Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΝΟΣ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
www.asypapageorgiou.blogspot.gr                            (στηρίζεται από το Π.Α.ΜΕ)
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Συναδέλφισσες-συνάδελφοι,
την περασμένη Τετάρτη 10/9/2014 πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του ΔΣ του σωματείου μας.
Πρώτα συζητήθηκε το έγγραφο των συναδέλφων του ακτινολογικού για την έλλειψη προσωπικού και την εντατικοποίηση της εργασίας στο τμήμα τους. Επειδή το πρόβλημα αυτό υπάρχει σε όλα τα τμήματα του νοσοκομείου, προτείναμε σύγκλιση Γενικής Συνέλευσης, στην οποία το Σωματείο θα κατεβάσει την πρόταση για διεκδίκηση προσλήψεων μόνιμου προσωπικού. Από τη μεριά της η πλειοψηφία του Ενιαίου Ψηφοδελτίου, προσπάθησε να υποβαθμίσει το ζήτημα λέγοντας πως μπορεί να λυθεί με εσωτερικές μετακινήσεις προσωπικού! Όταν είδαν πως δεν περνούσε τα γύρισαν και είπαν για 30 μετατάξεις από άλλα νοσοκομεία. Πρότειναν έγγραφο, συνάντηση με τη Διοίκηση «και μετά βλέπουμε». Για Γενική Συνέλευση, ώστε να αποφασίσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι για το τι και πως θα διεκδικήσουν, ούτε λόγος. Πριν λίγο καιρό έλεγαν ότι είναι αδύνατο να γίνουν προσλήψεις και ότι πρέπει να αξιοποιηθεί η κινητικότητα. Για να υπάρξει κινητικότητα πρέπει να κλείσουν άλλες μονάδες Υγείας. Η δουλειά θα μοιραστεί στα υπόλοιπα νοσοκομεία με δυσμενείς συνέπειες για τους ασθενείς και κανένα όφελος για τους εργαζόμενους. Όσα άτομα έρθουν, προβλέπονται για τα απογευματινά χειρουργεία και τα νέα τμήματα.
Η Διοίκηση ζήτησε προσλήψεις από την ΥΠΕ, όχι φυσικά για να ξαλαφρώσει τους εργαζόμενους, αλλά να επεκτείνει τη λειτουργία του νοσοκομείου. Τώρα θέλει να χρησιμοποιήσει τους εργαζόμενους ως «λαγούς» για να πιέσουν την ΥΠΕ και βρίσκει πρόθυμους συμπαραστάτες στην πλειοψηφία του Ενιαίου Ψηφοδελτίου.
Προτείναμε να βγάλει το σωματείο ψήφισμα καταδίκης του νόμου για την ΕΣΑΝ-Α.Ε. Με την εταιρεία αυτή προωθείται η λειτουργία του κρατικού και του ιδιωτικού τομέα Υγείας με ενιαίους κανόνες επιχειρηματικότητας. Στην τιμή της κάθε ιατρικής πράξης θα ενσωματωθούν και οι αμοιβές του προσωπικού, ώστε το κράτος να απαλλαγεί και από το λεγόμενο εργασιακό «κόστος», όπως ισχύει στη Γερμανία, όπου εφαρμόζεται αυτό το σύστημα αυτοχρηματοδότησης των νοσοκομείων. Και να η «ίση μεταχείριση» που ζητούσε η Διοίκηση και να το «ίση μεταχείριση κύριε Υπουργέ» στο πανό του σωματείου πριν λίγα χρόνια. Η πλειοψηφία αρνήθηκε να βγει ψήφισμα από το σωματείο. Η σύμπλευσή τους είναι πλέον ολοφάνερη.
Όταν στριμώχτηκαν, ο Πρόεδρος βρήκε διέξοδο τις συκοφαντίες σε βάρος της παράταξής μας. Δεν μας ξενίζει το γεγονός, αλλά και η σιωπή και τα χαμόγελα των συμβούλων του Ενιαίου Ψηφοδελτίου συνιστούν επιδοκιμασία. Και τι σόι αντιφασίστες είναι κάποιοι του Ενιαίου Ψηφοδελτίου που φέρνουν ψηφίσματα κατά του φασισμού, αλλά βολεύονται και με το «πες-πες ψέμα κάτι θα μείνει» του Γκαίμπελς, Υπουργού Προπαγάνδας του Χίτλερ; Στο σημείο αυτό εξάντλησαν τη συζήτηση, αφήνοντας ζητήματα που θέλαμε να βάλουμε, μιας και αφορούν όλους τους εργαζόμενους, όπως το νέο μισθολόγιο, η ανεργία και το ασφαλιστικό.

Ο αγώνας για προσλήψεις, καλύτερους μισθούς, συντάξεις κλπ. για να έχει αποτελέσματα πρέπει να έχει σαν στόχο το σύστημα που γεννάει κρίσεις, ανεργία, τσακισμένα εργατικά-λαϊκά δικαιώματα. Προϋποθέτει δε, οργάνωση σε ζωντανά σωματεία που δεν θα περιχαρακώνονται στο «νοσοκομείο μας» και θα είναι ουρές της Διοίκησης. Σωματεία που στο πλαίσιο μιας κοινωνικής συμμαχίας θα αντιπαλεύουν τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, αυτών που κερδίζουν σε συνθήκες κρίσης ή ανάπτυξης σε βάρος των εργαζομένων. Σωματεία που θα παλεύουν για άλλο δρόμο ανάπτυξης που θα καταργήσει την εκμετάλλευση και θα έχει επίκεντρο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών  και όχι το κέρδος.