Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2023

Μέχρι να πέσει ο ουρανός στα κεφάλια μας ας προφυλαχθούμε απο τις οροφές.

 ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ


Συνάδελφοι 

  Το τελευταίο τραγικό συμβάν που έγινε στα εφημερία των γιατρών στο νοσοκομείο μας, ευτυχώς με τον μικρό τραυματισμό του συνάδελφου που πήγαινε για λίγη ξεκούραση και  έπεσε μέρος της οροφής στο κεφάλι, δείχνει πως διαχρονικά οι κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν την δημόσια υγεία ως κόστος που πρέπει να απαλλαχθούν.

Επίσης εύλογα δημιουργείται το ερώτημα και έχει να κάνει με το έργο της ανακαίνισης των εφημερίων. Ένα έργο που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα και που η διοίκηση οφείλει να διερευνήσει και να απαντήσει για τον αν υπήρξε κακοτεχνία ή πιθανή παράλειψη κτλ.  

Μετά τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό (Ιατρικό, Νοσηλευτικό, Διοικητικό, Τεχνικό, Παραϊατρικό, Καθαριότητας, κτλ) και σε υλικοτεχνική υποδομή και μετά τις πτώσεις ταβανιών σε σχολεία, τώρα έρχεται και η σειρά των νοσοκομείων. Μετά τον κίνδυνο των επαγγελματικών ασθενειών, σε λίγο θα φοβόμαστε να μπούμε στο νοσοκομείο να δουλέψουμε μην πέσει οροφή ή  να μην “πνιγούμε” γιατί σε μεγάλες νεροποντές δημιουργούνται προβλήματα εύρυθμης λειτουργίας.

Τα πλυντήρια, αποθήκες υλικού, μαγειρεία, φαρμακείο, στεγάζονται σε άθλια κτίρια και οι σκεπές είναι από αμίαντο. Στο νέο κτίριο που στεγάζονται οι Διοικητικές υπηρεσίες και τα εξωτερικά ιατρεία σε κάθε μεγάλη νεροποντή, τα κουφώματα μπάζουν νερά γιατί δεν υπάρχουν χρήματα για να αλλαχθούν όλα. 

  Οι τραγικές κτιριακές εγκαταστάσεις δεν αφορούν μόνο τον Άγιο Δημήτριο αλλά την πλειονότητα των δομών υγείας. Η κακοσυντήρηση είναι χρόνια κατάσταση και τείνει να παγιωθεί.  Άλλωστε η συντήρηση και αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων δεν είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης που θα κατευθυνθούν στην υγεία και που η κυβέρνηση αρκείται από το 1,3 δις, να διαθέσει 317 εκατομμύρια για φτιασιδώματα 80 νοσοκομείων και 156 κέντρων υγείας, όταν για την επισκευή και ανακαίνιση της πνευμονολογικής του Παπανικολάου χρειάστηκαν 1,5 εκ. Και πολύ περισσότερο τα μεγάλα προβλήματα των νοσοκομείων δεν λύνονται με τις χορηγίες των “μεγάλων φιλάνθρωπων”.

Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια η υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων και οι τεράστιες ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό, οι πληρωμές των ασθενών, σε συνδυασμό με την κοστολόγηση ιατρικών και νοσηλευτικών πράξεων, την καταγραφή των υλικών που χρησιμοποιούνται, δείχνουν ένα πράγμα, νοσοκομεία επιχειρήσεις που θα μετράν κέρδη και ζημιές, και ότι δεν φέρνει κέρδη δεν θα είναι επιλέξιμο για χρηματοδότηση ή θα γίνονται μπαλώματα.

Όλα τα παραπάνω οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, ελαστικές μορφές εργασίας, υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων, δείχνουν έναν δρόμο, όσα νοσοκομεία αντέξουν να γίνουν αυτοδιοικούμενες – αυτοχρηματοδοτούμενες επιχειρήσεις με εργαζόμενους λάστιχο για να πέφτει το κόστος και ασθενείς που θα βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να βρουν θεραπεία. 

Καλούμε τους εργαζόμενους να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους. Όταν το 2023 η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, των  τραπεζών  μετριέται σε δις η κυβέρνηση διαλαλεί ότι μια πιθανή αύξηση του μισθού του εργαζόμενου  προκαλεί δημοσιονομική πίεση  και βάζει εμπόδια στην “ανάπτυξη” του τόπου.

                                                              ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ 

    Άμεση έναρξη όλων των εργασιών που αφορούν την συντήρηση του κτιρίου.

Άμεσα μέτρα προστασίας ασφάλειας και υγείας στους χώρους δουλειάς,

Πλήρη και αποκλειστική απασχόληση γιατρού εργασίας

Δημιουργία Επιτροπής υγιεινής και ασφάλειας

Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές μορφές εργασίας

Κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων εργασίας με μόνιμο προσωπικό.

Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας - πρόνοιας με πλήρη χρηματοδότηση από το κρατικό προϋπολογισμό


   ΚΑΛΟΥΜΕ ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΔΣ ΝΑ ΣΥΓΚΛΗΘΕΙ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

   ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΑΜΕΣΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΕ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΠΕ