Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΝΟΣ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
        www.asypapageorgiou.blogspot.gr                     (στηρίζεται από το Π.Α.ΜΕ)
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Συναδέλφισσες-συνάδελφοι,
Συγκυβέρνηση-Ευρωπαϊκή Ένωση-κεφάλαιο εντείνουν την επίθεσή τους στα εργατικά-λαϊκά δικαιώματα. Η ανεργία τσακίζει κόκκαλα παρά την πριμοδότηση του κεφαλαίου με πάμφθηνα εργατικά χέρια. Τα νέα μέτρα που έρχονται δεν είναι «λάθος συνταγή» που λένε οι κάθε λογής “αντιμνημονιακοί” που πίνουν νερό στο όνομα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εφαρμόζονται σ’ όλες τις χώρες της, ανεξάρτητα απ’ το αν έχουν μνημόνια ή όχι. Ένα στόχο έχουν: το φτήνεμα της εργατικής δύναμης, ώστε να στηριχθεί η κερδοφορία και η ανταγωνιστικότητα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.
Ειδικότερα στο χώρο της Υγείας, με την κατάθεση του νομοσχεδίου για την Εταιρεία Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων(ΕΣΑΝ-ΑΕ) το κράτος αποσύρεται από τη χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων, τα οποία θα πρέπει να εξασφαλίσουν τα έσοδα για τη λειτουργία τους. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι μέτοχοι της Εταιρείας(δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία, ΕΟΠΥΥ) θα καθορίζουν τον τιμοκατάλογο των επεμβάσεων και των ιατρικών πράξεων με στόχο την οικονομική αυτοτέλεια των νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Έτσι δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία θα παίρνουν από τον ΕΟΠΥΥ και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία για κάθε ασθενή ένα συγκεκριμένο ποσό για νοσηλεία, εξετάσεις, φάρμακα, υλικά και την αμοιβή του προσωπικού.
Πριν λίγες μέρες ο ΕΟΠΥΥ όρισε πλαφόν εξετάσεων και νοσηλείας που θα αγοράζει από τον ιδιωτικό τομέα, εξαιτίας του πετσοκομμένου προϋπολογισμού του. Ότι προκύπτει από την υπέρβαση του πλαφόν, θα το πληρώνει ο ασθενής από την τσέπη του. Το ίδιο θα ισχύσει  και στα αυτοτελή οικονομικά, δημόσια νοσοκομεία. Το νομοσχέδιο αυτό προωθείται η λειτουργία του κρατικού και ιδιωτικού τομέα Υγείας με ενιαίους κανόνες επιχειρηματικότητας, οι οποίοι συνθέτουν πιο ξεκάθαρα το ελάχιστο επίπεδο παροχών από το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία.Κλινικές, τμήματα και νοσοκομεία με λίγα περιστατικά δεν θα βγάζουν τα λεφτά τους και θα θεωρούνται επιζήμια και μη παραγωγικά. Εδώ κουμπώνει και η «αξιολόγηση» των δομών και του προσωπικού. Το νοσοκομείο θα αξιολογείται κατά πόσο πετυχαίνει την αύξηση των εσόδων και τη μείωση των εξόδων.
Η κυβέρνηση ετοιμάζει νέο μισθολόγιο που θα ισχύσει από 1/1/2015 με το οποίο όπως φαίνεται θέλει να μειώσει τους μισθούς σε ΥΕ και ΔΕ και να δώσει αυξήσεις σε ΤΕ και ΠΕ χωρίς να αυξηθεί η δαπάνη της μισθοδοσίας. Να μην τσιμπήσουν οι συνάδελφοι στα τερτίπια της κυβέρνησης. Όσο εύκολα δίνουν αυξήσεις, τόσο εύκολα τις παίρνουν πίσω. Η προσπάθεια διάσπασης των εργαζομένων είναι ολοφάνερη. Εδώ απαιτείται ενότητα όλων των εργαζομένων.
Από διαρροές στον Τύπο, φαίνεται ότι θέλουν να προχωρήσουν στην εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας που προβλέπει χρόνο ανάπαυσης 11 ωρών ανάμεσα σε δύο βάρδιες. Αυτό σημαίνει εργάσιμη εβδομάδα 65 ή 78 ωρών!
Συναδέλφισσες-συνάδελφοι,
όποιος αρκείται στο μικρότερο κακό, προετοιμάζει το χειρότερο. Δεν υπάρχουν λύσεις από μια κυβέρνηση που θα εφαρμόσει άλλο μείγμα διαχείρισης στα πλαίσια του ευρωμονόδρομου, θα αποδέχεται το χρέος και τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης. Ο καθημερινός αγώνας θα δώσει λύση στα άμεσα πιεστικά προβλήματα. Για να είναι αποτελεσματικός πρέπει να στοχεύει στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών στην κατάργηση των μονοπωλίων, την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.


ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ                   6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΣΤΙΣ 18:00 ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ