Υγεία - εμπόρευμα με ασθενείς - πελάτες
Αποφασισμένοι να το «σανιδώσουν» εμφανίζονται η κυβέρνηση και οι διορισμένες διοικήσεις των υγειονομικών μονάδων για την παραπέρα εμπορευματοποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας.
Χαρακτηριστικές είναι οι αναφορές του υπουργού Υγείας στους προϋπολογισμούς των δημόσιων νοσοκομείων. Πέρα από το γεγονός ότι είναι πετσοκομμένοι για μια ακόμα χρονιά σε σύγκριση με τις μεγάλες ανάγκες ασθενών και υγειονομικών, η κυβέρνηση τους αξιοποιεί και ως εργαλείο στην πολιτική της εμπορευματοποίησης.
«Διοικήσεις που θα πέφτουν εκτός στους προϋπολογισμούς δεν θα συνεχίζουν», είναι το μήνυμα του υπουργείου, προϊδεάζοντας ουσιαστικά για τα επόμενα βήματα «απόσυρσης» του κράτους από τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων, ώστε απρόσκοπτα να παρέχουν υγειονομική περίθαλψη στον λαό.
Σε αυτό ακριβώς το φόντο, οι διακηρύξεις της κυβέρνησης ότι «σταδιακά οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων θα πρέπει να προσαρμοστούν για να καλύπτουν το σύνολο των δαπανών και της μισθοδοσίας» συμπληρώνουν το «καρέ» της εγκληματικής πολιτικής.
Τα «νοσοκομεία - αυτοχρηματοδοτούμενες μονάδες» θα βγάζουν τα έξοδά τους και από την πώληση υπηρεσιών στους ασθενείς - πελάτες και από τον περιορισμό του «κόστους», που ταυτόχρονα θα μετατρέπεται σε δείκτη αξιολόγησης για το προσωπικό.
Σε αυτήν την κατεύθυνση η κυβέρνηση ρίχνει δύο ακόμα βολές: Πρώτον, τη γενίκευση του συστήματος DRG's, που ξεκίνησε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2017 και σήμερα παρουσιάζεται ως «επανάσταση» για τη «συνεπή εκτέλεση των προϋπολογισμών», μέσα από την ακριβή κοστολόγηση κάθε ασθενούς και υπηρεσίας.
Και, δεύτερον, την ψηφιοποίηση της ντροπιαστικής λίστας αναμονής για χειρουργικές επεμβάσεις, που έφτασε να αποτελείται από χιλιάδες ασθενείς, λόγω ελλείψεων στα δημόσια νοσοκομεία.
Παράλληλα με την ψηφιοποίηση της λίστας, σκαρώνει και την κατηγοριοποίηση ασθενών με βάση την πάθησή τους, ώστε πλέον και με τη βούλα του νόμου να περιμένουν μέχρι και 25 βδομάδες στην ουρά για χειρουργείο!
Αντί δηλαδή η κυβέρνηση να κόψει τον λαιμό της και να στελεχώσει επαρκώς κάθε νοσοκομείο και χειρουργείο, για να ανοίξουν όλα τα χειρουργικά τραπέζια που παραμένουν κλειστά, αξιοποιεί τις ελλείψεις για τις οποίες ευθύνεται, προκειμένου να σπρώξει ασθενείς είτε προς τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία είτε προς τους ιδιώτες.
Νοσοκομεία που πρέπει να καλύπτουν τα έξοδά τους, πουλώντας υπηρεσίες. Προσωπικό γονατισμένο που το μέλλον του θα εξαρτάται από την επιχειρηματική δράση. Και στη μέση ένας λαός, που από τη μία του μειώνουν τις δωρεάν παροχές από το δημόσιο σύστημα Υγείας και από την άλλη πληρώνει ολοένα και περισσότερα στον ιδιωτικό τομέα.
Αυτή είναι, με λίγα λόγια, η «επανάσταση» στη δημόσια Υγεία, για την οποία μιλάει η κυβέρνηση, βαθαίνοντας την πολιτική του κέρδους και του κόστους - οφέλους, σύμφωνα και με σχετικές αποφάσεις της ΕΕ.
Μια πολιτική από την οποία δεν υπάρχουν μόνο χαμένοι, αλλά και κερδισμένοι: Οι κλινικάρχες, οι ιδιώτες της ΠΦΥ, οι εργολάβοι και οι κάθε λογής έμποροι της Υγείας, που βλέπουν τα κέρδη τους να απογειώνονται παράλληλα με το ξεχαρβάλωμα των δημόσιων νοσοκομείων.
Ο κύκλος εργασιών των ιδιωτικών κλινικών αγγίζει πλέον τα 2 δισ. ευρώ και τα τελευταία χρόνια έχει ετήσιο ρυθμό αύξησης 3,8%. Την ίδια περίοδο η κρατική χρηματοδότηση της Υγείας μειώθηκε κατά 25%, με τις πληρωμές των νοικοκυριών να ρουφάνε όσο εισόδημα απομένει από την τεράστια ακρίβεια, τα νοίκια, τις πληρωμές για την Παιδεία κ.ο.κ.
«Τα κέρδη τους οι ζωές μας», λοιπόν, σε ένα από τα πιο εμφατικά παραδείγματα της εγκληματικής πολιτικής με την οποία έρχεται αντιμέτωπος ο λαός. Απέναντι σε αυτήν τη βαρβαρότητα μόνη ελπίδα είναι οι μεγάλοι αγώνες των υγειονομικών για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία, ενάντια στην επιχειρηματική δράση που αφήνει τον λαό απροστάτευτο, όπως αποδείχθηκε και την περίοδο της πανδημίας.
Αγώνες που σε συντονισμό με όλο το εργατικό κίνημα και στοχεύοντας στον πραγματικό ένοχο, την πολιτική του κέρδους, θα κλιμακωθούν το επόμενο διάστημα με ορίζοντα και την απεργιακή κλιμάκωση στις 28 Φλεβάρη. Γιατί, εν έτει 2024 δεν μπορεί να υπάρχει κανένας συμβιβασμός με την αθλιότητα των τραγικών ελλείψεων στην Υγεία - εμπόρευμα.
Το άρθρο αυτό αναδημοσιεύεται από την στήλη «Η Άποψή μας» του Ριζοσπάστη της Παρασκευής 19 Γενάρη 2024.