Τετάρτη 24 Απριλίου 2019

Απογειώνει τα «ματωμένα» πλεονάσματα τσακίζοντας το λαό


Από κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Οικονομικών
Θηριώδες πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 4,4% του ΑΕΠ, κατέγραψε η Ελλάδα το 2018 σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που επικύρωσε η «Eurostat», δείχνοντας το μέγεθος της επίθεσης που συνεχίζουν να δέχονται οι λαϊκές οικογένειες.
Η «επίδοση» αυτή συνιστά μεγάλη αύξηση σε σχέση με το 2017, όταν το «ματωμένο» πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στο 3,9% του ΑΕΠ, με όρους «Eurostat».
Σε απόλυτους αριθμούς, το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 ανήλθε σε 8,14 δισ. ευρώ. Μάλιστα, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, το πρωτογενές πλεόνασμα ξεπέρασε το στόχο.
Τα στοιχεία της «Eurostat» παρουσιάζουν μια μικρή απόκλιση σε σχέση με τα δημοσιονομικά στοιχεία του προγράμματος του ESM, λόγω διαφορετικής αποτύπωσης ορισμένων δαπανών και εσόδων. Με όρους προγράμματος, το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 σε 4,29%, δηλαδή αρκετά πάνω από τον επίσημο στόχο του 3,5% του ΑΕΠ.
Ο λαός θα συνεχίσει να «ματώνει» έως το 2060
Σε συνέντευξή του στο «Financial Times», ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας διαβεβαιώνει τους εταίρους του πως θα τηρηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 έως το 2022 και για πρωτογενή πλεονάσματα λίγο πάνω από 2% του ΑΕΠ από το 2023 έως το 2060!
Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρει πως η κυβέρνησή του θα τηρήσει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% έως το 2022, καθώς «ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία ήταν η ανάκτηση της αξιοπιστίας» της Ελλάδας!