Κυριακή 15 Ιουνίου 2014

Π.Α.ΜΕ
Γραμματεία Υγείας-Πρόνοιας Θεσσαλονίκης

Συναδέλφισσες-συνάδελφοι,
η κυβέρνηση, πιστός υπηρέτης της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προχωράει με το μέτρο της αξιολόγησης στο παραπέρα τσάκισμα των εργατικών-λαϊκών δικαιωμάτων και στην εμπορευματοποίηση της Υγείας. Προσπαθεί να παρουσιάσει την «αξιολόγηση» ως ένα μέσο που θα βελτιώσει τη λειτουργία του κράτους προς όφελος του λαού, θα κάνει ταχύτερη και καλύτερη την εξυπηρέτησή του. Στην πραγματικότητα, το μέτρο της «αξιολόγησης» είναι μέρος μιας ευρύτερης μεταρρύθμισης, που στόχο έχει να κάνει το κράτος πιο «λειτουργικό» για τους επιχειρηματικούς ομίλους που θα επενδύσουν στην υγεία. Τη διαπίστωση αυτή επιβεβαιώνει και η Εθνική Στρατηγική για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2014 - 2016, που ευθυγραμμίζεται άμεσα με τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης “Ευρώπη 2020” που έχει στόχο τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας των Ευρωπαϊκών  επιχειρηματικών ομίλων έναντι αυτών από τις ΗΠΑ, Κίνα, Ινδία, Ρωσία, Βραζιλία κλπ.
Η δημιουργία φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος περνάει μέσα από τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, η οποία δεν είναι μόνο μείωση μισθών αλλά και  παραπέρα εντατικοποίηση της εργασίας, αύξηση της φορολογίας στο εργατικό-λαϊκό εισόδημα, αύξηση ωραρίου, κατάργηση αργιών, μείωση αδειών, αύξηση πληρωμών των ασθενών, μειώσεις συντάξεων, μείωση εργοδοτικών εισφορών και κρατικής χρηματοδότησης κλπ. Γιατί η τιμή της εργατικής δύναμης και το επιχειρηματικό κέρδος είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Όσο αδειάζει το ένα, τόσο περισσεύει το άλλο. Και εδώ δίνεται απάντηση στο ερώτημα ποιόν ωφελεί η καπιταλιστική ανάπτυξη.
Οι συμβιβασμένες πλειοψηφίες σε ΑΔΕΔΥ-ΠΟΕΔΗΝ, αποδέχονται την «ανταγωνιστικότητα» και την «επιχειρηματικότητα» στο χώρο της Υγείας και εστιάζουν μόνο στην αξιολόγηση θεωρώντας την «προσχηματική», «πρόχειρη» και «άδικη». Προσπαθούν με συλλογή υπογραφών και καταγγελίες περί αντισυνταγματικότητας να σταματήσουν την αξιολόγηση. Αποκρύπτουν τον πραγματικό της χαρακτήρα, που είναι οικονομικός-πολιτικός. Καλλιεργούν έτσι το συντεχνιασμό και τη διάσπαση των εργαζομένων σε δημόσιους και ιδιωτικούς. Ρίχνουν νερό στο μύλο της κυβέρνησης.
 Η «αξιολόγηση» είναι συγκριτική. Δηλαδή, το σύστημα βαθμολογεί τους υπαλλήλους όχι μόνο ως προς την άσκηση των καθηκόντων τους, αλλά συγκρίνοντας τον ένα με τον άλλον. Είναι ένα σύστημα που καλλιεργεί τον ανταγωνισμό, δημιουργεί συνθήκες διαίρεσης των εργαζομένων, προάγει το χαφιεδισμό.
Με τον επιμερισμό των ποσοστών, η εκάστοτε κυβέρνηση όταν θέλει να καταργήσει ή και να ιδιωτικοποιήσει μια υπηρεσία, μπορεί να χρησιμοποιήσει την «αξιολόγηση» για τη συρρίκνωση του προσωπικού της. Η «αξιολόγηση» φέρνει νέο μισθολόγιο (το έχουν εξαγγείλει για το Σεπτέμβρη), το οποίο θα συνδέει το μισθό με την «παραγωγικότητα». Θα αξιολογηθούν μη μισθολογικές παροχές, θα θεσμοθετηθεί η «εσωτερική αγορά» ως μόνιμος μηχανισμός κινητικότητας. Στο άμεσο μέλλον, η «αξιολόγηση» θα αποτελέσει το «νομιμοποιητικό» μέσο για τις νέες απολύσεις, αφού η χαμηλή «αξιολόγηση» μπορεί να οδηγήσει και στην «απομάκρυνση σε περίπτωση εξαιρετικά μειωμένης απόδοσης».
 Η αξιολόγηση είναι ένα από τα εργαλεία της κυβέρνησης προκειμένου να στηρίξει την περαιτέρω ανάπτυξη ενός συστήματος υγείας που θα χρηματοδοτείται όλο και λιγότερο από τον κρατικό προϋπολογισμό, θα στηρίζεται όλο και περισσότερο στην αφαίμαξη των ασθενών, των ασφαλιστικών ταμείων, στην ενίσχυση της εμπορευματοποίησης και της επιχειρηματικής δράσης, στην αύξηση των πληρωμών των ασθενών, στις συμπράξεις με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, στην απλήρωτη δουλειά των σπουδαστών, στους μισθούς χαρτζιλίκι των παιδιών της μαθητείας, στους εθελοντές και στις ΜΚΟ. Η αντίθεση των εργαζομένων χρειάζεται να εκφραστεί με συλλογικές, μαζικές διαδικασίες. Ο αγώνας δεν μπορεί να δοθεί αποσπασματικά, ούτε κατά περίπτωση.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 18 ΙΟΥΝΗ
ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 10:00 ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ ΑΧΕΠΑ


www.pameygeias.gr, pameygeiasthessaloniki@gmail.com