Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2024

Ψηφίζουμε ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ

 Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

στις 29 του Γενάρη θα γίνουν οι εκλογές για ανάδειξη νέου Δ.Σ. στο σωματείο.

Στα χνάρια των προηγούμενων κυβερνήσεων αλλά και της δικής της τετραετίας, που σημαδεύτηκε από την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας, η κυβέρνηση της ΝΔ εντείνει τους ρυθμούς για την παραπέρα εμπορευματοποίηση της υγείας. Οι “αντοχές της οικονομίας” και η “επενδυτική βαθμίδα” απαιτούν φθηνά, υποστελεχωμένα και υποχρηματοδοτούμενα νοσοκομεία αλλά και ασθενείς-πελάτες. 

Αιχμή του δόρατος στην εφαρμογή της πολιτικής αυτής είναι το νοσοκομείο Παπαγεωργίου. Με 400 και πλέον κενές οργανικές θέσεις, με μια πανσπερμία ελαστικών μορφών απασχόλησης, και την εντατικοποίηση της εργασίας σταθερά στο κόκκινο. Με πλεονάσματα της τάξης των 35 εκ. το χρόνο, ακόμα και εν μέσω πανδημίας. Με τα 7 εκ. όμως να μη βρίσκονται για το 13ο και 14ο μισθό και τα φερέφωνα της Διοίκησης να μας λένε πως η καταβολή του 13ου και 14ου μισθού όπως και η χρηματοδότηση των νοσοκομείων “πρέπει να συνδεθούν με την παραγωγικότητα”.  Αυτό απαιτεί στοχοθεσία και αξιολόγηση. Άρα μεγαλύτερα πλεονάσματα-κέρδη, παραπέρα εντατικοποίηση της εργασίας, παραπέρα σακάτεμα της υγείας μας. Για κάτι που δε θα το πάρουμε όλοι. Μπορεί να υποθέσει κάποιος ποιοι θα έχουν προτεραιότητα να το πάρουν... 

Αυτόν τον “εργασιακό παράδεισο” λοιπόν, που οι παραιτήσεις πέφτουν βροχή, υπερασπίζεται η πλειοψηφία του σωματείου, φορώντας το φανταχτερό μανδύα του “ακομμάτιστου”, “ανεξάρτητου” και “αχρωμάτιστου”. “Ακομμάτιστος” ο υποψήφιος για τη Νομαρχιακή του ΠΑΣΟΚ, όπως επίσης και ο υποψήφιος περιφερειάρχης του ίδιου κόμματος στην Κεντρική Μακεδονία! Για να μην αναφερθούμε σε άλλα φυντάνια που στελεχώνουν συνδικαλιστικά ψηφοδέλτια της συνδικαλιστικής παράταξης της ΝΔ. Ο μανδύας του “ανεξάρτητου” χωράει λοιπόν πολλούς. Γιατί λοιπόν τόση πρεμούρα περί “ανεξαρτησίας” που τη θυμούνται πάντα λίγο πριν τις εκλογές;

Γιατί σκοπό έχει να “κουκουλώσει” τη σύμπλευση των “ακομμάτιστων” με τους σχεδιασμούς Διοίκησης και Κυβέρνησης. Γιατί οι σχεδιασμοί αυτοί δεν χαρακτηρίζονται από ουδετερότητα. Κάποιοι κερδίζουν και κάποιοι χάνουν. Η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος δεν υπάρχει αφού για να κερδίσει ο εργαζόμενος, πρέπει να χάσει ο εργοδότης.

Οι “ανεξάρτητοι”, “ακομμάτιστοι” κλπ, αντί να διεκδικούν και να προσανατολίζουν τον κόσμο να διεκδικήσει το αυτονόητο, την κάλυψη όλων κενών με μόνιμο προσωπικό, μας λένε ότι υπάρχουν ΥΠΕΡΣΤΕΛΕΧΩΜΕΝΑ τμήματα και το πρόβλημα είναι η κακή διαχείριση (βλ. Αίθουσα-Γυναικολογικά)!

Αντί για μόνιμο προσωπικό στην Τεχνική Υπηρεσία που βογκάει, προτείνουν προσλήψεις μέσω ΟΑΕΔ επειδή δεν είναι τόσο χρονοβόρες (λες και η Διοίκηση δεν ξέρει τόσα χρόνια τι προσωπικό λείπει), αλλά και επειδή δεν κοστίζουν τίποτα στο νοσοκομείο (πληρώνονται από τον ΟΑΕΔ)!

Υπογράφουν υπέρ της δημόσιας και δωρεάν υγείας, βάζουν όμως την εμπορευματοποίηση από την πίσω πόρτα, απαιτώντας περισσότερη χρηματοδότηση για τα “παραγωγικότερα” νοσοκομεία!

Λένε στους εργαζόμενους, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, αλλά που: στη διαχείριση της φτώχειας, στη διεκδίκηση του “εφικτού”, του “τόσα όσα επιτρέπει ο νόμος”. Αυτοί είναι και οι λόγοι που η επαφή με τους εργαζόμενους μέσω γενικών συνελεύσεων έχει  εκλείψει, εκεί δηλαδή που ο καθένας μπορεί να προτείνει, αποφασίσει, οργανώσει, διεκδικήσει. Έτσι γιγαντώνεται η ανάθεση και ορίζεται ως “άρχων διαπραγματευτής” το ΔΣ μακριά από την δύναμη που ορίζει η συμμετοχή του εργαζόμενου. 

Συνάδελφοι,

εδώ και 13 χρόνια είμαστε στην πρώτη γραμμή της διεκδίκησης και του αγώνα. Όσες αγωνιστικές πρωτοβουλίες πάρθηκαν, ότι υποχωρήσεις έκανε η Διοίκηση, ότι κατακτήθηκε, έχει τη σφραγίδα της ΑΣΥ. 

Αγωνιζόμαστε για την ΕΝΟΤΗΤΑ όλων των εργαζομένων στη διεκδίκηση της ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών μας, κόντρα στην εργοδοσία και για: 

δημόσια δωρεάν υγεία με 100% κρατική χρηματοδότηση και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας.

μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

συλλογική σύμβαση με αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού. Καμιά σκέψη για σύνδεση του μισθού με την παραγωγικότητα!

κατάργηση των αντεργατικών νόμων Χατζηδάκη και Γεωργιάδη.

Καλούμε λοιπόν όλες τις παρατάξεις που θα κατέβουν στις εκλογές, να τοποθετηθούν πάνω σ’ αυτά τα σημεία και να αφήσουν τα παραμύθια περί “ακομμάτιστων” και “ανεξάρτητων”.


Στις 29 Γενάρη στηρίζουμε-ψηφίζουμε ΑΣΥ

ΓΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΕΡΟΚΟΥΒΑΛΗΤΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ