Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2024

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ «Επανάσταση» τα νοσοκομεία - αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες

 

Επιτάχυνση για την πλήρη προσαρμογή των νοσοκομείων στην πολιτική του κόστους

Τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων περαιτέρω εμπορευματοποίησης της δημόσιας Υγείας επιβεβαίωσε η χτεσινή ενημερωτική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του υπουργείου Υγείας και συμμετείχαν οι διοικητές όλων των νοσοκομείων της χώρας.

Στόχος, όπως ειπώθηκε, είναι μεταξύ άλλων να εφαρμοστεί σε όλα τα νοσοκομεία το σύστημα των DRGs (σύστημα κοστολόγησης «Ομοιογενών Διαγνωστικών Κατηγοριών»). Οπως εξήγησε μάλιστα στους διοικητές ο υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης, με το εν λόγω σύστημα «θα παρακολουθούμε σε πραγματικό χρόνο την απόδοση των νοσοκομείων ανά κλινική». Και τόνισε ότι ο ίδιος θα βλέπει τους δείκτες, ενώ ως μία από τις «κύριες ευθύνες» των διοικητών είναι, όπως ξεκαθάρισε, «ο έλεγχος των δαπανών».

«Εχετε την απόλυτη ευθύνη να τηρείτε τους προϋπολογισμούς, πρέπει να τηρηθούν. Διοικήσεις που πέφτουν έξω δεν θα συνεχίσουν», σημείωσε ο Αδ. Γεωργιάδης, επιβεβαιώνοντας την πλήρη προσαρμογή των δημόσιων νοσοκομείων στο μοντέλο των αυτοτελών επιχειρήσεων, όπου τα πάντα θα «αξιολογούνται» με κριτήριο το κόστος και όχι τις ανάγκες των ασθενών.

Για προβλήματα που ταλανίζουν το δημόσιο σύστημα Υγείας, όπως είναι η χαμηλή κρατική χρηματοδότηση σε σχέση με τις σύγχρονες ανάγκες, η υποστελέχωση, ο υπουργός Υγείας παρουσίασε ως «γιγαντιαίο πρόγραμμα προσλήψεων» τους 1.200 διορισμούς μόνιμων γιατρών, που δεν επαρκούν ούτε για να καλύψουν τις συνταξιοδοτήσεις των τελευταίων χρόνων, ενώ πρόκειται για επικουρικό προσωπικό που ήδη υπηρετεί στα νοσοκομεία. Σχετικά με τις πολύωρες αναμονές στα επείγοντα κάλεσε τους διοικητές «να βρουν έξυπνες λύσεις», εννοώντας προφανώς τις μετακινήσεις από τμήμα σε τμήμα.

Εξήγγειλε μάλιστα την επιτάχυνση της διαδικασίας για τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων επί πληρωμή. Ενώ για την ΠΦΥ παρέπεμψε σε προγράμματα που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης για ...σοβατίσματα Κέντρων Υγείας, με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Ε. Αγαπηδάκη να μιλάει για «έργα ναυαρχίδες του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως είναι η τηλεϊατρική».

Ως «πραγματική επανάσταση» χαρακτήρισε ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος την εισαγωγή των DRGs για τη «συνεχή παρακολούθηση της συνεπούς εκτέλεσης των προϋπολογισμών». Οπως είπε, προειδοποιώντας για κλιμάκωση της επίθεσης σε υγειονομικούς και ασθενείς, «οι προϋπολογισμοί θα πρέπει σταδιακά να προσαρμοστούν στην αδήριτη ανάγκη να καλύπτουν των σύνολο των δαπανών και της μισθοδοσίας. Ετσι θα μπορέσουμε να συγκρίνουμε βάσει διεθνών καλών πρακτικών ανά κλινική, εργαστήριο και νοσοκομείο και να επιλέγουμε ιατρούς συντονιστές διευθυντές και διοικητές με απόλυτα αντικειμενικά κριτήρια απόδοσης».