διαμόρφωση κοινών προτύπων λειτουργίας δημόσιων και ιδιωτικών μονάδων υγείας υπηρετεί και η εισαγωγή των εντύπων του ΟΔΙΠΥ Α.Ε. η οποία δημιουργεί νέα προβλήματα στη λειτουργία των νοσηλευτικών τμημάτων, αυξάνοντας το φόρτο εργασίας των λιγοστών νοσηλευτών ανά τμήμα, που δεν αρκούν να καλύψουν ούτε τις βασικές ανάγκες νοσηλευτικής φροντίδας των ασθενών.

Στους ίδιους σχεδιασμούς εντάσσεται και η διαιώνιση των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού, η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων. Γι’ αυτό απορρίπτεται από όλες τις κυβερνήσεις το αίτημα μας για μονιμοποίηση των συμβασιούχων συναδέλφων τη στιγμή που σε δεκάδες νοσοκομεία προχωρεί η διαδικασία για την ανάθεση της καθαριότητας, της φύλαξης και της σίτισης σε εργολαβικές εταιρείες.

Αντί για την κάλυψη των ελλείψεων, συνεχίζεται η μείωση του αριθμού των μονίμων εργαζομένων στην Υγεία ακόμη και εν μέσω επιδημίας (από 77.532 τον Μάρτιο 2020 σε 74.196 τον Απρίλιο 2022).

Συνεχίζεται από την κυβέρνηση της ΝΔ η αξιοποίηση του εμβολιασμού από βασικό όπλο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, σε εργαλείο εκβιασμών και ανατροπής των εργασιακών σχέσεων με χιλιάδες συναδέλφους σε αναστολή εργασίας.

Ταυτόχρονα παραμένουν με ευθύνη της κυβέρνησης «παγωμένοι» οι βασικοί μισθοί μας ενώ η ακρίβεια «θερίζει». Αρνούνται επίσης την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, τη στιγμή που για πολλούς από εμάς, οι καλοκαιρινές διακοπές φαντάζουν «όνειρο θερινής νυκτός». Την ίδια στιγμή οι εφοπλιστικοί όμιλοι απολαμβάνουν 41 προκλητικές φοροαπαλλαγές (κατοχυρωμένες με τις ψήφους ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ στην τελευταία συνταγματική αναθεώρηση), με την ετήσια επιδότηση τους να έχει φτάσει τα 138 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένεται να εισπράξουν επιπλέον 670 εκατ. ευρώ από τα ΕΣΠΑ και το πρόγραμμα “Νέαρχος”, ποσό όχι αρκετό, σύμφωνα με την “κριτική” του ΣΥΡΙΖΑ!!!

Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι τόσο στη φάση της κρίσης όσο και της ανάκαμψης, χαμένοι είμαστε εμείς οι εργαζόμενοι, που πληρώνουμε, με την ένταση της εκμετάλλευσης, της φοροληστείας και τις ανατιμήσεις, είτε για να «διασωθούν» είτε για να αυξηθούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας ενάντια στον πραγματικό μας εχθρό – τους επιχειρηματικούς ομίλους και την πολιτική κυβερνήσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης που τους υπηρετεί – και διεκδικούμε:

► Αυξήσεις στους μισθούς. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, ξεκινώντας με καταβολή επιδόματος αδείας

► Ανάκληση των αναστολών εργασίας των εργαζομένων σε μονάδες υγείας και πρόνοιας

► Ενίσχυση των δημόσιων μονάδων υγείας και πρόνοιας με επείγουσες προσλήψεις και μονιμοποίηση των συμβασιούχων

► Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης σε Υγεία, Πρόνοια και Κοινωνική Ασφάλιση

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΙΟΥΝΗ ΣΤΙΣ 9:00 πμ

στην Αριστοτέλους μπροστά από τις ΥΠΕ