Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017

ΑΥΣΤΡΙΑ Σύγχρονοι σκλάβοι χιλιάδες εργάτες γης


Σύγχρονοι σκλάβοι χιλιάδες εργάτες γης
Στη σκληρή εκμετάλλευση στηρίζονται η ευημερία και η κερδοφορία του αγροτικού τομέα
Σε συνθήκες «σύγχρονης» σκλαβιάς ζουν κι εργάζονται χιλιάδες εργάτες γης στην «πλούσια» και «προηγμένη» καπιταλιστική Αυστρία, σύμφωνα με εκτεταμένο ρεπορτάζ της online έκδοσης της εφημερίδας «Der Standard», με φωτογραφικό και βιντεοσκοπημένο υλικό. Στην πλειοψηφία τους κατάγονται από τη Σλοβακία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και εργάζονται από το πρωί έως το βράδυ τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες, ζουν πολλοί μαζί σε μικρά σπιτάκια με μουχλιασμένους τοίχους, διαλυμένες τουαλέτες και ακατάλληλες συνθήκες υγιεινής. Τους καλοκαιρινούς μήνες εργάζονται κάτω από το λιοπύρι στερούμενοι ακόμη και το νερό, το οποίο δεν τους επιτρεπόταν πριν από το μεσημέρι, όπως καταγγέλλει μια εργάτρια που δούλεψε αυτήν τη σεζόν στην αυστριακή ύπαιθρο. Το μεσημεριανό διάλειμμα γινόταν μέσα στο χωράφι, χωρίς να υπάρχει μια σκιά τριγύρω.
Οσο για την πληρωμή ...ισχύει ό,τι θέλει ο μεγαλογαιοκτήμονας εργοδότης. Η ωριαία αμοιβή είναι στα 3,5 - 5 ευρώ, δεν καταβάλλονται υπερωρίες, επίδομα αδείας και δώρο Χριστουγέννων. «Δεν είδα ποτέ σύμβαση εργασίας. Μήνα με το μήνα έπρεπε να υπογράφω δυο λευκά χαρτιά, στο σημείο που μας υποδείκνυε το αφεντικό», λέει η Ράντα. Η ίδια για όλους αυτούς τους μήνες ολοήμερης εργασίας πήρε 1.350 ευρώ.
Ο Ρενέ Σίντλερ, δικηγόρος του συνδικάτου εργαζομένων στην παραγωγή, σημειώνει πως αυτές οι συνθήκες δουλειάς είναι ο κανόνας στον αγροτικό τομέα της χώρας. Προηγούμενα, οι εργάτες γης δούλευαν κυρίως «μαύρα». Σήμερα δηλώνονται τις περισσότερες φορές ως εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης και αναγκάζονται να δουλεύουν πάνω από το προβλεπόμενο από το νόμο ωράριο (έως 12 ώρες τη μέρα και 60 ώρες τη βδομάδα για περιορισμένο διάστημα). «Οι άνθρωποι αυτοί ληστεύονται συστηματικά», ενώ οι εργοδότες παραβιάζουν τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας και δεν τους παρέχουν μέσα προστασίας, λέει.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που αναφέρει η εφημερίδα, στα τέλη Ιούνη 2015, από τους 29.697 εργαζόμενους στη γεωργία και τη δασοκομία, οι 17.287 (περίπου το 60%) ήταν αλλοδαποί.