Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021

Αποκλεισμένοι από τους εμβολιασμούς οι πιο φτωχοί στις ΗΠΑ



Συνεχίζεται η εξάπλωση της πανδημίας σε όλο τον κόσμο, με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να ξεπερνούν τα 118,2 εκατ. και οι θάνατοι τα 2,624 εκατ.

Την ίδια ώρα, οι λαοί έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με την ταξική διάσταση της πανδημίας και στο θέμα των εμβολιασμών.

Στις ΗΠΑ, παρότι οι εμβολιασμοί προχωρούν με κάπως γρηγορότερους ρυθμούς σε σχέση με άλλα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη, αναδεικνύονται και σε αυτό το ζήτημα οι έντονες ταξικές αντιθέσεις. Τα πιο φτωχά και εξαθλιωμένα λαϊκά στρώματα κυρίως σε αγροτικές περιοχές, αλλά και οι μειονότητες των Ισπανόφωνων και Αφροαμερικανών, όπως ακριβώς χτυπήθηκαν περισσότερο από την πανδημία, έτσι και τώρα είναι οι κοινωνικές ομάδες που έχουν εμβολιαστεί στο μικρότερο ποσοστό.

διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρή ή θανατηφόρα μόλυνση COVID-19, οι λευκοί έχουν εμβολιαστεί σε διπλάσιο ποσοστό από τους μαύρους και δυόμισι φορές περισσότερο από τους Ισπανόφωνους. Βασικές αιτίες είναι η δύσκολη ή ανύπαρκτη πρόσβασή τους σε δημόσιες δομές Υγείας, ο φόβος και η δυσπιστία απέναντι στην κυβέρνηση και τις κρατικές αρχές λόγω του ρατσισμού και της τρομοκρατίας που έχουν υποστεί, η δυσπιστία απέναντι στα εμβόλια και φάρμακα λόγω της διαχρονικής τους ιατρικής εκμετάλλευσης και εγκατάλειψης.

Στο μεταξύ, στην Ευρώπη, στο πλαίσιο των εντεινόμενων ανταγωνισμών για την «κούρσα των εμβολίων», συνεχίζεται η αντιπαράθεση ΕΕ - Βρετανίας σχετικά με το ποιος... απαγορεύει εξαγωγές εμβολίων. Η βρετανική κυβέρνηση αντέδρασε στον προχτεσινό ισχυρισμό του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ότι ΗΠΑ και Βρετανία έχουν επιβάλει πλήρη απαγόρευση της εξαγωγής εμβολίων ή συστατικών που παράγονται στην επικράτειά τους. Ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Ντομινίκ Ράαμπ, ζήτησε από την ΕΕ να ανακαλέσει, ενώ ο αναπληρωτής πρέσβης της ΕΕ στη Βρετανία κλήθηκε για «συζητήσεις».

Από την πλευρά του, ο Σ. Μισέλ προσπάθησε να ρίξει τους τόνους, ωστόσο υπονόησε σε ανάρτησή του ότι υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τρόποι τα κράτη να απαγορεύσουν ή να περιορίσουν εξαγωγές εμβολίων ή φαρμάκων.