Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020

Για τα τεκταινόμενα στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου.

Τελικά οι συναντήσεις του ΔΣ των εργαζομένων με τη διοίκηση του νοσοκομείου έχουν το δικό τους ενδιαφέρον.

Η συνάντηση, που είχε χαρακτήρα ενημέρωσης –διαμαρτυρίας,  αφορούσε στην πρόθεση της διοίκησης να προχωρήσει στην λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων.  Η απόφαση του σωματείου ήταν από την αρχή ξεκάθαρη, όπως αυτή διατυπώνεται  στην ανακοίνωση του. Εκείνο που δεν ήταν γνωστό και προκάλεσε έκπληξη  ήταν η στάση και η θέση της διοίκησης. Τόσο ξεκάθαρα και ειλικρινώς διατυπωμένα τα θέλω της διοίκησης δεν εκφράστηκαν μέχρι τα τώρα. Ούτε περί αναγκών της κοινωνίας, ούτε για καθυστέρηση και διεύρυνση της λίστας των χειρουργείων δεν έχριζε ανάγκης να ειπωθεί.

Περί κερδών, εσόδων και δυνατότητας ελεύθερης τιμολόγησης των χειρουργικών πακέτων ο λόγος. Κρυστάλλινος χωρίς φιοριτούρες και φληναφήματα.

Αρκετά και άλλα ενδιαφέροντα θα σχολιαστούν λίαν συντόμως.

  

 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΣ του ΣΕΝΠ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ

Η Διοίκηση με τη συμπλήρωση των 20 χρόνων προτίθεται να εντάξει τα απογευματινά  χειρουργεία, στη λογική της “αυτοτελούς - αυτοχρηματοδοτούμενης μονάδας υγείας”,  ολοκληρώνοντας έτσι τη λειτουργία του νοσοκομείου με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια!
 Η κυβέρνηση μαζί με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, ανακοινώνει τη μετατροπή δημόσιων νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ, ξεκινώντας από το Πανεπιστημιακό της Λάρισας και το υπό κατασκευή νοσοκομείο Κομοτηνής, στα βήματα των προηγούμενων που αντικατέστησαν τη δημόσια δομή υγείας στην Σαντορίνη με την Ανώνυμη Εταιρία ΑΕΜΥ ΑΕ!, εξυπηρετώντας τη λογική «όλα στους ιδιώτες».Ανοίγει έτσι και τυπικά, διάπλατα, τις πόρτες για τη μετάλλαξη των δημόσιων νοσοκομείων σε επιχειρήσεις.
Θέτει ως κριτήρια αξιολόγησηςτων νοσοκομείων τα όρια υπέρβασης των προϋπολογισμών, την “παραγωγικότητα”, την επιδίωξη ανεύρεσης πόρων από άλλες πηγές (ασφαλιστικές εταιρείες, ιδιώτες, ΣΔΙΤ, κτλ.), την προώθηση του “θετικού ανταγωνισμού” ανάμεσα στα νοσηλευτήρια.
 Όλα αυτά θα συνυπολογίζονται, για να οριστικοποιείται κάθε φορά η διαβάθμιση του νοσοκομείου σύμφωνα με την οποία θα πραγματοποιείται και η χρηματοδότηση του από τα ασφαλιστικά ταμεία και τον πολίτη και όχι απ’ το κράτος.
Σε αναμονή της κοστολόγησης  όλων των υπηρεσιών (τα γνωστά DRGs ως μετεξέλιξη των KEN),  το νοσοκομείο βγαίνει στην ΑΓΟΡΑ, στο όνομα της “κάλυψης των αναγκών της κοινωνίας” και “της μείωσης του χρόνου αναμονής στα χειρουργεία”. Ως τυράκι στη φάκα, “η αύξηση του εισοδήματος των εργαζομένων”,  με την οποία η Διοίκηση, επιχειρεί να νομιμοποιήσει στη συνείδησή μας τις πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων που λεηλάτησαν το εισόδημά μας.

Συνάδελφοι,
Η επιχειρηματικότητα απαιτεί αύξηση των δραστηριοτήτων, άρα μεγαλύτερη ένταση στη δουλειά μας, με χαμηλότερο κόστος. Ήδη οι ελλείψεις σε προσωπικό αγγίζουν το κόκκινο ενώ παράλληλαπαγιώνονται όλο και ποιο πολύ οι ελαστικές μορφές εργασίας
Με την απογευματινή λειτουργία των χειρουργείων τα  υποστηρικτικά τμήματα που στενάζουν,θα δουν τον φόρτο εργασίας να αυξάνεται, η αυξημένη πληρότητα στις χειρουργικές  κλινικές που ήδη έχουν μειωθεί σε δυο από τρεις θα εκτοξευθεί και  οι ασθενείς θα νοσηλευτούν με επισφάλεια στα υποστελεχωμένα τμήματα. Και σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί το ερώτημα, πως οι αναισθησιολόγοι που δεν επαρκούν το πρωί θα “περισσέψουν” για την απογευματινή λειτουργία;
Το άνοιγμα των απογευματινών χειρουργείων, στα πλαίσια της επιχειρηματικής πολιτικής, δεν αφορά μέρος εργαζομένων αλλά ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους! Κάποιοι θα κερδίσουν. Ναι! Κάποιοι άλλοι θα νομίσουνπως κερδίζουν!Ας μη διαφεύγει όμως της προσοχής μας ότι η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και όχι βάρος και κόστος.
Μπορούμε να τους σταματήσουμε, μπλοκάροντας σχεδιασμούς και επιδιώξεις!!!
Λέμε ΝΑΙ στην ολοήμερη λειτουργία των χειρουργείων, εφόσον αυτή παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ και συνοδεύεται από πραγματικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες!!!
Αξιώνουμε παροχές μέσα από ένα σύστημα υγείας, αποκλειστικά ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ , επαρκώς χρηματοδοτούμενο από το κράτος!!!