Τρίτη 23 Μαρτίου 2021

«ΜΕΤΡΑ» ΓΙΑ ΜΑΖΙΚΑ ΤΕΣΤ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ Μπαλάκι στην «ατομική ευθύνη» και ο λογαριασμός στα ασφαλιστικά ταμεία ...αντί για ενίσχυση των δομών Πρωτοβάθμιας Υγείας και διενέργεια συστηματικών τεστ με ευθύνη τους


Μπαλάκι στην «ατομική ευθύνη» και ο λογαριασμός στα ασφαλιστικά ταμεία

...αντί για ενίσχυση των δομών Πρωτοβάθμιας Υγείας και διενέργεια συστηματικών τεστ με ευθύνη τους

Το μπαλάκι στην «ατομική ευθύνη» και στα ασφαλιστικά ταμεία, αντί να προσλάβει προσωπικό και να αναπτυχθούν όλες οι μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και με ευθύνη των γιατρών να γίνονται συστηματικά τα τεστ, πετάει και πάλι η κυβέρνηση με τις ανακοινώσεις που έκανε την περασμένη Παρασκευή για τα 4 self test το μήνα που θα μπορούν να προμηθεύονται οι πολίτες με τον ΑΜΚΑ τους από τα φαρμακεία, από τις αρχές Απρίλη.

Χτες, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Α. Σκέρτσος μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό σημείωσε ότι έναν χρόνο μετά «στόχος είναι να υπάρχει μαζική διάγνωση των θετικών κρουσμάτων», με το μικρότερο κρατικό κόστος, και ότι θα υπάρχει ένα «συμβολικό, προκαθορισμένο» αντίτιμο για όποιον πολίτη επιθυμεί να τον βοηθήσει ο φαρμακοποιός, είτε για τη διενέργεια είτε για την εκπαίδευσή του προκειμένου να πραγματοποιεί το τεστ μόνος του.

Δηλαδή τα λαϊκά στρώματα να πληρώνουν από την τσέπη τους στο φαρμακείο, είτε για την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας, όπως είναι η διενέργεια ενός τεστ, είτε για να ...αυτοεκπαιδευτούν στην αυτοδιενέργεια δειγματοληψίας και στην αυτοαξιολόγηση των ενδείξεων... Και μετά να το δηλώνουν κάπου (κατά την κυβέρνηση, σε κάποια πλατφόρμα που θα φτιαχτεί), κατά τη βούλησή του ο καθένας. Κι όλα αυτά όταν η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί απαιτεί αυξημένη επιδημιολογική επιτήρηση, από έμπειρο και εξειδικευμένο υγειονομικό προσωπικό, το οποίο γνωρίζει τους περιορισμούς των συγκεκριμένων εργαλείων που διαθέτει (χαμηλής ευαισθησίας τεστ). Να σημειωθεί ότι η αυτοδειγματοληψία από κάποιον μη έμπειρο, έτσι κι αλλιώς αυξάνει τις πιθανότητες λανθασμένου αποτελέσματος.

Αυτός είναι ο... «σχεδιασμός» της κυβέρνησης, ο οποίος είναι όχι μόνο ανεπαρκής αλλά και εν δυνάμει επικίνδυνος, καθώς η διενέργεια μαζικών και επαναλαμβανόμενων τεστ είναι κρίσιμος παράγοντας για την πρόληψη της νόσου.

Πίσω από τη δήθεν «παροχή», με δυο λόγια, κρύβεται η πολιτική της κυβέρνησης που διατηρεί τα χάλια ιδιαίτερα στην ΠΦΥ, αρνούμενη να τη στελεχώσει και να τη χρηματοδοτήσει, ενώ την ίδια ώρα αξιοποιεί κάθε πτυχή της πανδημίας για να «περπατήσει» παραπέρα η πολιτική εμπορευματοποίησης της δημόσιας Υγείας, συρρικνώνοντας κι άλλο τις κρατικές δαπάνες για την ΠΦΥ και μετακυλίοντας όλο και περισσότερες υπηρεσίες της στα φαρμακεία, όπως έκανε π.χ. με τον αντιγριπικό εμβολιασμό, ενώ στα σχέδια είναι και ο εμβολιασμός έναντι της Covid-19 να περάσει από εκεί.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Α. Βαλτάς, σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου είπε ότι «όλοι οι συμμετέχοντες της Υγείας κατάφεραν να μειώσουν τα ποσά του clawback, πλην των φαρμακοποιών», πρόσθεσε ότι παραμένει άγνωστο πότε θα είναι δυνατή η διενέργεια self test (μέχρι να γίνει διαγωνισμός, πλατφόρμα οργάνωσης, συμφωνία με φαρμακαποθήκες, κατανομή των εμβολίων στα φαρμακεία) και ζήτησε μέχρι τότε «να πραγματοποιούνται rapid test υπό προϋποθέσεις, για πολίτες που θα επιλέγουν οι ίδιοι τον έλεγχό τους και θα πληρώνουν το τεστ. Θα πρέπει να διανέμονται περίπου 30 εκατ. τεστ το μήνα. Οι φαρμακοποιοί περιμένουν μια συμβολική αμοιβή και για τη διανομή των self test».

Και σε αυτό το ζήτημα επιβεβαιώνεται πάντως ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να βάζει τη ζωή του λαού στη ζυγαριά του «κόστους - οφέλους» για το κεφάλαιο και το κράτος του. Επιβεβαιώνεται η ανάγκη να δυναμώσει η πάλη για: Δωρεάν μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ για όλο το λαό. Αμεσα μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τη στελέχωση δημόσιων δομών ΠΦΥ, υπεύθυνων για την καταγραφή των επιδημιολογικών δεδομένων, τον εντοπισμό - απομόνωση κρουσμάτων και την ιχνηλάτηση των επαφών τους. Πλήρη - αναλυτική καταγραφή και επικοινωνία όλων των επιδημιολογικών δεδομένων της επιδημίας. Αμεση επίταξη των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων για τη δωρεάν διενέργεια μαζικών τεστ μοριακού ελέγχου.