Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020

Ανακαλύπτοντας εκ νέου την Αμερική

Ανακαλύπτοντας εκ νέου την Αμερική.
Σαν να μην έφτανε μία φορά που η Αμερική ήρθε στο προσκήνιο προ 500 ετών, η Ενωτική Πρωτοβουλία την ανακαλύπτει ξανά, ζητώντας αντιπροσωπευτικό-αναλογικό προεδρείο και εγγραφή όλων των εργαζομένων στο σωματείο ανεξάρτητα από την εργασιακή τους σχέση. 
Ξεχνάει βέβαια η Ενωτική Πρωτοβουλία, ότι όταν η ΑΣΥ σε κάθε συγκρότηση Δ.Σ. πρότεινε   αντιπροσωπευτικό-αναλογικό προεδρείο, το οποίο η Ενωτική Πρωτοβουλία -από κοινού με το Ενιαίο Ψηφοδέλτιο- είτε ως “ιδεοληψία”, είτε ως “αντικαταστατικό”, καταψήφιζε. Και σε περίπτωση που τους ρωτήσει κάποιος ανυποψίαστος αν αληθεύει αυτό θα πουν: “εμείς ποτέ!”, παραπέμπουμε τους ενδιαφερόμενους στα πρακτικά των συνεδριάσεων συγκρότησης Δ.Σ. 2015, 2017 και 2019. Αλλά και σε παλαιότερα, όπου ο επικεφαλής της ΕΠ εκλέγονταν με το Ενιαίο Ψηφοδέλτιο.
Ξεχνάει επίσης η Ενωτική Πρωτοβουλία ότι πάντα αιτιολογούσε, στην πρόταση της ΑΣΥ για εγγραφή στο σωματείο όλων των εργαζόμενων ανεξάρτητα από την εργασιακή τους σχέση,ότι χρήζει καταστατικής συνέλευσης κτλ.βάζοντας στην ουσία εμπόδια σε μια τέτοια εξέλιξη, παίζοντας μαστορικά το “στρίβειν δια του αρραβώνος” Η εγγραφή όλων των εργαζομένων αποτελεί πάγια θέση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης χωρίς να υπάρχει στο πίσω μέρος του μυαλού μας η καταμέτρηση κουκιών, ενόψει μάλιστα και των εκλογών για την ΕΔΟΘ. Γιατί πιστεύουμε στους κοινούς αγώνες όλων των εργαζόμενων. Γιατί όλοι οι εργαζόμενοι ανεξάρτητα από την εργασιακή τους σχέση θα πρέπει να βρίσκονται στη προστασία της επιχειρησιακής σύμβασης -κάτι που όχι μόνο ΕΠ και ΕΨ αμφισβητούν, αλλά και δουλεύουν ενάντια σε μια τέτοια προοπτική.
Η αιτιολόγηση για την αλλαγή των θέσεών τους βασίστηκε στο εύκολο “αλλαγή συνθηκών”. Εδώ όμως δεν πρόκειται για ζητήματα συνθηκών, αλλά για ζητήματα αρχών, τις οποίες φυσικά δεν έχασε κάποιος για να τις βρει η ΕΠ. “Οι συνθήκες που αλλάζουν” είναι η δικαιολογία της κωλοτούμπας, που σ’ αυτό ειδικά η ΕΠ και ο πολιτικός της φορέας είναι ασυναγώνιστοι. Αυτό που άλλαξε, είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην αντιπολίτευση και δεν έχει εκπροσώπηση στο Δ.Σ. του νοσοκομείου. Και αφού δεν υπάρχουν αυτά, μονόδρομος η ψευτοαντιπολίτευση.
Τόσο η Ε.Π όσο και το “ανεξάρτητο και πλουραλιστικό” ΕΝΙΑΙΟ -λαλίστατοι κατά τα άλλα- τσιμουδιά  για την εμφάνιση και την ανάπτυξη των ελαστικών μορφών εργασίας -8 τον αριθμό στο νοσοκομείο. Τσιμουδιά για τον τρόπο λειτουργίας, που αυτός ουσιαστικά καθορίζει και την ύπαρξη αυτών των μορφών, ως προϋπόθεση του χαμηλού κόστους, του πειθαναγκασμού, της αύξησης της εντατικοποίησης και των απολύσεων. Της αύξησης της κερδοφορίας μέσω της επιχειρηματικότητας, σ`αυτό αποσκοπεί και η οσονούπω έναρξη των απογευματινών χειρουργείων. Σ`αυτόν  το τρόπο λειτουργίας ως “αυτοτελή οικονομική μονάδα” -σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των επιχειρηματικών ομίλων και που στο όνομά του Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ πίνουν νερό- η πλειοψηφία του ΔΣ του σωματείου μένει άλαλη.
 Γλωσσοδέτης σε ΕΝΙΑΙΟ και Ε.Π για το νέο Ασφαλιστικό που φέρνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που πατώντας πάνω στο νόμο Κατρούγκαλου απ’ τη μια μεριά κατακρεουργεί συντάξεις, ασφαλιστικές παροχές και δικαιώματα και απ’ την άλλη μπουκώνει με ζεστό χρήμα τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Οι δικές τους πλειοψηφίες στη ξεπουλημένη ΓΣΕΕ, αναφερόμενες στο νέο Ασφαλιστικό, κάνουν λόγο για μικρό κακό και δεν αναγνωρίζουν άλλο τρόπο διεκδίκησης παρά αυτό του “εξαντλητικού διαλόγου”. Οι δικές τους πλειοψηφίες στα τριτοβάθμια υπονομεύουν κάθε διεκδίκηση για συλλογικές συμβάσεις, για αυξήσεις μισθών κτλ, ενώ την ίδια στιγμή βάζουν πλάτες στη δημιουργία επαγγελματικών ταμείων. 
Λαλίστατοι και υπερφίαλοι θα εμφανιστούν μπροστά στις εκλογές. Το σωματείο κρίνεται στη βάση των αγώνων που πρέπει να αναπτυχθούν και στην οργάνωσή τους. Μπροστά μας έχουμε την υπογραφή ΣΣΕ. Μπροστά μας και η απεργιακή κινητοποίηση στις 18 του Φλεβάρη.
Στη κατεύθυνση του ποταμού κανένας τους  δεν αντιστρατεύεται• ίσα-ίσα που θολώνουν και τα νερά του, γιατί γνωρίζουν ότι  και το ψάρεμα έχει τη δική του χρονική περίοδο. Εκείνο που δεν γνωρίζουν είναι ότι τα χρυσόψαρα δεν φημίζονται για την επιθυμία τους να επιβιώνουν σε θολά νερά. 
     ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ