Παρασκευή 12 Απριλίου 2019

ΔΑΝΙΑ Οταν οι υποστηρικτές της ΕΕ ξεμένουν από ... πρότυπα


Από κινητοποίηση της Επιτροπής Αγώνα στο Συνδικάτο Οικοδόμων της Κοπεγχάγης
Από κεκτημένη ταχύτητα παλιότερων χρόνων στον προεκλογικό διάλογο, αστοί πολιτικοί, υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ κ.ά. επιχειρούν να παρουσιάσουν τις σκανδιναβικές χώρες ως πρότυπα καπιταλιστικής ανάπτυξης.
Οι μετανάστες όμως σ' αυτές τις χώρες, οι οποίοι ζουν μια σκληρή καθημερινότητα που όλο και περισσότερο προσομοιάζει με την ελληνική, αποτελούν αδιάψευστους μάρτυρες.
Ακούμε θεωρίες ότι στη Δανία ζουν οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι, χωρίς να παίρνουμε απαντήσεις για το πού οφείλονται τότε τα υψηλά ποσοστά αυτοκτονίας, η κατακόρυφη αύξηση της ναρκωκουλτούρας, το ότι 16,8% του πληθυσμού πάσχει από στρες και γιατί 64.500 παιδιά ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.
Πλήρης προσαρμογή στις ανάγκες των επιχειρήσεων
Η Δανία είναι από τις πλουσιότερες χώρες στην ΕΕ και έχει εθνικό νόμισμα και όχι ευρώ. Οι μεγάλες επιχειρήσεις είχαν τα τελευταία χρόνια αύξηση κερδών 19%, χάρη στην υψηλή παραγωγικότητα, που στην περίοδο 2008-2014 αυξήθηκε κατά 32% (ενώ την ίδια περίοδο στη Γερμανία η αύξηση ήταν 6,2%) και τις μεγάλες φοροελαφρύνσεις των μεγάλων ομίλων. Ενώ όμως τα κέρδη αυξήθηκαν, οι μισθωτοί είδαν μειώσεις έως και 20%.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το 32,3% του συνολικού εργατικού δυναμικού απασχολείται με διάφορες μορφές εκ περιτροπής απασχόλησης μέσω ατομικών συμβάσεων. Αυτού του είδους οι προσλήψεις προωθούνται από δουλεμπορικά γραφεία, τα οποία την τελευταία πενταετία αυξήθηκαν κατά 50%.
Η Δανία βρίσκεται σήμερα στην τρίτη θέση, μεταξύ των χωρών της ΕΕ με το υψηλότερο ποσοστό μερικής απασχόλησης. Την τελευταία πενταετία έχει αυξηθεί κατά 50.000 ο αριθμός όσων εργάζονται ακόμη και λιγότερες από 15 ώρες τη βδομάδα! Το 58% των νέων από 18 έως 29 ετών απασχολείται με μερική απασχόληση. Η επίσημη ιστοσελίδα της Δανίας (denmark.dk) σημειώνει: «Οι ευέλικτοι κανόνες πρόσληψης και απόλυσης διευκολύνουν τους εργοδότες να απολύουν τους εργαζόμενους κατά τη διάρκεια της ύφεσης και να προσλαμβάνουν νέο προσωπικό όταν βελτιώνονται τα πράγματα». Μονά ζυγά για το μεγάλο κεφάλαιο, δηλαδή.
Ακόμα αν και στη Δανία η άδεια είναι 6 βδομάδες το χρόνο, οι μισοί Δανοί εργαζόμενοι αναγκάζονται να δουλεύουν κατά τη διάρκεια των διακοπών τους. Επιπλέον η κυβέρνηση, με ισχυρισμούς ότι οι Δανοί εργαζόμενοι κάνουν πολλές διακοπές, αποφάσισε το 2020 να παρακρατήσει τα μισά χρήματα από το επίδομα άδειας κάθε εργαζόμενου και να τα επενδύσει σε ένα ταμείο, τζογάροντας κι η όποια απόδοση θα μεταφερθεί στη σύνταξή τους, συμπεριλαμβανομένου βεβαίως του κινδύνου να τα χάσουν όλα. Πρόκειται για πραγματική ληστεία και για την οποία καμιά εργατοπατερική ηγεσία συνδικάτων δεν αντέδρασε.
Επενδύσεις για τα κέρδη των μονοπωλίων, με θύματα και Ελληνες μετανάστες
Τα τελευταία χρόνια, με κριτήρια κόστους - οφέλους έχουν γίνει επενδύσεις στον τομέα των κατασκευών (μετρό, νοσοκομεία, πανεπιστήμια, υποθαλάσσια γέφυρα που θα ενώνει τη Δανία με τη Γερμανία), της νέας τεχνολογίας (αιολικά πάρκα, φαρμακοβιομηχανίες κ.λπ.). Την ίδια στιγμή, όμως, δεν έχουν γίνει αντίστοιχα κρίσιμα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, με αποτέλεσμα να σημειώνονται πολλές πλημμύρες όταν λόγω ανέμων ανεβαίνει το ύψος της θάλασσας.
Για τα παραπάνω έργα έχουν έρθει στη Δανία πάνω από 100.000 εργάτες από άλλες χώρες (μεταξύ αυτών και Ελληνες), με πολύ χαμηλότερο μεροκάματο από τους Δανούς εργαζόμενους, με περιορισμένα δικαιώματα. Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα όπου έγιναν παρεμβάσεις από ταξικές δυνάμεις στην Ομοσπονδία Οικοδόμων, σε εργοτάξια όπου δούλευαν Ελληνες εργάτες που είχαν προσληφθεί μέσω δουλεμπορικών γραφείων με έδρα τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία και δούλευαν χωρίς σύμβαση, κάτω από άθλιες συνθήκες.
Κύμα απολύσεων και σφαγή του επιδόματος ανεργίας
Στην ίδια κατεύθυνση, η μεγαλύτερη τράπεζα σκανδιναβικών συμφερόντων, ΝΟRDEA, ανακοίνωσε 6.000 απολύσεις, με τη δικαιολογία ότι θα μεταφέρει τον κύριο όγκο δουλειάς στη Φινλανδία. Η φαρμακοβιομηχανία ΝΟΒΟ ανακοίνωσε 1.300 απολύσεις, στα ταχυδρομεία οι απολύσεις θα ξεπεράσουν τις 4.000 κ.ο.κ. Παράλληλα, το επίδομα ανεργίας μειώθηκε στα 2 χρόνια, από 4 που ήταν πριν, και δυσκόλεψαν οι όροι διεκδίκησής του με εισοδηματικά και άλλα κριτήρια. Ασκείται μεγάλη πίεση στους ανέργους, αυστηρή παρακολούθηση και εξαναγκασμός για να βρουν μια οποιαδήποτε δουλειά. Το ύψος του επιδόματος είναι στα μισά του μισθού για την πλειοψηφία των δικαιούχων που θα περάσουν την αυστηροποίηση των κριτηρίων. Οι άνεργοι κάτω των 25 και άνω των 50 ετών υποχρεούνται όχι μόνο να δεχτούν οποιαδήποτε δουλειά τούς προσφέρεται, αλλά και να δουλέψουν δωρεάν για έναν μήνα σε κάποια επιχείρηση, διαφορετικά κόβεται το επίδομα.
Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και στοπ στις πρόωρες συντάξεις
Πρωταθλητές είναι οι Δανοί και στα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση. Σήμερα είναι στα 67 και ανεβαίνει σταδιακά, έτσι ώστε οι σημερινοί 25άρηδες θα πάρουν σύνταξη στα 74 και τα σημερινά παιδιά στα 77.
Η αντιδραστική αντίληψη που προωθείται, σε ευρωενωσιακή άλλωστε βάση, είναι ότι ο χρόνος συνταξιοδότησης δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 14,5 χρόνια. Παράλληλα, σε άτομα που μπορούν να εργάζονται έστω και 40 λεπτά τη βδομάδα (αυτό είναι το κριτήριο για την αναπηρία) δεν θα τους χορηγείται αναπηρική σύνταξη, ή στην καλύτερη περίπτωση πολύ μειωμένη.
Νέες αντιδραστικές αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της Τοπικής Διοίκησης με συνέπειες για τα λαϊκά στρώματα
Κι εδώ προωθήθηκε μεταρρύθμιση για την Τοπική Διοίκηση (ανάλογες των «Καλλικράτη» και «Κλεισθένη»), σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, με στόχο τη μεταφορά αρμοδιοτήτων (Παιδεία, Υγεία, Κοινωνική Πρόνοια, φακέλωμα και παράδοση κρατικών υπηρεσιών) σε ιδιώτες και ΣΔΙΤ. Εισάγονται κυρώσεις και ρήτρες από το κράτος σε περίπτωση μη εφαρμογής προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων δημοτικών υπηρεσιών, ακόμη και σχολείων και παιδικών σταθμών, στη βάση της αρχής της ανταποδοτικότητας. Σε κάθε δήμο δημιουργήθηκαν «κέντρα απασχόλησης» για να βρίσκουν φτηνό εργατικό δυναμικό οι επιχειρήσεις. Η κατάσταση για τους εργαζόμενους σήμερα στις δημοτικές επιχειρήσεις έχει γίνει αφόρητη. Πιέζονται συνεχώς να δουλεύουν περισσότερο χωρίς τις ανάλογες αποδοχές και να είναι αυτοί που εισπράττουν τη δυσαρέσκεια του κόσμου ο οποίος δεν εξυπηρετείται. Παράλληλα, ψηφίστηκε και νόμος για τη λεγόμενη «διαρθρωτική μεταρρύθμιση», με βάση τον οποίο ο κρατικός τομέας υποχρεούται να κάνει κάθε χρόνο περικοπές του 2%, με πρώτη συνέπεια το πάγωμα στις προσλήψεις και τη σταδιακή μείωση του λεγόμενου εργατικού κόστους με τη βοήθεια των ελαστικών ωραρίων, της ημιαπασχόλησης, της επινοικίασης εργαζομένων. Στην ίδια γραμμή, παραδίδονται κερδοφόρα τμήματα, οργανισμοί και υπηρεσίες του κράτους, όπως αεροδρόμια, λιμάνια, γέφυρες, σιδηρόδρομοι, λεωφορεία, ταχυδρομεία, στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ενώ την ίδια στιγμή έχουν κλείσει οι περισσότερες δημοτικές επιχειρήσεις προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων. Την περασμένη βδομάδα, μαζικές απεργίες οργανώθηκαν από τους σιδηροδρομικούς και τους εργαζόμενους στις τεχνικές υπηρεσίες των νοσοκομείων.
Συνέπειες και στην Υγεία και την Παιδεία...
Οι περικοπές στις κρατικές δαπάνες Υγείας, η λειτουργία των νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια έχουν οδηγήσει σε σημαντική υποβάθμιση των υπηρεσιών και σε μεγάλες λίστες αναμονής, με αποτέλεσμα τη λειτουργία ιδιωτικών κλινικών. Υπό συζήτηση επίσης είναι η επιβολή εισιτηρίου στις ιατρικές επισκέψεις, όπως έγινε ήδη στη Σουηδία. Περισσότερες από 50 εταιρείες βοήθειας στο σπίτι, που ανέλαβαν μετά το κλείσιμο των αντίστοιχων δημοτικών εταιρειών την εξυπηρέτηση ηλικιωμένων, φαλίρισαν την τελευταία διετία, με τραγικές συνέπειες για ηλικιωμένους και εργαζόμενους.
Μέσα στο 2019 θα απολυθούν πάνω από 1.000 καθηγητές γυμνασίων. Στα δημοτικά σχολεία ο αριθμός των δασκάλων την τελευταία δεκαετία έχει μειωθεί κατά 15%. Στους παιδικούς σταθμούς έχει ανέβει ο αριθμός παιδιών ανά παιδαγωγό κατά 50% και με βάση στοιχεία της Ομοσπονδίας Παιδαγωγών λείπουν σήμερα 4.000 παιδαγωγοί.
Σκουπίδια, ανακύκλωση
Οι περισσότεροι δήμοι έχουν αναθέσει τη συγκομιδή σκουπιδιών σε ιδιωτικές εταιρείες, αφού έκλεισαν τα αντίστοιχα δημοτικά τμήματα. Οι εργαζόμενοι απολύθηκαν και όσοι βρήκαν δουλειά στις ιδιωτικές - που όλο και συγκεντρώνονται σε μεγάλες εταιρείες - δουλεύουν με λιγότερα δικαιώματα και πιο εντατικά. Στον 3ο μεγάλο δήμο της χώρας (Οντένσε) η τιμή για τη συγκομιδή σκουπιδιών ανέβηκε κατά 30% τον τελευταίο χρόνο. Τα εργοστάσια καύσης λειτουργούν και επεκτείνονται με βάση το κέρδος σκουπιδιών, ανήκοντας σε ιδιωτικούς ομίλους. Επιβλαβείς για την υγεία ουσίες που απαγορεύεται να χρησιμοποιηθούν εντός ΕΕ, εξάγονται σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας με λιγότερο αυστηρή νομοθεσία. Η δε ανακύκλωση δεν ξεπερνά το 25%. Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα δουλεύουν με ωράρια που τελειώνουν μόνο αν έχουν καλύψει μια περιοχή, κατεύθυνση που τους οδηγεί σε 10ωρα και 12ωρα δουλειάς.