ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση με τα απογευματινά χειρουργεία
Στην Ολομέλεια της Βουλής έρχεται την επόμενη βδομάδα το σχετικό νομοσχέδιο
Αρχίζει την ερχόμενη Τρίτη 24/6 η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, με το οποίο θεσμοθετούνται τα απογευματινά χειρουργεία. Η συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή ολοκληρώθηκε χτες και ψηφίστηκε από τα κόμματα της συγκυβέρνησης. Το ΚΚΕ το καταψήφισε επί της αρχής, ενώ τα άλλα κόμματα επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια.
Σε ό,τι αφορά τα απογευματινά χειρουργεία, αυτά αναφέρονται στο άρθρο 46 του νομοσχεδίου «για την ολοήμερη λειτουργία νοσοκομείων». Οπως σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση, «θα εξυπηρετούνται ασθενείς που είναι ασφαλισμένοι σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες ή που δύνανται να πληρώσουν τα έξοδα νοσηλείας τους εξ ιδίων χρημάτων και θα δοθεί η δυνατότητα στα νοσοκομεία να αυξήσουν τα έσοδά τους».
Επιχειρήματα - πρόκληση
Στην πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής στις 3/6, ο πρώην υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης είχε επιχειρηματολογήσει υπέρ της ρύθμισης ως εξής: «Πιστεύω ότι ένας πολύ καλός χειρουργός (...) το να του πεις να ζει μόνο με τις 2.000 ευρώ, μαζί με τις εφημερίες που παίρνει ο χειρουργός του ΕΣΥ, ενώ ο ίδιος έχει ένα σωρό ασθενείς που τον κυνηγάνε, τελικώς δεν είναι ηθικό. Ετσι, πρέπει να του δώσεις την ευκαιρία να κερδίσει τα παραπάνω που μπορεί να κερδίσει νομίμως (...) Προφανώς η αγορά θα φτιάξει ασφαλιστικά πακέτα, εννοώ η ιδιωτική ασφαλιστική αγορά, δίνοντας τα χρήματα όχι στους μεγάλους ομίλους, αλλά στο ΕΣΥ»!
Πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησε ο προηγούμενος, ο υπουργός Μ. Βορίδης είπε χτες στη Βουλή: «Εχουμε μια υποδομή που για όλα τα άλλα πράγματα, ήδη, λειτουργεί το απόγευμα (...) αλλά μας μένει το ζήτημα των χειρουργείων».Σημείωσε ακόμα ότι όλα τα ζητήματα, από το προσωπικό μέχρι το πώς θα λειτουργούν, θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση.
Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται ακόμα (άρθρο 36) η εκχώρηση της κατ' οίκον νοσηλεία, των μονάδων οικογενειακού προγραμματισμού και των κέντρων Μητέρας - Παιδιού στην επιχειρηματική δραστηριότητα και στους Δήμους. Περιλαμβάνονται ακόμα διατάξεις για την ένταξη οδηγίας για τις μεταμοσχεύσεις ρυθμίσεις για την Ψυχική Υγεία που είναι και αυτές στο ίδιο αντιδραστικό πνεύμα κ.ά.
Η θέση του ΚΚΕ
Ο εισηγητής του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης ανέφερε ότι το νομοσχέδιο είναι ενταγμένο «στο στρατηγικό στόχο που έχει προαποφασιστεί με τη συμβολή των ελληνικών κυβερνήσεων στην ΕΕ και με το ζήτημα της Υγείας. Εχει να κάνει με την περαιτέρω συρρίκνωση του όποιου δημόσιου τομέα Υγείας έμεινε σήμερα και τη μετατροπή του, την εμπορευματοποίησή του, σε επιχειρήσεις».
Σε άλλο σημείο είπε: «Η αιτία του προβλήματος δεν είναι άλλη, από το ίδιο το σύστημα και ειδικά στην περίοδο της κρίσης, που πρέπει τα μέτρα που θα παρθούν, να είναι απαρέγκλιτα και με σιδηρά πειθαρχία συρρίκνωσης των κοινωνικών παροχών, εν προκειμένω στην Υγεία, προκειμένου το κράτος να εξοικονομήσει πόρους για να τους διοχετεύσει στο κεφάλαιο. Αυτός είναι ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης, που στηρίζετε με νύχια και με δόντια και κάνει το λαό να πληρώνει δύο και τρεις φορές για υπηρεσίες που θα έπρεπε να τις είχε δωρεάν, με βάση τον πλούτο που παράγει, αλλά δεν τον καρπώνεται».